Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barbros miljontomt i lyxområdet kapades

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Barbro Cronholm Groll är upprörd över att kapningen av lagfarten kunde ske. – Det här handlar om organiserad brottslighet.
Foto: privat / Lagfarten på Barbro Cronholm Grolls tomt i Höllv

Tomten i Höllviken har funnits i Barbro Cronholm Grolls, 78, ägor i 28 år.

Men i april kom ett brev från Lantmäteriet om att tomten skänkts i gåva till en okänd person i Stockholm. 

Lagfarten hade blivit kapad. 

– Det är hemskt att man kan göra så här i Sverige. Helt utan kontroll, säger Barbro Cronholm Groll.

Tomten som ligger i Höllviken är över tusen kvadratmeter och har ett värde på åtskilliga miljoner. Barbro Cronholm Groll, 78, bor i ett hus på tomten intill, hennes man Rudolf bor och jobbar som affärsman i Berlin. 

I mitten av april fick han ett brev från Lantmäteriet att de hade godkänt hans gåva och att lagfarten på tomten i Höllviken nu hade övergått i ägorna till en person i Stockholm. 

– Min man kan inte så bra svenska, så han skrev till mig och undrade ”Vad är detta?”. Jag sa detta är kapning och tog kontakt med alla myndigheter jag kunde komma på, säger Barbro Cronholm Groll.

Lagfartsövergången hade redan ägt rum när brevet anlände. I brevet angavs att kostnaderna för lagfarten skulle betalas av ett bolag i Stockholm och att Rudolf Groll är ogift. 

”Systemet är förlegat”

Via sin advokat Sven Lindblom överklagade Rudolf och Barbro Lantmäteriets beslut att godkänna den nya personen som lagfaren ägare till fastigheten. Parallellt lämnade de in en stämningsansökan till tingsrätten där de nu för talan om bättre rätt till fastigheten. 

Enligt advokaten kan flera personer vara involverade i kapningen av lagfarten och det kan inte uteslutas att personen som sökt lagfart enbart är en så kallad målvakt.

– Vi ser tyvärr att antalet lagfartskapningar går upp igen och det drabbar både företag och privatpersoner. Det handlar om att det svenska systemet är aningen förlegat. I Tyskland har de ett mycket säkrare system. Min klient tyckte att det är anmärkningsvärt att vi i Sverige har ett så osäkert system med lagfarter. 

– Problemen med den här typen av kapningar har varit föremål för kritik under flera år, säger advokat Sven Lindblom, som tror att en lagändring är nära förestående. 

Den falska underskriften på ansökan om ägarbyte på lagfarten hade enkelt kunnat avslöjas vid en kontroll menar Barbro Cronholm Groll.

Tomten i Höllviken är runt tusen kvadratmeter stor och värd åtskilliga miljoner.
Foto: privat

”Det är skrämmande”

– Det är en underskrift där inte ett streck stämmer överens med min mans verkliga underskrift, säger hon.

Malmö tingsrätt godkände överklagan och lagfarten har nu återgått till Rudolf Groll. Personen som är målvakt medgav talan men yrkade att rättegångskostnaderna skulle delas, vilket tingsrätten beviljade. 

Advokat Sven Lindblom har nu lämnat in en överklagan till hovrätten där han skriver att målvakten bör ta alla rättegångskostnader. Domslutet väntas komma i sommar. 

– Det är inte bara det finansiella utan framför allt det hemska i att man kan göra så här i Sverige. Det är skrämmande att man kan stjäla något för flera miljoner utan att någon reagerar, Barbro Cronholm Groll.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!