Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnen flydde – efter kommunens misstag

De fyra ensamkommande syskonen har nu varit försvunna i en månad.
Advokaten Tove Nichols är kritisk till Socialtjänstens beslut. Foto: Advokatbyrån Nichols & Co
Perstorps kommun hade inte grunder till att hämta barnen. Foto: JENS CHRISTIAN

De fyra ensamkommande syskonen har nu varit försvunna i en månad.

Barnen försvann efter att tre av dem blivit hämtade av socialtjänsten och omplacerats utan sin äldsta syster.

Men nu kan Kvällsposten visa att Socialtjänsten i Perstorp inte hade rätt att hämta barnen.

 Vi ska starta en utredning, säger Annelie Börjesson, socialchef på Perstorps kommun. 

De fyra ensamkommande syskonen försvann den 10 juli, enligt kommunens dokument.

De tre yngsta av dem skulle bli omplacerade till en ort i Hässleholms kommun, och den äldsta skulle flyttas till ett HVB-hem.

Att syskonen skulle splittras var något som påverkade den äldsta systern, som är 14 år gammal, mycket.

– Hon var jätteledsen över det, och kom till mig och berättade att hon inte ville åka någonstans, berättar flickans lärare Johanna Enberg.

På morgonen den 9 juli blev de tre yngsta barnen hämtade – av både polis och socialtjänst – från sina släktingars hem, för att omplaceras.

Togs utan tillräckliga grunder

Nu kan Kvällsposten avslöja att Socialtjänsten i Perstorp inte hade tillräckliga grunder för att besluta om akut omhändertagande när de tre barnen hämtades.

För att omhänderta någon akut måste det finnas en allvarlig risk för att barnets hälsa kan skadas – en risk som inte fanns hos släktingarna, som barnen togs ifrån. 

Advokaten Tove Nichols har lång erfarenhet av ärenden gällande LVU. Hon bekräftar att kommunen inte haft tillräckliga grunder. 

– Om man ska omhänderta någon omedelbart så ska det vara för att det finns en påtaglig risk för att den unges hälsa och utveckling skadas och att man inte kan avvakta rättens beslut – och det kan inte jag se i besluten från kommunen, säger advokaten Tove Nichols.

Skickade inte in beslutet i tid

Beslutet skickades inte heller in till Förvaltningsrätten i tid, utan det skickades in tre dagar efter att barnen blivit omhändertagna. 

När det väl skickades in till Förvaltningsrätten – gav domstolen avslag.

– Det är ett väldigt allvarligt ingrepp att hämta barn så där, och det är viktigt att Förvaltningsrätten får göra en bedömning av huruvida beslutet om omedelbart omhändertagande var korrekt – men här har kommunen inte skickat in beslutet i tid, vilket också är ett stort fel av kommunen, säger Tove Nichols.

De tre syskonen som hämtades placerades i ett familjehem i Hässleholms kommun – men bara ett dygn efter försvann alla fyra syskonen, inklusive den äldsta 14-åringen som var kvar i Perstorp.

De har nu varit borta i en månad. 

Försvann efter omplacering

Enligt barnens gode man, och enligt den äldsta flickans lärare Johanna Enberg, så blev barnen hämtade under dramatiska omständigheter.

– Barnen blev hämtade tidigt på morgonen av polis och människor de aldrig hade träffat tidigare. Syskonen blev så rädda att de gömde sig, säger barnens gode man.

Johanna Enberg var den äldsta flickans lärare på Centralskolan i Perstorp. Foto: Privat
Hon ville inte bli omplacerad

Johanna Enberg, som var 14-åringens lärare från det att hon kom till Sverige i november 2018, tror att omplaceringen är anledningen till att barnen försvunnit.

– Jag kan inte säga säkert eftersom jag inte pratat med barnen sedan de försvann, men jag har jobbat med ensamkommande i åtta år och jag kände flickan väl – hon uttryckte stor oro på grund av att hon skulle separeras från sina syskon, berättar hon.

14-åringen gick på Centralskolan i Perstorp, och sedan Socialtjänsten satte i gång arbetet med omplaceringen hann Johanna Enberg göra tre orosanmälningar.

– Flickans beteende förändrades efter att hon fick veta att de skulle bli omplacerade och dessutom separerade, hon ville verkligen inte lämna kommunen och sin trygghet, berättar hon. 

Kommunen startar utredning

Annelie Börjesdotter är socialchef på Perstorps kommun. 

Perstorps kommun har tagit beslut om omedelbart omhändertagande – utan tillräckliga grunder, hur ser ni på det?

– Det är inga uppgifter som jag känner till, utan det är något som vi i så fall får starta en utredning om, säger Annelie Börjesdotter. 

Beslutet skickades även in för sent till Förvaltningsrätten – då hade barnen redan avvikit?

– Jag kan inte kommentera eller dementera de uppgifterna, men vi ska utreda saken, säger Annelie Börjesdotter. 

Under torsdagen valde Perstorps kommun att skicka ut ett pressmeddelande om händelsen.

Där skriver de att de tre barnens omplacering först var planerad den 1 juli – men att flytten inte kunde genomföras eftersom barnen inte dök upp. 

Men barnens gode man menar att det inte var någon planerad flytt – utan ett vanligt besök.

– Det var ett besök hos den nya familjen, men barnen ville inte åka dit eftersom de inte ville flytta. Men det var inte tal om någon planerad flytt då, absolut inte, säger barnens gode man. 

Syskonen har inga föräldrar

Barnens kom till Sverige i november 2018, respektive februari 2019. 

De kom ensamma, deras mamma uppges vara avliden och deras pappa uppges vara saknad.

Karin Sjömilla Fagerholm är jurist på barnombudsmannen, och har tidigare förklarat för Kvällsposten att många ensamkommande barn avviker på grund av omplaceringar. 

– Det finns olika skäl till varför barn avviker, en del försvinner efter att de fått beslut om avslag och en hel del väljer att avvika på grund av omplaceringar eller att de inte fått gehör när de berättat om missförhållanden, sa Karin Sjömilla Fagerholm då.

Släktingarna som barnen bodde hos innan de försvann har valt att inte medverka i artikeln.