Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bank-id-bedragare lurad av äldre mans inspelning

Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter uppger att bankbedragarna som lurar av främst äldre bankkoder genomfört bedrägerier på sammanlagt cirka 30 miljoner kronor.
Foto: POLISMYNDIGHETEN
Polisens nationella bedrägericenter har släppt ett bandat samtal mellan en äldre man och en bakbedragare. Den här gången misslyckades bedragaren men avslöjade samtidigt ett nytt knep som man börjat använda.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bedragarna använder hela tiden nya knep för att lura av äldre deras bankkoder. I januari hade bedragarna kommit över cirka 230 miljoner kronor.

En metod är att låtsas programmera kundens bankdosa. Det försökte bedragaren ”Adam”.

Istället blev han grundlurad, och bandad av en äldre man. Nu offentliggör polisen ljudfilen. 

Inspelningen har gjorts offentlig av Polisens nationella bedrägericenter. Bedragaren ”Adam” som inte förstod att han blev bandad var visserligen förslagen. Men den äldre mannen som han ringde upp var smartare.

– Vi ser att bedragarna hela tiden kommer på nya metoder, säger Lotta Mauritzson på Polisens nationella bedrägericenter.

Bedragarna är ute efter att lura folk till att antingen logga in på sin internetbank, eller att lämna ut koder från bankdosor eller mobilt bank-ID. En annan metod är att be offren att legitimera sig mot banken eller ett företag med sitt mobila bank-ID eller bankdosa.

Spridits som en löpeld

Den här typen av bedrägerier startade i Skåne och har sedan hösten 2017 spridits som en löpeld bland kriminella. I dag finns cirka 6 000 anmälningar och senaste statistiken visar att ligorna dragit in betydande belopp.

– I januari var det cirka 230 miljoner kronor, säger Lotta Mauritzson.

Bedrägerierna fick till slut en sådan omfattning att polisen hösten 2018 beslöt att det är en nationell särskild händelse. På så sätt frigjordes resurser. I dag pågår ett stort antal förundersökningar mot bedragare. I Malmö har två ligor dömts. I flera fall har mord och skjutningar inträffat mitt under polisens spaningar på misstänkta.

Uppmärksamheten kring bedrägerierna tvingar gärningsmannen att hela tiden hitta på nya knep, och variationen är stor. Sannolikt eftersom en del av bedragarna som ringer misstänks ha arbetat på call-centers lurat äldre betala för falska fakturor för annonser.

Vill programmera bankdosan

I den här inspelningen får den äldre mannen avslöja en ny metod. Bedragaren påstår att han ringer för att den äldre mannen behöver byta ut sin bankdosa. 

- Den går ut om två dagar, hävdar ”Adam” som låtsades ringa från Swedbank och Sparbankerna.

Han påstod sig också veta att den äldre mannen skulle till banken nästa dag men att den nya bankdosan kan programmeras i förväg under deras samtal. Och det ville ”Adam” hjälpa till med.

– Det tar ju nästan 4-5 timmar att programmera dosan till ditt personnummer, ljuger den falske ”Adam”.

Den äldre mannen kom med en del motargument bland annat att programmeringen kunde göras på banken nästa dag. Han frågade ”Adam”:

– Ja, men det är väl inte så lätt att göra nu?

Lögn om GPS i bankdosan

Och det var ögonblicket som ”Adam” väntat på, det som han strävade efter. ”Adam” ville nämligen få den äldre mannen att ta fram sin bankdosa. Men så lätt gick det inte. Den äldre mannen kom med olika bortförklaringar och sa bland annat att han inte var hemma.

Men då drog ”Adam” till med ännu en lögn. Han påstod att det finns en GPS i bankdosan och att han kunde se att den äldre mannen hade bankdosan alldeles intill telefonen.

Då blev situationen smått absurd. Den äldre mannen bytte samtidigt taktik och påstod att bankdosan var inlåst i ett kassaskåp och att han inte kunde öppna det.

”Adam” började då förstå att han inte kom mycket längre med att få sitt tilltänka offer att ta fram sin bankdosa. Men ”Adam” gav inte upp.

– Men då kan vi se, då har du ju mobilt bank-ID där, säger han till den äldre mannen.

– Jaja, får han till svar.

- För då kan vi använda oss av den, säger Adam.

Dråpslaget mot bedragaren

Men så kom dråpslaget. Den äldre mannen visste precis hur man ska göra.

– Men det lämnar jag inte ut på telefon, svarade han

”Adam” borde ha gett upp då men drog i stället till med ännu en lögn. Han förklarade att Swedbank måste spärra den äldre mannens konto. Förmodligen hoppades han att det hotet skulle ta skruv.

Knappast, och inte alls.

– Det får du gärna göra, svarade den äldre mannen som var väl medveten om att det inte var han som blev grundlurad.

Efteråt kontaktade den äldre mannen polisen och lämnade över inspelningen med den falske ”Adam”.

– Vi har hans tillåtelse att offentliggöra den, säger Lotta Mauritzson.

Filmen med inspelningen har legat ut på Facebook ett tag. Den äldre mannen hyllas av flera som kommenterat inspelningen och hans finurliga sätt att hantera bedragaren Adam.