Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidosledaren gripen – polis sköt sig i handen

Vincenzo De Leoni, 44, har erkänt att han haft den skarpladdade revolvern i bilen.
Foto: Polisen
Bandidosledaren hade en revolver av mindre modell gömd i bilen när han stoppades av polisen.
Foto: Polisen
Revolvern blir oanvändbar när man tar loss trumman. När en polis skulle göra det gick ett skott av. Kulan gick rakt igenom polismannens hand.
Foto: Polisen
Efter att Bandidosledarens revolver avlossats av misstag av en polis och träffat dennes hand gick den rakt igenom ett bilsäte och hamnade på bilgolvet.
Foto: Polisen
Bandidosledares bulgariska körkort
Foto: Polisen

Bandidosledaren  Vincenzo De Leoni, 44, från Halmstad anser att han är utsatt för så allvarliga hot att han alltid behöver bära ett skarpladdat vapen trots att det är olagligt.

I slutet av oktober stoppades han av polis och erkände direkt när poliser hittade en skarpladdad revolver i hans bil.

Efter gripandet sköt en polis sig själv i handen med revolvern.

En polis försökte göra vapnet obrukbart vapnet genom att ta loss revolverns trumma men misslyckades. Hans kollega tog över revolvern men något gick snett. Ett vådaskott avlossades inne i bilen och gick rakt igenom polismannens ena hand. Kulan slog sedan in i ett säte och hamnade på bilgolvet.

Den 29 oktober i år var han på besök i sin hemstad och besökte bland annat den så kallade Bandidosgården i Skedala utanför Halmstad.  Han hyr själv fastigheten men hyr ut den i andra hand till Bandidos, enligt vad han själv uppgett för polisen.

Vincenzo De Leoni berättade senare för poliserna som grep honom att han rest till Sverige med några bulgariska fruktodlare för att diskutera gemensamma affärer.

Tar droger

När han körde ut från Bandidosgården med en lånad bil blev han stoppad för kontroll.

Poliserna skriver i sin rapport att Vincenzo De Leoni verkade vara påverkad men det visade sig senare inte stämma.

– Han hade inga spår av droger i blodet. Bara i urinen, säger advokaten Stellan Elmgren.

Bandidosledaren var själv mycket öppet om sitt bruk av droger när han förhördes. Han medgav att han tre dagar innan gripandet hade rökt marijuana, att  han tagit kokain för flera månader sedan och för en och halv månad sedan tog han amfetamin.

När poliserna gick igenom bilen gjorde de ett fynd i fickan bakom främre passagerarsätet. Där låg en mindre revolver, laddad med fem skarpa patroner. Liten, behändigt och lätt att gömma, skriver en av polisens vapenexperter.

Vincenzo De Leoni  berättade i förhör att han haft vapnet i en ficka men att han gömde revolvern strax innan poliserna stoppade honom.

Polis skottskad

En polis försökte göra vapnet obrukbart genom att ta loss revolverns trumma men misslyckades. Hans kollega tog över revolvern men något gick snett. Ett vådaskott avlossade inne i bilen och gick rakt igenom polismannens ena hand. Kulan slog sedan in i ett säte och hamnade på bilgolvet.

Polismannen fick åka direkt till sjukhus.

När Vincenzo De Leoni förhördes var han tydlig med att vapnet tillhör honom.

– Han erkänner de faktiska omständigheterna, säger Stellan Elmgren.

Under rättegången i Halmstads tingsrätt förklarade Bandidosledaren att han behövde vapnet som skydd.

– Han vill att rätten ska ta hänsyn till det, säger Stellan Elmgren.

I förhör med polisen har Vincenzo De Leoni vägrat förklara varför han anser sig vara hotad och ville inte heller peka ut vem eller vilka som är ute efter honom.

Bandidosledaren påstod att det några veckor tidigare inträffat vad han kallade en  "incident" och att han sedan dess alltid bär vapen när han vistas i Sverige.

Vincenzo De Leoni är häktad och misstänks för grovt vapenbrott och kan dömas till ett års fängelse. Dom meddelas på måndag.

Han har tidigare dömts för bland annat grov misshandel.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!