Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnens berättelser om isoleringen i Ystadsfamiljen

Detta har hänt i fallet.
Mycket av dokumentationen kring familjen har hemligstämplats – men en del av det som är tillgängligt berättar om hur barnen har haft det.Foto: SKÄRMDUMP
Familjen utanför Ystad hade ingen tv – men flera datorer och internet. Barnen spelade datorspel.Foto: FRITZ SCHIBLI

Det fanns ingen tv hemma hos Ystadsfamiljen som höll sina fem barn isolerade från omvärlden – men de hade två datorer och internet.

Barnen spelade spel och såg på tv på datorn.

En av döttrarna brukade titta på Familjen Annorlunda i vardagsrummet där hon sov med sin mamma och storasyster.

Föräldrarna i Ystads kommun isolerade sina barn från omvärlden under hela deras uppväxt, något som HD-Sydsvenskan var först med att avslöja. 

Stora delar av dokumentationen om familjen utanför Ystad är hemligstämplad. En del går att läsa tack vare offentlighetsprincipen.

I socialtjänstens utlåtanden, förvaltningsdomstolarnas bedömningar och de inblandades egna inlagor kan ibland barnens egen bild komma fram. 

Framför allt är det genom de båda döttrarna, en i mellanstadieåldern och en i äldre tonåren – som vi kan få en uppfattning om livet i det isolerade hushållet.

Dottern i mellanstadieåldern berättar att hon brukar vakna av sig själv eller bli väckt av sin mamma. Hon vet inte vad klockan är då men tror inte att hon sover så länge.

Hembakat till frukost

Till frukost äter hon hembakt bröd som pappa eller hennes storasyster har gjort. Hon leker med sin lillebror eller spelar spel med sin storebror. Gärna Uno.

Hon sover i vardagsrummet med mamma och storasyster. Det är då de tittar på Familjen Annorlunda i TV4.

Ser hon på tv med pappa så är det Avengers.

Dottern i mellanstadieåldern verkar lugn och tillfreds trots att hon måste lämna sitt hem och sina föräldrar. I handlingarna framgår det också att hon trivs med sin sin nya familj. 

Familjen närmast barrikaderade sig bakom staket, grindar och hänglås.Foto: CLAES CARLSON

Gör allt för att återvända

Men den äldre tonårsdottern är upprörd över ingripandet och gör allt för att få återvända. När hon skriver till förvaltningsrätten talar hon om sig själv i tredje person och att hon vill återvända till sitt hem och fortsätta med sin utbildning. 

I själva verket har hon inga dokumenterade skolresultat överhuvudtaget. Hon skulle inte kunna söka in till någon utbildning.

I handlingarna framgår det också att hon tycker att det är viktigt att även de andra syskonen ska få återvända hem. 

Äldsta dotter vill helst av allt komma hem igen. De andra barnen verkar finna sig väl till rätta i sina nya hem.Foto: FRITZ SCHIBLI

Kräver att få byta ombud

Den äldre tonårsdottern är heller inte nöjd med det juridiska ombudet som ska bevaka hennes intressen. Hon begär och får ett nytt ombud – men vill snart byta ännu en gång.

Det vägras hon. Då ringer hon upp kammarrätten i Göteborg och säger att hon tänker föra sin egen talan i förhandlingen om tvångsomhändertagandet.

Det samma säger hon i ett mejl till domstolen där hon ber att han inte ska närvara och att hon inte vill se honom i rätten.

Christer Olofsson om fallet.

Glad att få gå i skolan

På ett enda ställe i den tillgängliga dokumentationen finns den något yngre tonårssonens bild av isoleringen. 

Det är när han upptäckt hur kul det faktiskt är att gå i skolan och träffa andra unga som han uttrycker sin besvikelse över hur han har haft det tidigare. 

Pappan i familjen skriver i ett sms till Kvällsposten:

”Vi har ett fullgott samarbete med socialtjänsten och kommer inte att ge några ytterligare kommentarer”.

Tre nyheter du borde ha koll på i dag.