Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bärgare porrsurfade på jobbmobilen – sparkas

ARKIVBILD. Mannen porrsurfade med sin jobbmobil.
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
ARKIVBILD. Mannen fick sparken från jobbet som bärgare.
Foto: LASSE SVENSSON

Arbetsgivaren reagerade på att en bärgare använde stora mängder data på sin jobbmobil.

Vid en närmare titt på mobilen visade det sig att bärgaren ofta tittade på porr. Han fick därför sparken.

Nu har facket tagit striden då de menar att företaget inte haft rätt att bevaka mannens telefon – och begär dessutom 80 000 kronor i skadestånd.  

I maj i år avskedades en bärgare från sin tillsvidareanställning på en sydsvensk bärgningsfirma. 

Enligt avskedandet hade mannen använt bolagets it-verktyg på ett sätt som inte ansågs vara okej. Bärgningsfirman kom nämligen på honom när de märkte att mannen använde en ovanligt hög förbrukning surf på sin jobbmobil. 

För att utreda det närmare begärde företaget sin it-leverantör att genomsöka mannens surfhistorik och övervaka hans telefon. Enligt bolagets uppgifter visade det sig att mannen besökt pornografiska sidor på telefonen.

Skadestånd på 200 000 kronor

Kort därefter avskedades mannen – varpå en tvist om att ogiltigförklara avskedet påbörjades. Den 9 juli i år lämnade LO:s (Landsorganisationen i Sverige) och TCO:s (Tjänstemännens centralorganisation) juridiska byrå LO-TCO Rättsskydd in en stämningsansökan mot Motorbranschens Arbetsgivareförbund och bärgningsfirman.

Facket begär att bärgaren ska bli återanställd och få ett skadestånd på 200 000 kronor. 

Två separata mål

Den 28 september lämnades ytterligare en stämningsansökan in till Arbetsdomstolen. Denna gång yrkar LO-TCO Rättsskydd AB på att det var olagligt av företaget att bevaka bärgarens jobbmobil med hänvisning till dataskyddsförordningen. 

– Det är två separata mål i Arbetsdomstolen men de kommer eventuellt att handläggas gemensamt, säger Linn Munthe, förbundsjurist på Svenska Transportarbetareförbundet. 

För att ersätta denna skada i det andra fallet – som alltså rör själva övervakningen – ska mannen få 80 000 kronor i skadestånd, enligt stämningsansökan. 

Kvällsposten har sökt LO-TCO Rättsskydd AB och bärgningsfirman.

SE FLER NYHETER: Knarkkurirernas panik – kastade 100 kilo kokain

Avslöjar knarkkurirernas panik i båten • 60 kilo kokain hittades på strand

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!