Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnboksförfattaren Ulf Nilsson död – blev 73 år

Ulf Nilsson gav ut över 100 barnböcker och prisades flera gånger under åren.
Han blev 73 år gammal.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Nilsson föddes i Helsingborg.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den populära barnboksförfattaren Ulf Nilsson är död, meddelar förlaget Bonnier Carlsen i ett pressmeddelande.

Ulf Nilsson gav ut 140 olika böcker, bland annat ”Älskade lilla gris” och ”Lilla syster kanin”.

Han blev 73 år gammal.

Ulf Nilsson föddes år 1948 i Helsingborg där han också växte upp. Men sedan många år tillbaka bodde han i Stockholm med hustrun Lotta Olsson, också barnboksförfattare, deras son och två katter.

– Det är med stor sorg och saknad vi på Bonnier Carlsen tänker på vår fantastiska författare och vän. Med storslagna sagor, svindlande sorgligheter och hisnande äventyr, har Ulf Nilsson försett oss alla med fantastisk barnlitteratur i över fyrtio år, säger Bonnier Carlsens litterära chef Eva Dahlin i ett uttalande, enligt TT.

Under sin karriär skrev han nästan 140 böcker, de flesta riktade till barn och ungdomar. Många av dem är bilderböcker som han gjort tillsammans med illustratören Eva Eriksson.

De har gett oss klassiker som ”Den fräcka kråkan”, ”En dag med mössens brandkår”, ”Farmors alla pengar”, ”När vi var ensamma i världen”, ”Alla döda små djur”, ”Ensam mullvad på en scen”. 

Han prisades flera gånger under åren. År 1994 tilldelades han Augustpriset för barnboken ”Mästaren och de fyra skrivarna”. 2006 fick han ta emot Astrid Lindgren-priset. Under sin karriär belönades han också med en stol i svenska barnboksakademin, stol nummer 16. 

Populära böckerna 

Bonnier Carlsen, som gav ut hans böcker beskrevs honom och hans verk med kärlek. 

– Vi minns hans stora värme och osvikliga nyfikenhet på livet, säger Eva Dahlin.

På torsdagen expressen, dagen efter dödsbeskedet skriver Margareta Sörensson om hans unika sätt att berätta:

”Om och om igen klädde han det mänskliga i djurens skepnad, ett urtida knep för att hålla fablerna på lagom avstånd. Det är ju bara hittepå, det där som handlar om just mig och dig, stor eller liten. I ”Älskade lilla gris” hade Ulf Nilsson funnit en snillrik metafor för barnets växande till en inte så angenäm tonåring, kanske.”

Översattes till många språk

Ulf Nilssons böcker har med tiden funnit andra former och bland annat blivit opera, tecknad film, spelfilm, radio, teater, tv-sagor och till och med frimärken och en barnmatta. 

Den hyllade författaren har också nått långt utanför Sveriges gränser. De har översatts till bland annat till finska, norska, danska, tyska, engelska, franska, nederländska, afrikaans, spanska, kinesiska, japanska, koreanska med flera språk.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!