Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankbluff avslöjad på Blocket – kapade säljares bankkonton

Malmö tingsrätt har beslutat om kvarstad på de två misstänkta bedragarnas tillgångar.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Kammaråklagare Fredrik Jönsson har begärt kvarstad på de två misstänktas tillgångar.
Foto: LASSE SVENSSON
När den lurade kvinnan godkände köparens inloggning på hennes bankid blev hon av med 70 000 kronor.
Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter varnar för att det blir allt vanligare med bedrägerier som görs med bankid.
Foto: POLISEN

Två misstänkta bedragare i Skåne har lurat säljare på Blocket. I ett fall tömdes en kvinnas bankkonto på 70 000 kronor.

Bedrägerierna ha genomförts med hjälp av säljarnas bankid.

– Jag trodde inte att de skulle kunna komma åt mitt konto, säger en lurad kvinna.

Polisen varnar för en ny bedrägerimetod som förekommer allt oftare. När skojare tidigare försökte komma över kortnummer och koder på betal- och kreditkort har det i stället blivit vanligare med en annan typ av bedrägerier.

Kriminella vill i stället få offren att använda sitt bankid som många har i sina mobiltelefoner eller lura dem att använda bankdosan på fel sätt.

– Om bedragarna komma över in ditt bankid eller inloggning genom bankdosan, då kommer de över allt du har på dina konton. Det är klart att bedragare satsar hårdare på att komma åt den informationen,  och det ser vi att det ökar hela tiden, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter

Kartlade offren

De två misstänkta bedragarna ska enligt den lurade kvinnan ha samarbetat när de genomfört bedrägerierna. Offren har först kartlagts med hjälp av annonser på Blocket. 

Bedragarna har sedan tagit reda på säljarens personnummer.

Fakta om BankID och Swish

Bankid är en e-legitimation som utfärdas av bland annat banker, Det är en elektronisk ID-handling som är jämförbar med pass, körkort och andra fysiska legitimationshandlingar. Bankid finns på kort men finns också som applikation på datorer och mobiltelefoner.

Swish är en applikation avsedd för mobiltelefon. Swish är kopplat till ditt bankkonto. Alla överföringar går via applikationen från avsändarens bankkonto till mottagarens bankkonto. Överföringarna godkänns med Bankid.

I ett fall är det kvinnan som ringt upp och låtsats vara intresserad av att köpa ett klädesplagg som var utannonserat på Blocket.

– Hon ringde och sa att hon ville köpa plagget. Hon var väldigt trovärdig och intresserad. Hon sa också att hon inte hade Swish, men att hon kunde överföra pengarna och eftersom vi inte hade samma bank skulle det ta ett par dagar. Men hon sa att om jag bara godkände på mitt bankid så skulle pengarna kom direkt till mitt bankkonto, säger den lurade kvinnan.

Under samtalet hördes barn som lekte, vilket förstärkte intrycket av att det var en seriös köpare.

– Jag tänkte att det kanske kommit något nytt överföringssätt som jag inte kände till, säger kvinnan.

Plundrade kontot

Så var det inte. Det som hände var något helt annat. 

Efter att hon fått ett meddelande på sin bankid-app och ombetts godkänna inloggning till banken fick den misstänkta bedragerskan full tillgång till hennes bankkonto.

– Då kunde de skapa ett eget bankid och ett eget swishkonto på sin telefon och sedan swishade hon 70 000 kronor till mannen från mitt konto, säger kvinnan.

Eftersom bedrägeriet genomförts med Swish kunde den lurade kvinnan med hjälp av sin bank spåra mottagaren, och polisanmälde honom och kvinnan som låtsats vara intresserad av Blocket-annonsen.

Ytterligare en kvinna har lurats på samma sätt.

Kammaråklagare Fredrik Jönsson i Malmö är förundersökningsledare. Han har begärt kvarstad på de misstänktas tillgångar bland annat på ett bankkonto i Skurups Sparbank och ett på Nordea.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!