Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnasinnet lever i Eslöv

Foto: Lasse Svensson
500 meter modelljärnväg, 400 Barbiedockor, 4 000 modellbilar, 9 000 tennsoldater och 1 500 uppbyggda Legosatser. Alltsammans finns i det leksaksmuseum som på lördag slår upp portarna i Eslöv.
Bakom satsningen står tre generationer som därmed punkterar myten om att stan är Sveriges tråkigaste.
Museet finns på Kvarngatan i en gammal konfektionsfabrik som nu görs om till ett paradis för stora och små barn.
Primus motor är Håkan Sundberg som under 55 år samlat på sig leksaker, framförallt modelljärnväg.

Många roliga detaljer

Under tre års tid har han och pappa Stig, 80, jobbat på att bygga upp en gigantisk Märklin modelljärnväg med tyska förebilder. Resultatet är magnifikt - överallt kryllar det av fina och roliga detaljer - på 300 kvadratmeter. Det finns till och med en nudiststrand. Och en enda svensk byggnad, möllan i Hammarlunda.
Foto: Lasse Svensson

Familjen samlar

- Jag har samlat på tåg sedan jag var liten. Och min dotter Caroline är Barbiefantast och min son Johan har snöat in på Lego. Nu har vi så mycket leksaker att det var dags att öppna ett museum, säger Håkan.
När KvP hälsade på jobbades det intensivt inför invigningen.
- Kommunen har hela tiden varit mycket välvilligt inställd till vår idé om det här museet och vi har också lovats viss hjälp med marknadsföringen.

Unikt för Skåne

I Skåne blir Eslövs leksaksmuseum definitivt unikt. Tidigare har det funnits liknande museer både i Malmö och Ravlunda men båda är numera nedlagda respektive flyttade.
- Utomlands är det vanligare med sådana här museer och i både Hamburg och Berlin finns det stora publika modelljärnvägar där vi hämtat inspiration, påpekar Håkan, leksaksfantast med barnasinnet kvar.

Fotnot: Museet är öppet ons-lör 12-17. Entré 60 kronor för vuxna, 30 för barn.
Mer info: www.eslovsleksaks-museum.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!