Västanvindens förskola i Halmstad har infört nolltolerans mot krigslekar. Arkivbild. Foto: HASSE HOLMBERG/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅNVästanvindens förskola i Halmstad har infört nolltolerans mot krigslekar. Arkivbild. Foto: HASSE HOLMBERG/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Västanvindens förskola i Halmstad har infört nolltolerans mot krigslekar. Arkivbild. Foto: HASSE HOLMBERG/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Krigslekarna började bli destruktiva, menar förskolan. Arkivbild. Foto: ÅKE THIMKrigslekarna började bli destruktiva, menar förskolan. Arkivbild. Foto: ÅKE THIM
Krigslekarna började bli destruktiva, menar förskolan. Arkivbild. Foto: ÅKE THIM
Förskolan förbjuder även vapenbygge.Förskolan förbjuder även vapenbygge.
Förskolan förbjuder även vapenbygge.

Barn på förskola förbjuds leka krig

Publicerad

Nolltolerans mot krigslekar och vapenbygge – det har förskolan Västanvinden i Halmstad infört.

Personalen ansåg att barnens beteenden började bli destruktiva och stoppade därmed leken. 

– Det var att barnen faktiskt lekte det utan att själva förstå vad det var som de lekte, säger Susanne Elveroth Aronsson, förskollärare vid Västanvinden, till P4 Halland.

I hopp om att främja en bättre miljö tog förskolan Västanvinden i Halmstad ett beslut: barnen på förskolan får inte längre leka krig och bygga vapen.

Personalen märkte att barnens lek hade börjat bli destruktiv. Vissa av barnen blev illa berörda av de många krigslekar som pågick, andra ville inte vara med i leken. Somliga var med och lekte krig, trots att de i själva verket inte ville vara med egentligen.

– Det var att barnen faktiskt lekte det utan att själva förstå vad det var som de lekte, säger Susanne Elveroth Aronsson, förskollärare vid Västanvinden, till P4 Halland som har rapporterat om händelsen.

Yngre barn tog efter de äldre barnens beteenden, enligt förskolläraren.

– Det var små barn som lärde sig av de äldre att göra likadant så vi märkte en tendens att det ökade. 

Införde nolltolerans

Efter en längre tids observation av barnens våldsamma lekar beslutade sig personalen för att införa nolltolerans.

– Det byggs vapen, man skjuter och låtsas dö och då började vi prata om att det faktiskt finns barn på vår förskola som faktiskt har varit med om det på riktigt så det var där vi tog ställning.

Susanne Elveroth Aronsson menar att det redan nu märks skillnad på hur barnen beter sig, trots att det bara var några veckor sedan förbudet mot krigslekarna trädde i kraft.

– Vi märkte ganska snabbt ett bättre klimat och en trevligare lekmiljö där barnen leker konstruktiva lekar, säger hon.

Ett enskilt beslut

Enligt kommunen var beslutet förskolans eget och det finns inte några planer på att resterande kommunala förskolor ska införa samma förbud.

– Det var ett enskilt beslut från en förskola, det är inget beslut som har tagits av förvaltningen i sig. I dagsläget finns det inget beslut som är tänkt att falla in på alla förskolor, säger Johanna Wisjö, kommunikatör vid Halmstad kommun.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag