Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskola stängd – barn hade granat: ”Extremt”

Förskola stängd – barn hade med sig granat
Ett av förskolebarnen tog med sig granaten hemifrån. Foto: JENS CHRISTIAN

Under tisdagskvällen spärrades en förskola i centrala Kristianstad av efter att ett av förskolebarnen tagit med sig en skarpladdad granat. 

Nationella bombskyddet kallades in och vid midnatt var granaten oskadliggjord. 

– Det här är extremt farliga saker, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisregion Syd. 

Förskolepedaogerna på en förskola i Kristianstad tillkallade under tisdagen polis efter att ett barn tagit med sig ett misstänkt föremål. 

Väl på plats kunde polisen konstatera att man var tvungen att kalla på nationella bombskyddet då det misstänkta föremålet visade sig vara en skarpladdad granat. 

– De gjorde helt rätt i att ringa oss. Det här är extremt farliga saker. Hade den smällt när barnen höll på med den hade det kunnat gå riktigt illa. 

Sprängde granaten på skolgården

Enligt polisen ska barnet ha hittat granaten på militärens skjutfält i Rinkaby under sommaren och tagit med sig den hem. När sedan sommarlovet var slut ville barnet ta med sig den till förskolan för att visa upp för sina kompisar. 

– Barnet i fråga tyckte väll att den såg häftig ut och ville visa upp den. Som jag förstår det ska inte heller föräldrarna vetat om att de haft granaten hemma. 

När nationella bombskyddet kom till platsen gjorde man bedömningen att granaten var ”så pass farlig” att man inte kunde flytta den från platsen. 

I stället valde man att spränga granaten vid en rabatt på skolgården. 

– Man gjorde en kontrollerad detonation. Det vill säga, man byggde upp ett rejält skydd med hjälp av sandsäckar och sprängde sedan granaten på plats. 

Polisen tvingades göra en kontrollerad sprängning på platsen. Foto: JENS CHRISTIAN

Granaten kom från Försvarsmakten 

Efter att ha undersökt granaten närmre kunde man se att granaten kommit från militären som ofta har övningar på skjutfältet. Vidare kunde man även se att granaten måste legat på platsen en längre tid innan barnet hittade den. 

– Det verkar som att den har legat i marken under en längre tid. Det kan ha varit så att till exempel ett fordon kört över den och tryckt ner den. Sedan har man helt enkelt missat att ta den med sig efter övningen. 

Ingen brottsmisstanke finns i samband med händelsen. 

– Det här är väldigt ovanligt. Vi har varit i kontakt med Försvarsmakten om detta. Det är ju givetvis djupt beklagligt men man har från militärens sida noggranna rutiner för att detta inte ska ske. 

Har hänt förr 

Men trots att det är ovanligt att ett barn tar med sig en granat till skolan berättar Thomas Söderberg att det inte är första gången. För bara några veckor sedan hade en grundskoleelev hittat en handgranat på en åker som denne tog med sig till skolan. 

– Han hade ställt upp den på ett pingisbord. En person ur personalen kom in och fick nästan en hjärtattack. 

Polisen tillkallades även i detta fall av personal och kunde efter en undersökning konstatera att handgranaten inte var funktionsduglig. 

Nu uppmanar polisen att alltid kontakta dem om man hittar ett misstänkt föremål. 

– Det är väldigt allvarligt. Man ska alltid kontakta oss när man stöter på den här typen av föremål. Vissa väljer att köra in dem till en polisstation men det är inte heller bra att flytta på sådana här saker.

Efter att avspärrningarna i Kristianstad brutits avslutades ärendet för polisen. 

– Det som hände är ju inte bra och jag gissar att föräldrarna kommer att ha ett litet samtal med barnet, säger Thomas Söderberg.

Ladda ner Kvällspostens app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!