Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnens fina gest till Margrethe: "Rörande"

Drottning Margrethe blev väldigt rörd när invånarna i Fredensborg välkomnade henne till slottet med ett fackeltåg. Foto: JESPER SUNESEN/TT NYHETSBYRÅN
”Det är väldigt väldigt rörande att så många samlas och välkomnar mig så här”, sa drottningen. Foto: JESPER SUNESEN/TT NYHETSBYRÅN

Efter att ha firat både födelsedag och påsk på Marselisborg i Århus återvände drottning Margrethe under tisdagen till Fredensborg slott. 

Där blev hon överraskad av ett fackeltåg. 

– Det är väldigt väldigt rörande att så många samlas och välkomnar mig så här, sa en glad drottning. 

Drottning Margrethe har svårt att välja mellan sina slott. Hon skiftar mest mellan Amalienborg i Köpenhamn och Fredensborg slott. Men under högtider drar hon sig gärna till Jylland och fritidsresidenset Marliseborg. Och under sommaren vill hon gärna njuta på sitt vinslott Chateau de Cayx i södra Frankrike. 

När det var dags för både födelsedag och påskfirande nu i april packade drottningen sina väskor och drog med sig sitt entourage till Århus och Marselisborgs slott. Där njöt hon av hurrarop, påskmiddagar och vackert väder innan det under tisdagen var dags att återvända till Fredensborgs slott. 

Där möttes drottningen av ett fackeltåg, flera hundra Fredensborgbor, de flesta av dem barn, kom vandrande in på slottsgården med facklor i högsta hugg för att välkomna drottningen som blev mycket rörd. 

Här kommer fackeltåget intågande på slottsgården. Foto: JESPER SUNESEN/TT NYHETSBYRÅN
Drottning Margrethe tycket att Fredensborgs slott hör ihop med våren. Hon fick också en väldigt vårig bukett. Foto: JESPER SUNESEN/TT NYHETSBYRÅN

Här möter drottningen gärna våren

Drottning Margrethe höll ett litet tal till sina besökare. 

– Det är väldigt väldigt rörande att så många samlas och välkomnar mig så här, sa hon och tillade: 

– Nu är det verkligen vår i Fredensborg!

För drottningen är det speciellt att vara på Fredensborgs slott just under under våren.

– Nu har det blivit en slags vardag igen, men det är också vår. Och för mig är vår och Fredensborg synonymt. Det hör ihop. Men det är också vår i våra hjärtan och det är så underbart att vara här, sa hon från slottstrappan enligt Billedbladet

Drottningens beskrivs ofta som konstnärlig lite rastlös själ, och kanske är det därför hon inte vill ha en fast bostad, utan flyttar gärna runt. 

Var hon ska bo i höst eller nästa vinter kunde hon inte säga redan nu. 

– Jag har haft glädjen att tillbringa hela vintern här på Fredensborg i år, men jag kan inte lova att jag kommer göra det varje år framöver.

KOLLA, HÄR ÄR DROTTNINGENS SLOTT!

Amalienborg Foto: STELLA PICTURES

AMALIENBORG

Det kungliga residenset i Köpenhamn. Det utgörs av fyra separata rokokopalats runt ett centralt torg. 

Platsen är uppkallad efter drottning Sofia Amalia eftersom det under 1600-talet låg ett slott uppfört åt just henne där, som sedan brann ned. 

Drottning Margrethe har sitt vinterresidens i ett av palatsen, Christian VIII:s palats. I de tre övriga palatsen finns ett museum, en festsal och i ett av dem bor kronprins Frederik med sin familj. 

Fredensborgs slott Foto: MALIN FORSBERG

FREDENSBORGS SLOTT

Slottet byggdes som ett jaktslott 1719 för Fredrik IV. Det är ritat av Johan Cornelius Krieger. Under många år användes slottet sparsamt av den danska kungafamiljen men under 1860-talet ”återupptäcktes” det av Kristian IX. 

Under slutet av 1900-talet använde drottning Ingrid slottet som sitt residens, hon dog där år 2000. 

Drottning Margrethe använder nu slottet under sex månader om året, i olika perioder. 

Marselisborg. Foto: STELLA PICTURES

MARSELISBORGS SLOTT

Slottet som ligger i Århus brukar benämnas som den danska kungafamiljens version av Solliden på Öland. Det byggdes 1902 och var folkets gåva till kung Kristian X och hans hustru Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin. 

1968 lämnade kung Fredrik IX över slottet till drottning Margrethe som då var kronprinsessa. Hon och prins Henrik använde under många år slottet på sommaren.

Slottsparken är i dag känd för alla sina moderna skulpturer. Sedan 1974 är parken öppen för allmänheten. 

Foto: OKÄND

CHATEAU DE CAYX

Drottningens franska sommarslott ligger som en skönhet på sluttningarna intill floden Lot och alldeles nära den lilla staden Luzech med 1 708 invånare i södra Frankrike.

Drottning Margrethe och prins Henrik förvärvade det medeltida slottet i mitten på 1970-talet - delvis finansierat med pengar de en gång fick i bröllopsgåva av danska folket.

Priset den gången var endast 2,5 miljoner kronor - men slottet har under årens lopp renoverats till ett lyxboende.