Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bankbedragare döms till tre års fängelse

Med hjälp av virus kapade bedragaren bankkundernas konton, bank-id och lösenord och tömde deras konton på pengar.
Foto: Ulf Ryd

MALMÖ. Med hjälp av virus kapade bedragaren bankkundernas konton, bank-id och lösenord och tömde deras konton på pengar.

Den 30-årige mannen som nu står åtalad för 17 fall av grova bedrägerier ska totalt ha förskingrat 11,4 miljoner kronor.

Under måndagen dömde Malmö tingsrätt mannen till 3 år fängelse för totalt 13 fall av grovt bedrägeri.

Med hjälp av datavirus, så kallade trojaner, tog bedragare sig in i bankkundernas datorer, kapade deras konton, bank-id och lösenord och tömde sedan kontona på pengar. Exakt hur processen gått till är inte klarlagt enligt Malmö tingsrätt, men Facebook har bland annat använts för att komma åt data.

Kontoinnehavarna, privatpersoner såväl som företag och ideella organisationer, blev tillsammans av med närmare 11,4 miljoner kronor. Men det var bankerna, med ett undantag Sparbanken Öresund, som drabbades värst eftersom de tvingades täcka upp alla uttag.

Ytterligare fem åtalade

Ett företagskonto tömdes på 9,8 miljoner kronor varav 7,2 miljoner överfördes till ett konto i en bank i Jordanien, men där lyckades Sparbanken Öresund "frysa" hela beloppet.

30-åringen som pekas ut som huvudman i bankbedrägerihärvan åtalades för 17 fall av grova bedrägerier. Tillsammans med honom åtalades även fem så kallade målvakter för penninghäleri. Enligt en tidigare deldom dömdes en av dem till fängelse i tre år och sex månader för grovt bedrägeri.

Förnekar brott

Under måndagsförmiddagen meddelade Malmö tingsrätt sin dom. 30-åringen har nekat till samtliga åtalspunkter. Hans enda kommentar har varit att han inte känt till brottsligheten.

Rätten skriver i sin bedömning att 30-åringen trovärdighet är mycket låg. I förhör har han bland annat påstått att han delat konto med en kollega vars namn han vägrat att uppge. Tingrätten pekar på att det framstår som ytterst osannolikt att en oskyldig person skulle låta bli att lämna uppgifter och svara på frågor.

Rätten väljer därför att gå på åklagarens linje och gör bedömningen att 30-åringen agerat huvudman i härvan. Han döms därför till 3 års fängelse för totalt 13 fall av grovt bedrägeri.

30-åringen döms även till att betala skadestånd på totalt till Sparbanken Öresund på sammanlagt cirka 1,7 miljoner kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!