Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnbarnens fina stöd till drottningen

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe
För en gång skull var det drottning Margrethe som fick niga inför folket i stället för tvärtom.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Marie tog med sig ”styvsonen” prins Nikolai.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Drottningens systrar, prinsessan Benedikte och drottning Anne-Marie av exkungariket Grekland, var också på plats.
Foto: HBGBILD / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Drottningen fick ta emot publikens jubel.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Jo, jag är lite nervös. 

Så lät det från drottning Margrethe strax innan premiären av baletten Snödrottningen, som fått hjälp med kostym och scenografi av den danska regenten.

Då dök barnbarnen upp för att ge största möjliga stöd. 

Drottningen är gammal i gamet som scenograf. Redan 1987 debuterade den nu 79-åriga Margrethe med tv-teatern ”Hyrdinden og Skorstensfejeren”.

Nu är det är åttonde gången som drottning Margrethe bidrar med sina kunskaper till en föreställning på Tivolis balettscen. Den här gången är det ”Snödrottningen” som framförs. 

Balettföreställningen, som är baserad på älskade danske författaren HC Andersens klassiska saga, hade världspremiär under söndagen.

– Jag ser fram emot premiären, men jag är också mycket nervös, sa drottningen på en pressträff inför föreställningen. 

Detta var något hon upprepade när hon kom till sceningången strax innan föreställningen på söndagskvällen. Nerverna var utanpå drottningens eleganta svarta jacka. 

Kronprins Frederik kom, och han hade med sig hela barnskaran som var på plats för att hylla sin farmor. Prins Christian gick tillsammans med lillebror prins Vincent. Och bakom dem kom prinsessorna Isabella och Josephine som båda höll sin pappa i handen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Drottning Margrethe var på gott humör efter föreställningen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Mycket spänd på reaktionen”

Men drottning Margrethe fick starkt stöd. Kronprins Frederik kom, och han hade med sig hela barnskaran som var på plats för att hylla sin farmor. Prins Christian gick tillsammans med lillebror prins Vincent. Och bakom dem kom prinsessorna Isabella och Josephine som båda höll sin pappa i handen. Mamma Mary var dock inte på plats, hon satt på ett plan till Indonesien.  

Drottningen var mycket spänd på att barnbarnen skulle komma på premiären. 

– Jag hoppas att de kommer ha det roligt, jag är mycket spänd på deras reaktion. Det kommer bli en stor upplevelse, berättade hon på pressmötet. 

På plats var också prinsessan Marie medan hennes man prins Joachim stannade hemma i Paris för att kunna fokusera på sina militärstudier. Hon tog i stället med sig styvsonen prins Nikolai. 

Andra som kom för att visa sitt stöd var drottningens systrar, prinsessan Benedikte och drottning Anne-Marie av exkungariket Grekland.

Och när det sista danssteget var taget och musiken tystnad bröt publikens jubel ut. Först hyllades dansarna, men sedan ville publiken ha upp drottning Margrethe på scenen. De fick som de ville och i en glamourör svartröd-randig kjol var det för en gång skull drottningen som fick niga för folket i stället för tvärtom. 

Vem är vem i det danska kungahuset:

Detta är danska kungahuset.