Foto: Lasse Svensson
 Foto: Lasse Svensson

Barnasinnet lever i Eslöv

Publicerad
Uppdaterad
500 meter modelljärnväg, 400 Barbiedockor, 4 000 modellbilar, 9 000 tennsoldater och 1 500 uppbyggda Legosatser. Alltsammans finns i det leksaksmuseum som på lördag slår upp portarna i Eslöv.
Bakom satsningen står tre generationer som därmed punkterar myten om att stan är Sveriges tråkigaste.
Museet finns på Kvarngatan i en gammal konfektionsfabrik som nu görs om till ett paradis för stora och små barn.
Primus motor är Håkan Sundberg som under 55 år samlat på sig leksaker, framförallt modelljärnväg.

Många roliga detaljer

Under tre års tid har han och pappa Stig, 80, jobbat på att bygga upp en gigantisk Märklin modelljärnväg med tyska förebilder. Resultatet är magnifikt - överallt kryllar det av fina och roliga detaljer - på 300 kvadratmeter. Det finns till och med en nudiststrand. Och en enda svensk byggnad, möllan i Hammarlunda.
Foto: Lasse Svensson

Familjen samlar

- Jag har samlat på tåg sedan jag var liten. Och min dotter Caroline är Barbiefantast och min son Johan har snöat in på Lego. Nu har vi så mycket leksaker att det var dags att öppna ett museum, säger Håkan.
När KvP hälsade på jobbades det intensivt inför invigningen.
- Kommunen har hela tiden varit mycket välvilligt inställd till vår idé om det här museet och vi har också lovats viss hjälp med marknadsföringen.

Unikt för Skåne

I Skåne blir Eslövs leksaksmuseum definitivt unikt. Tidigare har det funnits liknande museer både i Malmö och Ravlunda men båda är numera nedlagda respektive flyttade.
- Utomlands är det vanligare med sådana här museer och i både Hamburg och Berlin finns det stora publika modelljärnvägar där vi hämtat inspiration, påpekar Håkan, leksaksfantast med barnasinnet kvar.

Fotnot: Museet är öppet ons-lör 12-17. Entré 60 kronor för vuxna, 30 för barn.
Mer info: www.eslovsleksaks-museum.se
Kenneth Larsson
Kenneth Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag