Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bandidosmän häktade efter tung polisinsats

Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
De misstänkta männen kopplas till mc-gänget Bandidos.Foto: / OKÄND

Två män med kopplingar till mc-gänget Bandidos har häktats efter en samordnad razzia av polisens insatsstyrka.

Männen misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Åklagaren är mycket förtegen om misstankarna mot de två gängmännen.

Tidigt i tisdags morgon blev flera personer vittnen till hur poliser från den regionala insatsstyrkan slog till mot ett antal platser i Värnamotrakten. Poliser med automatvapen sågs då gå in på olika platser och inledningsvis var det oklart vad tillslaget gällde.

Men i samband med insatsen greps två män i 20 och 30-årsåldern. I fredags häktades de vid Jönköpings tingsrätt misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Förundersökningsledaren, vice chefsåklagare, Pernilla Törsleff, vill inte närmare kommentera misstankarna mot männen eller vad som ligger bakom insatsen.

– I nuläget kan jag inte säga mer än att vi har två personer häktade för brottet, säger hon och hänvisar till förundersökningssekretessen.

Kopplas till Bandidos

Tillslagen i förra veckan gjordes dels i Värnamo, dels i Gnosjö. Dessutom utförde polisen även razzior på andra platser, både i och utanför Jönköpings län.

De båda häktade männen är välkända för polisen i brottsliga sammanhang, den äldre av dem är bland annat tidigare dömd för vapenbrott.

Jönköpings tingsrätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Båda två har också täta band till mc-gänget Bandidos. Den äldre av dem är fullvärdig medlem i gängets så kallade probationary-chapter, provavdelning, i Ljungby, den andre rör sig i samma miljöer.

Under den senaste tiden har Värnamo drabbats av flera skottlossningar, den senaste så sent som i början av februari i år då en man larmade om att han blev beskjuten. Han träffades dock inte. I november förra året hittades en skjuten man i ett trapphus i Värnamo.

Starka misstankar mot Bandidosmännen

Lokalpolisområdeschefen i Värnamo, Mattias Ramsö, säger till Värnamo Nyheter att  de häktade männen "tillhör problembilden" i Värnamo men att de inte har direkt koppling till skjutningarna.

Åklagaren vill inte kommentera om männens kopplingar till Bandidos har något samband med brottsmisstankarna mot dem.

Hon vill inte heller nämna hur männen ställer sig misstankarna.

Männen häktades på sannolika skäl vilket är den starkare misstankegraden.