I fem månader blev den danske restaurangägaren utpressad av Bandidos. Nu ställs tre Bandidosmedlemmar inför rätta. "Jag kan bli väldigt skraj över deras inflytande och betydelse", säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.
I fem månader blev den danske restaurangägaren utpressad av Bandidos. Nu ställs tre Bandidosmedlemmar inför rätta. "Jag kan bli väldigt skraj över deras inflytande och betydelse", säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Bandidosgrupp inför rätta för utpressning

Publicerad

I fem månader blev den danske restaurangägaren utpressad av Bandidos.

Då han först inte kunde betala 50 000 kronor och sedan inte heller straffräntan på 5 000 om dagen tvingades han till slut ge bort hela restaurangen tillsammans med inventarier till Bandidos.

Nu ställs tre Bandidosmedlemmar inför rätta.

- Jag kan bli väldigt skraj över deras inflytande och betydelse, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

De ovan nämnda anklagelserna är en av många som nämns i anmälan mot tre danska Bandidosmedlemmar 51, 23 och 27 år gamla.

När de på tisdag ställs inför rätta är de åtalade för 55 kriminella företeelser, däribland tio fall av ekonomisk utpressning, frihetsberövande, rån, olovligt tvång, flera våldsbrott samt narkotikahandel.

Bandidosmedlemmarna nekar skuld samtidigt som rätten har avsatt 17 dagar för att behandla fallen.

Måste vända sig till polisen

Rättsexperten, den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem, har själv varit med om en liknande händelse då en företagare kontaktade honom i hopp om hjälp.

- Han var i en liknande situation med kriminella organisationer. Han hade blivit "försäkrad" om att han skulle få bättre beskydd än polisen någonsin skulle kunna ge. Han var med om en mycket plågsam tid. Nu bad han mig om råd kring hur han skulle ta sig ur situationen. Min uppfattning är att det inte finns någon annan väg än att vända sig till polisen, säger Alhem.

Gav ifrån sig allt

Den aktuella restaurangen som ligger i Nykøbing Falster blev ursprungligen krävd på 50 000 kronor som skulle delbetalas med 3 000 kronor i månaden. Men när restaurangen den 14 februari 2013 inte kunde betala fick man reda på att en straffavgift skulle läggas till skulden - en straffavgift om 5 000 kronor om dagen.

"Ska jag komma ut och förklara för dig, är det så du vill ha det?", ska 23-åringen enligt anmälan ha hotat över telefon när restaurangägaren berättat att han inte hade råd att betala.

När restaurangägaren trots allt inte kunde betala blev det i stället så att den 23-årige medlemmen tillsammans med en 51-årig medlemskollega i stället accepterade hela restaurangen med inventarier som betalning.

Sven-Erik Alhem beskriver situationen utpressningsoffren står inför som något som påminner om kidnappning.

- Det är ett oerhört dilemma man ställs inför. Men gör man något annat än går till polisen så gynnar man kriminaliteten och bygger på den farlighetsstämpel de här organisationerna vill ha.

- De här personerna är inte heller dumma i huvudet. De vill helst inte riskera att begå våldsamma brott som riskerar att de hamnar i klistret.

Varför är de så effektiva?

- De är listiga i sitt utförande och det är svårt att ta på det de gör. De kan ringa och säga att "det är ju väldigt trevligt att din dotter trivs så bra på sin skola och att hon slutar klockan 14 på fredagar". Det är ju inte ett direkt hot, men det kan inte uppfattas som något annat.

Verksamheten är även utbredd i Sverige och det har rapporterats om den regelbundet i medierna de senaste åren. Sven-Erik Alhem är orolig över situationen.

- Jag kan bli väldigt skraj över deras inflytande och betydelse.

Dom väntas i september

I Sverige etablerades Bandidos när Helsingborgsklubben Morbids MC 1994 utsågs till ett så kallat "hangaround chapter" till Bandidos och sedan blev fullvärdig medlem 1995. I dag har klubben verksamheter i Helsingborg, Karlstad, Halmstad, Göteborg, Stockholm, Västerås, Örebro Borås, Säffle, Borlänge och Fagersta.

Bandidos har kopplats samman med otaliga våldsdåd. Ofta utförs grovjobbet av så kallade supporterklubbar.

De tre danska Bandidosmännen väntas få sin dom i september.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag