Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidospresidenten mördad av krypskytt

Mördade Bandidos-ledaren Michael Ljunggrens mamma Inger berättade för fem år sedan i Kvällsposten att sonen känt sig jagad åren innan han mördades FOTO: Stefan Lindblom
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Klockan 16.41 den 17 juli för 18 år sedan mördade en krypskytt Bandidos svenske president, Michael Ljunggren, 33 från Helsingborg.

Ingen av hans vänner i Bandidos har hjälpt polisen att finna hans mördare. Ett vittne har långt senare också mördats.

Michael Ljunggren är ett av offren i vad polisen misstänker vara en del av kriget mellan Bandidos och Hells Angels. Men ingen är helt säker på den saken.

Den kan också ha varit Bandidos som sköt sin egen ledare.

– Även de begår brott av privata skäl, säger Börje Sjöholm vid länskriminalen i Skåne.

Han deltog i utredningen av mordet på Michael Ljunggren. I dag finns mordet med bland Skånepolisens över 100 kalla fall som Börje Sjöholm har på sitt ansvar att försöka utreda.

Michael Ljunggren tillhörde från början Morbids i Helsingborg som kort före mordet på honom blivit Sveriges första Bandidos klubb och en del av dess världsomspännande nätverk.

Medlemmarna blev samtidigt en del av vad polisen beskrivit som en maktkamp mellan Hells Angels och Bandidos.

Del av maktkamp

Michael Ljunggren sköts när han var på väg till Helsingborg efter att ha besökt det finska mc-gänget Undertakers. Det var meningen att han skulle ha kört tillsammans med den förre Hells Angels-medlemmen Jan "Clark" Jensen som gått över till Bandidos.

Men försöken att spåra den eller de som mördade Michael Ljunggren möttes av kompakt tystnad. Ett förhör var särskilt talande, förhöret med Jan "Clark" Jensen, en dansk före detta medlem i Hells Angels som gått över till Bandidos. På hemvägen skulle han ha kört med Jan "Clark" Jensen men denne fick problem med sin motorcykel och fick bryta.

Jensen är i dag själv spårlöst försvunnen och dansk polis misstänker att han mördats.

Utredarna försökte förhöra Jan "Clark" Jensen men det gick inte särskilt bra.

– Vi var inne i Köpenhamn och hörde honom men det gav ingenting. En kollega som var med sa till slut till Jensen att "ska vi sammanfatta det här så på den resan som du inte var med på har du i varje fall varken sett eller hört något?", berättar Börje Sjöholm.

Det var troligen ingen slump att mc-kriget oftast utspelades i trakterna kring Helsingborg eller mot personer som var bosatta där.

Hells Angels var på väg att etablera sig i Helsingborg och hade sitt klubbhus utanför staden i Hasslarp. Alldeles i närheten låg Bandidos lokal.

Året innan hade en sympatisör till Hells Angels mördats på Roof Top Club. En medlem i Morbids, som senare blev Bandidos, blev skadad i sina fingrar efter en skottlossning i Helsingborg.

Klimatet var med andra hårt och vapen fanns bevisligen i omlopp.

Jagad i tre år

När Kvällsposten intervjuade Michael Ljunggrens mamma, Inger Ljunggren, för fem år sedan beskrev hon vad sonen sagt om sitt liv.

– De jagade honom i tre år, berättade hon

Sonen hade till exempel varit noga med att inte vistas ute ensam.

– Han var nervös, väldigt påpasslig. Tittade sig alltid över axeln. Hade alltid någon med sig. Han var väldigt på sin vakt, berättade Inger Ljunggren.

Den påpassligheten hjälpte inte för 18 år sedan. Jan "Clark" Jensen som skulle ha kört bredvid honom var inte där.

Skytten satt dessutom i en bil som kom bakom Michael Ljunggren. Mördaren avlossade flera skott. Ett träffade mellan plattorna i Michael Ljungrens skyddsväst, enligt polisen i Kronoberg.

KvP:s expert: Så växte sig outlawskulturen stark

Outlawskulturen har två ständigt återkommande teman - att inte visa nåd eller svaghet. Kvällspostens Per Lindelöw har följt mc-gängens framväxt. Här ger han oss en unik steg för steg-beskrivning av hur det kunde gå till när outlawskulturen växte sig stark i Sverige för tjugo år sedan.


Försökte komma in i Ha-miljön - höll fest

En av de klubbar som aspirerade på att komma in i Hells-Angels-miljön var mc-klubben Belkers. På Palmgatan i Sofielund hade man sina klubblokaler. Invändigt skulle det påminna om någon sorts sydstatssaloon.
En lördag i april 1990 var det partaj i lokalerna. Ett hundratal besökare kom från olika delar av Skåne. Många var berusade. Klubben hade inget serverings- tillstånd och inga förordnade ordningsvakter. Allt sådant skulle klubb- medlemmarna själva sköta. Det var stökigt, en del bråk i lokalen, en del fylla både i och utanför.


Ledare ville markera - man dog

Ett 21-årig man, som påstods ha satt sig på Belkerspresidentens tron, satte sig senare ganska berusad tillsammans med några kamrater vid rännstenen utanför klubblokalen när presidenten i mc-klubben Southland från Eslöv kom fram med en revolver innanför byxlinningen. Han ville markera, drog revolvern och slant med sitt finger. 21-åringen dog av ett skott i hjärtat.


Krävde ersättning - fick MC

Varken Belkers eller polisen kunde låta den saken bero. Grunderna var något olika. Belkers krävde ersättning från South- land och fick en motorcykel. Inte för att fordonet skulle ges som kompensation till den dödes familj, utan mer för att Belkers ansåg att klubbens ära blivit kränkt. Belkers hade tagit på sig ansvaret för ordningshållning och för gästernas trygghet när de besökte klubben.


Hembesök hos åklagare och polis

Polisen utredde både dödsfallet och svartklubbsverksamheten. Ölen togs i beslag. Inte heller det kunde Belkers acceptera. Åklagaren och en kommissarie på polisen fick hembesök med tårgasgranater efter att de vägrat lämna tillbaka alkoholen.
Vid rättegången menade Belkers president att klubblokalen var deras hem och att det blivit förstört av polisens razzia. Klubbens medlemmar menade att det tagit dem 4-5 dagar att städa efter polisens insats.
Hederskulturens tankar om öga för öga gjorde att Belkers tyckte de hade rätt att förstöra hemmen för myndighetspersoner.


Slog sönder mc - framför svt:s kameror

Kalabaliken runt mordet, polisens razzia, hämndattackerna och en del annat gjorde att många nyhetsredaktioner var på fötterna.
En kulmen i stridigheterna nåddes när polisen var på plats utanför klubblokalen och bland annat ville lägga beslag på en motorcykel. Då klev Belkers president fram med ett brännbollsträ och började banka sönder motorcykeln framför ett tv-team från Sydnytt, polisen skulle i vart fall inte lyckas ta den hel från klubben...


Tog sig in i HA - straffade ut sig

Belkers president lyckades så småningom kvalificera sig för att bli medlem i Hells Angels men lyckades också straffa ut sig från klubben och därefter flytta sin lojalitet mellan olika MC-klubbar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!