Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidosman döms till ett års fängelse

Bandidosmannen Vincenzo De Leoni, 44, från Halmstad togs den 29 oktober i år med den här skarpladdade revolvern.
Foto: Polisen
Vincenzo De Leoni, 44, hävdar att han lämnat Bandidos men hyr ändå ut sitt hus till MC-gänget. I dag dömdes han till ett års fängelse för grovt vapenbrott.

Vincenzo De Leoni, 44 år, från Halmstad ville få lägre straff efter att ha tagits med en skarpladdad revolver.

Han påstår att någon eller några personer hotar döda honom och hävdar att han lämnat det kriminella MC-gänget och blivit grönsakshandlare.

Tingsrätten dömde honom till ett års fängelse

Vincenzo De Leoni har under flera år utpekats som en av förgrundsfigurerna inom MC-gängets europeiska nätverk. Efter att han gripits och anhållits den 29 oktober i år med en skarpladdad revolver påstod De Leoni att han brutit med Bandidos livsstil.

De Leoni hävdar i samtal med en utredare från frivården att numera försöker han leva ett liv utan kriminalitet. De Leoni bor sedan flera år i Bulgarien och ska enligt vad han själv berättat syssla med import och export av grönsaker och frukter.

Dömd 27 gånger

I domen som meddelades i går i Halmstads tingsrätt verkar domstolen inte bry sig om att De Leoni säger sig ha lämnat Bandidos. Tingsrätten lade snarare vikt på att han tidigare dömts 27 gånger, senast 2014 för grov misshandel. Han blev villkorligt frigiven förra året.

Samma dag som De Leoni stoppades av polis utanför Halmstad hade han varit på det som kallas för Bandidosgården. Poliser hade sett hans bil stå parkerad på tomten och stoppade honom kort efter att han kört därifrån.

I en ficka bakom främre passagerarsätet fanns en mindre revolver, laddad med fem skarpa patroner.En polis sköt sig själv i handen när han skulle ta loss revolverns trumma. Kulan gick rakt igenom polismannens hand.

Hyr ut till Bandidos

Senare samma dag som De Leoni greps gjorde Halmstadspolisen razzia mot personer som kom till Bandidosgården. Bandidos hade den kvällen en stor fest. De Leoni säger i förhör att Bandidos hyr gården av honom i andra hand.

Under rättegången försökte De Leoni övertyga tingsrätten att han borde få ett lägre straff eftersom han utsatts för dödshot en vecka innan polisen grep honom.

Tingsrätten anser inte att det finns något skäl att ge honom ett mildare straff bland annat eftersom De Leoni inte ville berätta något om vem eller vilka som hotar döda honom. Han dömdes också för ringa narkotikabrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!