Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnmorskan döms för ettårige Elliots död

El dog, endast ett år gammal.
Foto: Privat

Elliot ådrog sig så svåra hjärnskador i samband med förlossningen på Centralsjukhuset i Kristianstad att han senare dog.

På torsdagen dömdes den barnmorska som ansvarade för förlossningen för grovt vållande till kroppsskada av hovrätten i Malmö.

Men barnmorskan slipper betala dagsböter, enligt domen.

Målet mot barnmorskan på sjukhuset i Kristianstad har väckt stor uppmärksamhet, både inom sjukvården och hos allmänheten.

När barnmorskan gick på sitt pass klockan halv tio på kvällen hade Johanna Adolfsson, som själv arbetar som sjuksköterska på barnkliniken vid CSK, Centralsjukhuset i Kristianstad, varit på förlossningskliniken sedan morgonen. Under de sex timmar som barnmorskan sedan ansvarade för förlossningen begick hon enligt både åklagaren och tingsrätten misstag som var så allvarliga att de var brottsliga.

Johanna Adolfsson med sonen Elliot.
Foto: Privat

Dosen av värkstimulerande dropp ökades vid fem tillfällen, trots att värkarna redan kom för tätt. Barnmorskan tillkallade inte läkare, trots alarmerande tecken på dålig hjärtfrekvens hos barnet.

Hade tunnelseende

I en förklaring till agerandet ska barnmorskan själv ha sagt att hon drabbades av tunnelseende vid händelsen. 

Först efter ingripande från en annan barnmorska tillkallades en läkare som med yttre press lyckades få ut pojken. Han föddes halv fyra på morgonen. Till följd av syrebrist hade han fått allvarliga hjärnskador.

Elliot avled sedan vid ett års ålder – med tydliga kopplingar till skadan som uppstått i samband med förlossningen.

Den anmälan som familjen senare gjorde blev ett sätt att ge sonen någon form av upprättelse – men också att liknande saker inte skulle behöva hända igen.

I februari 2020 dömdes barnmorskan för grovt vållande till kroppsskada av Kristianstads tingsrätt. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Förnekade brott

I hovrätten har barnmorskan krävt att åtalet ogillas. Hon förnekar att hon gjort sig skyldig till brottslig handling och bestrider därför ansvar för brott.

Försvarsadvokaten Björn Hurtig har tidigare sagt att åtalet aldrig borde ha väckts. Samma uppfattning hade Vårdförbundets ordförande som ansåg att det var fel att väcka åtal mot vårdpersonal för misstag som begås i tjänsten.

Men hovrätten fastställer tingsrättens dom. Barnmorskan döms för grovt vållande till kroppsskada.

Hon slipper dock betala dagsböter, enligt domen.

Elliots mamma Johanna Adolfsson har tidigare sagt att hon sett tingsrättens dom som en upprättelse för Elliot.

FLER NYHETER: Toppolitiker i Malmö larmades om romsk rättegång

Ljudinspelning avslöjar svaret: ”Politiskt självmord”