Kvällspostens uppmärksammade reportage om hoten mot vårdpersonal i Malmö har delats nästan 17 000 gånger på sociala medier. Nu tvingas även Kvinnoklinikens anställda i Malmö bära larm. Foto: SANNA DOLCK / KVPKvällspostens uppmärksammade reportage om hoten mot vårdpersonal i Malmö har delats nästan 17 000 gånger på sociala medier. Nu tvingas även Kvinnoklinikens anställda i Malmö bära larm. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Kvällspostens uppmärksammade reportage om hoten mot vårdpersonal i Malmö har delats nästan 17 000 gånger på sociala medier. Nu tvingas även Kvinnoklinikens anställda i Malmö bära larm. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Marie Jensen, säkerhetsansvarig för akuten på Sus. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGMarie Jensen, säkerhetsansvarig för akuten på Sus. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Marie Jensen, säkerhetsansvarig för akuten på Sus. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Barnmorskor i Malmö tvingas att bära larm

Publicerad

I augusti skrev Kvällsposten mycket uppmärksammade artiklar om dödshoten mot vårdpersonal på Malmös sjukhus.

Hot, förolämpningar och grova kränkningar är en del av de anställdas vardag.

Tidningen Vårdfokus skriver på fredagen att Kvinnoklinikens barnmorskor numera tvingas bära överfallslarm.

– All personal ska bära ett larm som kan sätter fast på kläderna och om det uppstår en situation så går larmet till portvakten eller våra väktare som tillkallas, säger Marie Jensen, sjuksköterska och säkerhetshandläggare på Universitetsjukhuset i Malmö till SVT.

Kvällspostens uppmärksammade reportage om hoten mot vårdpersonal i Malmö har delats nästan 17 000 gånger på sociala medier.

Anställda vittnade då om hur vårdpersonal på akuten efter framför allt Malmös många gängrelaterade skjutningar blev hotade. På Skånes universitetssjukhus vågar sjuksköterskor inte längre ha på sig namnskyltar på grund av alla hot.

– Man ska plocka personalen. Det är dödshot. Den kvinnliga personalen får höra att de är horor och slampor och ska bli våldtagna, säger sjuksköterskan och säkerhetssamordnaren Marie Jensen och visar ett av akutrummen där de tar emot skottskadade.

På fredagen rapporterar tidningen Vårdfokus att även Kvinnoklinikens personal nu har vidtagit åtgärder – de tvingas bära överfallslarm när de jobbar.

– Vi har sett en utveckling de senaste två åren där detta blir allt vanligare med incidenter mot personal på förlossningen, kvinnoklinikens akutmottagning och neonatal-avdelningen. Det är inte kvinnor och barn som uppträder på detta sätt – det handlar oftast om anhöriga män, säger Marie Jensen till SVT Nyheter Skåne.

 

LÄS MER: Kvällsposten granskar hoten mot vårdpersonal i Malmö

 

Mycket oro på kvinnokliniken

Även på kvinnoklinikens gynekologiska akutmottagning, förlossningen och perinatalavdelningen (bb) i Malmö har det gått så långt att ledningen nu beslutat att köpa in personliga så kallade bråklarm till personalen.

Verksamhetschefen för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö, Pia Teleman, säger till tidningen Vårdfokus:

– Mestadels är det de anhöriga, det vill säga männen, som är hotfulla. Oftast på grund av långa väntetider och oro för kvinnan som kanske blöder eller har fått missfall. Vi har många patienter och anhöriga som har rätt mycket i bagaget i form av traumatiska upplevelser.

Det som hänt har lett till ökad otrygghet och säkerhetspersonalen rekommenderar att all personal ska bära överfallslarm.

Det gäller både barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och läkare som under arbetstid ska bära larmen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag