Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen har avslöjat Bank ID-bedragare

Klockan var ett på natten den 15 mars i år när flera polispatruller slog till mot tre misstänkta Bank ID-bedragare i Malmö. Männen flydde i bil men greps efter att ha prejats av polis.
Foto: PATRICK PERSSON / WWW.PPPRESS.SE
Banker varnar numera sina kunder på sin hemsida för Bank ID-bedragarna. Varningarna har än så länge inte stoppat bedrägerierna.
Foto: Skärmdump
Bedragaren vill lura offren som använder Bank ID att starta processen som innebär att man legitimerar sig mot banken. När man gör det har bedragaren redan skrivit in offrens personnummer som de tagit fram i förväg. När man trycker på "Legitimera" släpper man in bedragaren på sitt bankkonto.
Foto: Skärmdump
De som använder bankdosa för att logga in på sin bank måste först ta fram en engångskod på dosan som ska skrivas in på bankens hemsida. Det är den koden bedragarna lurar offren att lämna ifrån sig i telefon.

Sedan förra hösten har Bank ID-bedragare kommit över minst 50 miljoner kronor och polisen har för närvarande flera hundra anmälningar om bedrägerier under utredning. 

Trots varningar lyckas bedragarna ständigt lura nya offer. Offren finns över hela landet och två av ligorna har haft Skåne som bas. 

Så sent som på fredagen greps ytterligare tre Malmöbor.

I Malmö finns sedan i fredags eftermiddag sammanlagt åtta personer frihetsberövade, misstänkta för inblandning i de landsomfattande bedrägerierna med Bank-ID.

Polis och åklagare har slagit till mot två grupperingar. På fredagen greps och anhölls tre män.

– Man hittar målvakterna som plockar ut pengarna, men de avslöjar inte vem som gett dem uppdraget. Oftast har man använt mobiltelefoner med kontantkort som kopplats till Swish och då avsätter man spår. Men normalt sett är chanserna att i efterhand reda upp sådant här mycket små, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Trots det har en del utredningar varit framgångsrika. Den 15 mars i år skulle polisen slå till mot en gruppering, några Malmöbor som misstänks för inblandning i ett antal av de Bank ID-bedrägerier som begåtts sedan förra hösten. 


LÄS MER: Så fungerar Swish – svar på de vanligaste frågorna 


Bilden klarnar

Vilka som ligger bakom bedrägerierna har tidigare varit otydlig men nu börjar bilden klarna.

När polisen skulle gripa männen sprack dock planerna på att det skulle ske under ordnade former. Klockan var ett på natten när flera polispatruller skulle slå till mot männen som kört bil till McDonalds vid Lockarp. Föraren, en 20-årig man, valde att försöka fly och försvann i hög fart mot Rosengård. Polishelikoptern sattes in och regionala insatsstyrkan deltog också i jakten.

Till slut prejades bilen och männen greps. 

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar för nya fräcka bank ID-bluffen

Ingen av männen är kända för att tidigare begått särskilt grova brott, utan det har handlat om till exempel stölder, rattonykterhet och narkotikabrott. Den 20-årige föraren är förutom Bank ID-bedrägerier nu också misstänkt för drograttfylleri, narkotikabrott, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och försök till grov misshandel.

Samtidigt greps en 19-åring som misstänks ha begått ett stort antal Bank ID-bedrägerier tillsammans med 20-åringen. Han dömdes för två år sedan för att ha stulit en kavaj på Emporia i Malmö. Året innan stoppades han i Svedala av polis och blev misstänkt för rattfylleri och narkotikabrott.

Bedrägerierna fortsätter

– Det handlar om olika typer av bedrägerier med bankdosa och Bank ID, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Chefsåklagare Pär Andersson leder förundersökningen mot två ligor som misstänks för Bank ID-bedrägerier.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Den här grupperingen misstänks ha kommit över belopp i miljonklassen. Pär Andersson vill inte uppge någon exakt siffra.

Den sammanlagda siffran på samtliga bedrägerier med Bank ID är avsevärt större, om man tar hänsyn till de anmälningar som gjorts sedan förra hösten.

– Siffran 50 miljoner har nämnts, uppger en källa för Kvällsposten. Den bekräftas av andra med insyn i bedrägerierna.
Pär Andersson vill inte kommentera den uppgiften.

I åtskilliga fall har offren fått sina konton plundrade på mycket stora summor under loppet av några få minuter.

Polis och banker började för några månader sedan varna för att använda bankdosa och ge koden till andra eller att logga in på Bank ID på uppmaning av personer som uppgav att de ringde från banken eller myndigheter.

Vad offren inte inser eller förstår är att bedragarna i förväg kartlagt de som man ringer upp. Bedragarna har till exempel redan de tilltänkta offrens personnummer vilket behövs för att bedrägeriet ska lyckas.

Låtsas vara poliser

Genom att antingen lämna ut koden som bankdosan genererar eller logga in med Bank ID ger offren bedragarna tillgång till sina bankkonton. Bedragarna kan antingen utge sig för att vara poliser eller uppge att de arbetar på offrens banker.

De flyttar sedan pengarna till andra konton som tillhör målvakterna. Nästa steg är att målvakterna antingen tar ut pengarna på bankomat eller till exempel köper dyrbara smycken som sedan överlämnas till antingen andra mellanhänder eller huvudmännen.

I samma utredning som 19-åringen och 20-åringen som greps efter biljakten finns numera sammanlagt fem misstänkta. Två av dem misstänks för grovt penningtvättbrott, vilket betyder att de misstänks ha agerat målvakter.

De tre personer som anhölls på fredagseftermiddagen i Malmö och misstänks för grova bedrägerier med Bank ID är kända av polisen sedan tidigare.

– De tillhör de kretsar i Malmö som sysslar med grova brott, säger Pär Andersson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!