Foto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE

Barn misshandlat på skola

Publicerad

Ett barn misshandlades på onsdagen på sin skola i Värnamo.

Klockan 13.15 på onsdagen kallades polis till platsen och senare hittades en pojke med lindriga skador.

– Tyvärr inträffar den här typen av incidenter lite då och då, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen.

Samtalet som inkom till polisen kom från högstadieskolan i Bor, i Värnamo kommun. En pojke ska där ha uppträtt hotfullt varpå han konfronterades och övermannades av en person i personalen. Polis larmades rutinmässigt till platsen.

– Tyvärr inträffar den här typen av incidenter då och då, inte minst på högstadie- och gymnasieskolor. När vi kom dit hade man tagit in eleven på rektorsexpeditionen, säger Thomas Agnevik.

12 minuter efter samtalet var polis på plats för att kontrollera vad som hänt,  man hittade då en annan pojke med lindriga skador och det kunde fastslås att de inblandade var i de yngre tonåren och ej straffmyndiga, men ärendet rubriceras trots det som misshandel.

Vilken typ av konflikt som legat till grund för misshandeln är i skrivande stund inte klarlagt.

– I princip är processen densamma som med vuxna, bortsett från att man är mer restriktiv vad gäller frihetsberövande. Vi gör förhör och försöker säkra bevis. Istället för att frihetsberövas kan socialtjänsten komma att kopplas in, säger Thomas Agnevik och fortsätter:

– Vi undersöker också om det finns medgärningsmän som kan vara äldre än 15 år, då kan fallet komma att hanteras annorlunda.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag