Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnakuten larmar: ”Ett för stort inflöde av barn”

Barn och RS-virus – då ska du genast kontakta vården
Agneta Persson är huvudskyddsombud för Kommunal i region Skåne.
Foto: PRIVAT
Helena Elding Larsson, verksamhetschef för barnmedicin.
Foto: Region Skåne.

Trycket på barnakuten är rekordhögt efter att smittan av RS-viruset bland små barn skjutit i höjden. 

Nu blir anstormningen ett ärende för Arbetsmiljöverket – efter att Kommunals huvudskyddsombud tagit upp kampen. 

– Det är ingen skrämselpropaganda. Är barnet sjukt får man vård, men vi kan inte se på när våra medarbetare går in i väggen eller inte orkar, säger Agneta Persson, huvudskyddsombud för kommunal i Skåne. 

 Under 1,5 år har nästan inga fall av RS-viruset – ett förkylningsliknande virus som hårdast drabbar barn. Men i slutet på sommaren började smittspridningen ta fart, och då ordentligt. 

Barnakuten i Malmö blev överfull och personalen som redan var hårt ansatta fick ännu mer att göra och väntetiderna blev längre. 

Nu har skyddsombudet i Malmö gjort en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, som innebär att de begär åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider. 

– Vi har ett för stort inflöde av barn på akuten. Personalen känner att man inte mäktar med. Många har under lång tid jobbat mycket, flera har sagt upp och sjukskrivit sig – därför är det en stor arbetsbelastning på den befintliga styrkan, säger huvudskyddsombudet Agneta Persson. 

Enligt Agneta Persson finns vakanta pass som behövs fyllas varje dag av personal som redan jobbar tillräckligt hårt. 

Barnakuten i Malmö har många patienter och lite personal.
Foto: SANNA DOLCK

”Skrämselpropaganda”

En del åtgärder har redan gjorts, så som extra personal i form av servicevärdar som städar, bemanningsföretag och extra jourläkare. Men det är inte tillräckligt. 

Det är dessutom för små lokaler, menar skyddsombudet. 

 – Folk står i kö utomhus vid ingången till barnakuten. Vissa av dem hade egentigen kunnat gå till vårdcentralen och då uppstår så klart frustration, säger Agneta Persson. 

Med detta sagt vill Persson förtydliga att föräldrar trots kön och väntetiden ska söka vård. 

– Det är ingen skrämselpropaganda. Är barnet sjukt får man vård, men vi kan inte se på när våra medarbetare går in i väggen eller inte orkar. 

”Jobbar stenhårt”

Agneta Persson menar att problemet inte bara är personalbrist och för små lokaler på barnakuten. Primärvården har inte heller tillräckligt med resurser. 

– I grunden behöver man se över systemet. Många av patienterna kunde tagits om hand i primärvården, men där är det också fullt. 

Helena Elding Larsson, verksamhetschef för barnmedicin, är medveten om att personalen jobbar hårt, men menar att de har gjort de åtgärder de kan. 

– Vi jobbar stenhårt tillsammans – våra patienter som behöver vården ska få den hjälp de behöver, säger hon och fortsätter: 

– Bland annat har vi har försökt minska flödena in, genom att flytta över en del barn från barnakuten till vår dagvård och direkt till våra avdelningar. Vi samtalar också med primärvården för att se om fler barn kan tas om hand där. 

Hon menar också att personalfrågan är hårt prioriterad framöver. 

– Vi jobbar långsiktigt med att rekrytera mer personal för att stärka upp bemanning och jag tror vi kan lyckas med det. 

SE FLER NYHETER: ”Slog henne fyra-fem gånger med hammaren”

Egna orden inifrån rätten – 27-åringen står åtalad för mordet på Elin Klinteberg

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!