Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn på förskola förbjuds leka krig

Västanvindens förskola i Halmstad har infört nolltolerans mot krigslekar. Arkivbild.Foto: HASSE HOLMBERG/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Krigslekarna började bli destruktiva, menar förskolan. Arkivbild.Foto: ÅKE THIM
Förskolan förbjuder även vapenbygge.

Nolltolerans mot krigslekar och vapenbygge – det har förskolan Västanvinden i Halmstad infört.

Personalen ansåg att barnens beteenden började bli destruktiva och stoppade därmed leken. 

– Det var att barnen faktiskt lekte det utan att själva förstå vad det var som de lekte, säger Susanne Elveroth Aronsson, förskollärare vid Västanvinden, till P4 Halland.

I hopp om att främja en bättre miljö tog förskolan Västanvinden i Halmstad ett beslut: barnen på förskolan får inte längre leka krig och bygga vapen.

Personalen märkte att barnens lek hade börjat bli destruktiv. Vissa av barnen blev illa berörda av de många krigslekar som pågick, andra ville inte vara med i leken. Somliga var med och lekte krig, trots att de i själva verket inte ville vara med egentligen.

– Det var att barnen faktiskt lekte det utan att själva förstå vad det var som de lekte, säger Susanne Elveroth Aronsson, förskollärare vid Västanvinden, till P4 Halland som har rapporterat om händelsen.

Yngre barn tog efter de äldre barnens beteenden, enligt förskolläraren.

– Det var små barn som lärde sig av de äldre att göra likadant så vi märkte en tendens att det ökade. 

Införde nolltolerans

Efter en längre tids observation av barnens våldsamma lekar beslutade sig personalen för att införa nolltolerans.

– Det byggs vapen, man skjuter och låtsas dö och då började vi prata om att det faktiskt finns barn på vår förskola som faktiskt har varit med om det på riktigt så det var där vi tog ställning.

Susanne Elveroth Aronsson menar att det redan nu märks skillnad på hur barnen beter sig, trots att det bara var några veckor sedan förbudet mot krigslekarna trädde i kraft.

– Vi märkte ganska snabbt ett bättre klimat och en trevligare lekmiljö där barnen leker konstruktiva lekar, säger hon.

Ett enskilt beslut

Enligt kommunen var beslutet förskolans eget och det finns inte några planer på att resterande kommunala förskolor ska införa samma förbud.

– Det var ett enskilt beslut från en förskola, det är inget beslut som har tagits av förvaltningen i sig. I dagsläget finns det inget beslut som är tänkt att falla in på alla förskolor, säger Johanna Wisjö, kommunikatör vid Halmstad kommun.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!