Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnfamilj träffad av betongkloss – en död

Polisen vädjar nu efter tips sedan en person dött av en betongkloss som kastades ner på en motorväg och träffade en bil. Foto: Google maps
Här är betongklossarna som träffade bilen. Foto: POLISEN PÅ FYN
Stenen uppges väga 30 kilo. Foto: POLISEN PÅ FYN

En tysk kvinna dog efter att tunga stenar kastats mot en personbil från en bro i Danmark tidigt på söndagsmorgonen.

På eftermiddagen meddelar polisen att de betraktar ärendet som dråp.

– När man kastar så tunga stenar ner mot vindrutan på en bil menar vi att det finns uppsåt till att någon kan dö, säger förundersökningsledare Michael Lichtenstein till Ritzau, skriver Ekstrabladet.

Den fasansfulla tragedin inträffade strax före klockan fyra på söndagsmorgonen på Fyn. Barnfamiljen färdades i en utlandsregistrerad bil i riktning mot Jylland.

När de passerade bron Langesøvej ,som korsar motorvägen mellan avfarterna Blommenslyst och Vissenbjerg, slängdes plötsligt flera stora stenar ner på vägen och träffade bilen.

– I bilen satt en familj, mamma, pappa och ett barn, säger Lars Thede, vakthavande befäl vid polisen på Fyn till Ekstrabladet.

Föräldern dog

Enligt ett pressmeddelande från polisen rör det sig om en tysk familj som varit på besök i landet.

Kvinnan i familjen ska ha suttit bakom föraren och dött på plats efter stenkastningen. Mannen är svårt skadad, men inte livshotande.

Parets son, endast fem år gammal, har lindriga skador och har under tagits hand om av personal från Odense kommun.

Personal från tyska konsulatet har sen tagit över hjälpen med barnet fram tills dess att anhöriga kommer till Danmark. Först när de anhöriga är på plats och har bekräftat identiteten på den döda och den allvarligt skadade kan polisen formellt fastslå vilka de är.

Nu vädjar polisen till allmänheten om hjälp.

– Vi har valt att gå ut med upplysningar om hur olyckan gick till för att få hjälp att hitta gärningsmannen, eller gärningsmännen, säger polisen på Fyn i pressmeddelandet.

På eftermiddagen har polisen rubricerat om ärendet – till dråp.

– När man kastar så tunga stenar ner mot vindrutan på en bil menar vi att det finns uppsåt till att någon kan dö, säger förundersökningsledare Michael Lichtenstein till Ritzau, skriver Ekstrabladet.

Polisen ledtråd: en specialsten

Under förmiddagen släppte polisen även bilder på två av stenarna som man misstänker slängdes ut från bron. Den mindre av stenarna beskrivs som en vanlig sten och väger cirka nio kilo. Den andra beskrivs som en specialsten med en rad olika kännetecken, bland annat har den djupa skåror. Stenen uppges väga 30 kilo.

Genom tips från allmänheten har man nu identifierat stenen. Enligt dansk polis handlar det om en sten som används vid bygget av större murar och stödmurar, en hörnsten som kallas danblok typ 2. Stenen ska enligt polisen vara tillverkad hos IBF Sten i Ejby.

Nu söker polisen efter entreprenörer, murare och byggfirmor som har dessa stenar i lager - och som saknar minst två av dessa specialstenar.

Liknande händelser tidigare

Polisen vill i nuläget inte gå ut med information om var familjen var hemmahörande eftersom alla anhöriga inte är underrättade om händelsen.

Efter händelsen spärrades trafiken av i riktning mot Jylland men öppnades igen strax efter klockan 08.

Enligt danska tv-kanalen TV2.dk har liknande händelser tidigare inträffat vid samma motorvägsbro.

Den 31 januari i år blev en bil med en tvåbarnsfamilj träffad av en 30 kilo tung sten, senare samma dag vittnade en tysk bilist om att även hans bil träffats av en sten som kastats ut från bron.