Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barn fastnade i gardin på dagis - medvetslös

Ett barn under tre år skadades i går svårt efter en kvävningsolycka på en förskola i Malmö.

- Barnet fastnade i en snodd till en rullgardin. Personal inledde omedelbart hjärt- lungräddning men barnet var medvetslös när ambulans anlände, säger Lisbeth Mårtensson, utbildningschef på förskoleförvaltningen i Malmö.

Barnet hålls nu nedsövt i väntan på att läkare ska klarlägga barnets skador.

Olyckan inträffade under torsdagen på en kommunal förskola i Malmö. Olyckan inträffade i ett rum där flera barn och delar av personalen var närvarande. Enligt uppgift inträffade olyckan på en avdelning för barn under tre år. Barnet ska av någon anledning ha fastnat i en snodd till en rullgardin. Snodden var enligt uppgifter till Kvällsposten inte fäst i väggen utan hängde löst.

- Det stämmer, varför vet vi inte. Det är en oerhört allvarlig händelse och vi håller just nu på att utreda hur säkerhetsansvaret ser ut, säger Lisbeth Mårtensson.

Krissamtal för personalen

Enligt henne inledde personal omgående hjärt- lungräddning. Man larmade samtidigt ambulans och fick hjälp över telefon tills sjukvårdspersonal anlände till förskolan. De körde i ilfart till barnakuten på Skpnes Universitetssjukhus (SUS) i Malmö.

- Barnet var medvetslöst när ambulans kom till platsen. Vi vet inte vilka skador barnet har eftersom det hålls nedsövt.

Personalen har nu tagits ur tjänst och har under torsdagen och fredagen suttit i stödsamtal med psykologteam.

- Det handlar om sex personer. De är frigjorda från arbetet och vi kommer att fortsätta stödarbetet under fredagen och måndagen, säger Lisbeth Mårtensson.

Händelseförloppet under tillbudet beskrivs som snabbt och de barn som bevittnade händelsen verkar inte ha uppfattat hur allvarligt det var.

Kommunen tar bort snören

- Det verkar inte så. De har inte vittnat om att de sett något otäckt. Och ambulans och polis var väldigt bra, de kommer också under nästa vecka att komma tillbaks till förskolan för att följa upp och prata med barnen.

Efter olyckan har man från kommunen agerat genom att avlägsna samtliga löst hängande snoddar av denna typ på stadens förskolor.

- Det är en sak vi har gjort. Nu måste vi se över alla säkerhetsrisker, vilket vi gör kontinuerligt. En sådan här sak ska inte få förekomma, det ska inte få hända.

Enligt polisen finns en anmälan om vållande till kroppsskada upprättad.

- Den upprättades av poliser på plats och är nu överlämnad till åklagarkammaren, säger Nils Norling, informatör på Skånepolisen.

Förundersökning pågår

Åklagaren Magdalena Tesfai bekräftar att hon har fått fallet på sin lott.

– En förundersökning är inledd och vi jobbar med ärendet, säger hon.

– Ärendet är rubricerat som vållande till kroppsskada och det finns i detta läget ingen misstänkt. Nu ska vi försöka reda ut vad det är som har hänt.

Magdalena Tesfai säger också att det inte är självklart att något brott alls har begåtts. Det är en av de saker som ska utredas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!