Bar kippa i Malmö – attackerades på gatan

Publicerad

"Uppdrag granskning"-reportern Petter Ljunggren klädde sig i kippa och Davidsstjärna och gav sig ut på stan.

Det slutade med att han utsattes för både äggkastning och direkta hot att lämna platserna han befann sig på.

I programmet, som visas på SVT i kväll, vittnar judar om skräcken att bo i Malmö.

I Malmö anmäls det fler antisemitiska brott än någon annanstans i Sverige. Judar får utstå glåpord, äggkastning och i vissa fall försök till regelrätt misshandel.

Det är så situationen beskrivs av judarna själva. I Malmö bor 1 500 judar och många är rädda för att ens gå utanför dörren.

Vill lämna staden

Andra säger att de vill flytta från staden och knappast någon vill se sina barn växa upp här.

SVT-reportern Petter Ljunggren klädde sig i kippa och Davidsstjärna och begav sig ut på olika platser i Malmö för att se vad som var sant.

En reporter med dold kamera och mikrofon följde varje steg han tog.

På flera platser som det populära Möllevångstorget, som ofta lyfts fram som en idyll i staden, blev konfrontationen omedelbar.

Kallades för "judisk skit"

I programmet ser man hur reportern verbalt attackeras av en man som kallar honom judisk skit och tycker att han borde lämna platsen. En annan slår med handflatan i handen och skriker judedjävul.

När tv-teamet senare åker ut till Lindängens centrum och Rosengård blir attackerna så allvarliga att man ryggar tillbaka och överväger att lämna platserna.

En kille på moped åker fram och varnar reportern från att stanna kvar. På Rosengård angrips teamet först av en hel mobb och när de flyr från platsen utsätts de för äggkastning från lägenhetsfönster.

Enligt programmet kommer antisemitismen i Sverige inte längre kommer från nynazismen. Istället handlar judehatet främst om konflikten mellan Israel och Palestina.

Rabbin blev spottad mot

Shneur Kesselman, 37, är rabbin i Malmö och en av dem som känner sig utsatt.

- Jag hade inte varit i Malmö mer än några dagar förrän någon spottade framför mina fötter. Det var som en välkomsthälsning. Senare har man både kastat sten på mina fönster och försökt köra på både mig och min fru, berättar han i programmet.

Andra medlemmar i den judiska församlingen vittnar om snarlika händelser. Personer åker förbi i bilar utanför synagogan och skriker judesvin och på den judiska begravningsplatsen välts gravstenar.

- Det har nått till en nivå där man känner sig osäker. man vill inte stanna här längre, säger Ammon Tsubarah i programmet.

137 anmälningar om brott

Sedan en tid krymper den judiska församlingen i antal i Malmö. Simon Wiesenthalcentret i Los Angeles har tidigare varnat judar från att besöka södra Sverige och i synnerhet Malmö.

Under 2013 och 2014 tog polisen enligt SVT-programmet emot sammanlagt 137 anmälningar om misstänkta antisemitiska brott i Malmö.

I princip inget ledde vidare till åtal och fällande dom.

I programmet säger polisens utredare ändå att polisen är på rätt väg i arbetet med de här frågorna.

Chockad över programmet

Hanna Thomé, (V), kommunalråd för kultur och antidiskriminering i Malmö, säger till Kvällsposten att hon blev mer eller mindre chockad efter att i förväg fått se det aktuella programmet.

- Här finns mycket mer att göra och både kommunen och polisen har ett stort ansvar. Men jag vill också lyfta fram att det finns en stor solidaritet i staden. När en ung kille exempelvis misshandlades svårt på Möllevångstorget tågade 10 000 personer spontant i ett demonstrationståg genom staden.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag