Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
De misstänkta männen kopplas till mc-gänget Bandidos. Foto: / OKÄNDDe misstänkta männen kopplas till mc-gänget Bandidos. Foto: / OKÄND
De misstänkta männen kopplas till mc-gänget Bandidos. Foto: / OKÄND

Bandidosmän häktade efter tung polisinsats

Publicerad

Två män med kopplingar till mc-gänget Bandidos har häktats efter en samordnad razzia av polisens insatsstyrka.

Männen misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Åklagaren är mycket förtegen om misstankarna mot de två gängmännen.

Tidigt i tisdags morgon blev flera personer vittnen till hur poliser från den regionala insatsstyrkan slog till mot ett antal platser i Värnamotrakten. Poliser med automatvapen sågs då gå in på olika platser och inledningsvis var det oklart vad tillslaget gällde.

Men i samband med insatsen greps två män i 20 och 30-årsåldern. I fredags häktades de vid Jönköpings tingsrätt misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Förundersökningsledaren, vice chefsåklagare, Pernilla Törsleff, vill inte närmare kommentera misstankarna mot männen eller vad som ligger bakom insatsen.

– I nuläget kan jag inte säga mer än att vi har två personer häktade för brottet, säger hon och hänvisar till förundersökningssekretessen.

Kopplas till Bandidos

Tillslagen i förra veckan gjordes dels i Värnamo, dels i Gnosjö. Dessutom utförde polisen även razzior på andra platser, både i och utanför Jönköpings län.

De båda häktade männen är välkända för polisen i brottsliga sammanhang, den äldre av dem är bland annat tidigare dömd för vapenbrott.

Jönköpings tingsrätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Båda två har också täta band till mc-gänget Bandidos. Den äldre av dem är fullvärdig medlem i gängets så kallade probationary-chapter, provavdelning, i Ljungby, den andre rör sig i samma miljöer.

Under den senaste tiden har Värnamo drabbats av flera skottlossningar, den senaste så sent som i början av februari i år då en man larmade om att han blev beskjuten. Han träffades dock inte. I november förra året hittades en skjuten man i ett trapphus i Värnamo.

Starka misstankar mot Bandidosmännen

Lokalpolisområdeschefen i Värnamo, Mattias Ramsö, säger till Värnamo Nyheter att  de häktade männen "tillhör problembilden" i Värnamo men att de inte har direkt koppling till skjutningarna.

Åklagaren vill inte kommentera om männens kopplingar till Bandidos har något samband med brottsmisstankarna mot dem.

Hon vill inte heller nämna hur männen ställer sig misstankarna.

Männen häktades på sannolika skäl vilket är den starkare misstankegraden.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag