Gå till innehåll

Barnmorskor i Malmö tvingas att bära larm

Kvällspostens uppmärksammade reportage om hoten mot vårdpersonal i Malmö har delats nästan 17 000 gånger på sociala medier. Nu tvingas även Kvinnoklinikens anställda i Malmö bära larm.
Foto: SANNA DOLCK / KVP
Marie Jensen, säkerhetsansvarig för akuten på Sus.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I augusti skrev Kvällsposten mycket uppmärksammade artiklar om dödshoten mot vårdpersonal på Malmös sjukhus.

Hot, förolämpningar och grova kränkningar är en del av de anställdas vardag.

Tidningen Vårdfokus skriver på fredagen att Kvinnoklinikens barnmorskor numera tvingas bära överfallslarm.

– All personal ska bära ett larm som kan sätter fast på kläderna och om det uppstår en situation så går larmet till portvakten eller våra väktare som tillkallas, säger Marie Jensen, sjuksköterska och säkerhetshandläggare på Universitetsjukhuset i Malmö till SVT.

Kvällspostens uppmärksammade reportage om hoten mot vårdpersonal i Malmö har delats nästan 17 000 gånger på sociala medier.

Anställda vittnade då om hur vårdpersonal på akuten efter framför allt Malmös många gängrelaterade skjutningar blev hotade. På Skånes universitetssjukhus vågar sjuksköterskor inte längre ha på sig namnskyltar på grund av alla hot.

– Man ska plocka personalen. Det är dödshot. Den kvinnliga personalen får höra att de är horor och slampor och ska bli våldtagna, säger sjuksköterskan och säkerhetssamordnaren Marie Jensen och visar ett av akutrummen där de tar emot skottskadade.

På fredagen rapporterar tidningen Vårdfokus att även Kvinnoklinikens personal nu har vidtagit åtgärder – de tvingas bära överfallslarm när de jobbar.

– Vi har sett en utveckling de senaste två åren där detta blir allt vanligare med incidenter mot personal på förlossningen, kvinnoklinikens akutmottagning och neonatal-avdelningen. Det är inte kvinnor och barn som uppträder på detta sätt – det handlar oftast om anhöriga män, säger Marie Jensen till SVT Nyheter Skåne.


LÄS MER: Kvällsposten granskar hoten mot vårdpersonal i Malmö


Mycket oro på kvinnokliniken

Även på kvinnoklinikens gynekologiska akutmottagning, förlossningen och perinatalavdelningen (bb) i Malmö har det gått så långt att ledningen nu beslutat att köpa in personliga så kallade bråklarm till personalen.

Verksamhetschefen för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö, Pia Teleman, säger till tidningen Vårdfokus:

– Mestadels är det de anhöriga, det vill säga männen, som är hotfulla. Oftast på grund av långa väntetider och oro för kvinnan som kanske blöder eller har fått missfall. Vi har många patienter och anhöriga som har rätt mycket i bagaget i form av traumatiska upplevelser.

Det som hänt har lett till ökad otrygghet och säkerhetspersonalen rekommenderar att all personal ska bära överfallslarm.

Det gäller både barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och läkare som under arbetstid ska bära larmen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!