Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bandidosgrupp inför rätta för utpressning

I fem månader blev den danske restaurangägaren utpressad av Bandidos. Nu ställs tre Bandidosmedlemmar inför rätta. "Jag kan bli väldigt skraj över deras inflytande och betydelse", säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

I fem månader blev den danske restaurangägaren utpressad av Bandidos.

Då han först inte kunde betala 50 000 kronor och sedan inte heller straffräntan på 5 000 om dagen tvingades han till slut ge bort hela restaurangen tillsammans med inventarier till Bandidos.

Nu ställs tre Bandidosmedlemmar inför rätta.

- Jag kan bli väldigt skraj över deras inflytande och betydelse, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

FAKTA

Här är hoten som männen åtalas för:

Tvingade till sig krog

23-åringen och 51-åringen tvingade till sig en restaurang med inventarier sedan ägaren inte kunnat betala en skuld på 50 000 kronor.

Hotade klippa av finger

Ett utpressningsoffer skulle betala 50 000 kronor eller så skulle han få sina fingrar avbrutna alternativt ett finger avklippt. Pengakravet växte regelbundet och offret uppger sig ha blivit hotat så gott som dagligen under sex månader. Till slut bestämde sig offret för att betala Bandidos så gott han kunde i kontanter, däck, fälgar och ett flertal mobiltelefoner.

Fick betala för utträde

En Bandidosmedlem har velat gå ur supporterklubben MS62. För det tvingades han betala 15 000 kronor. Pengarna betalade han till två Bandidosmän utanför Nordea i Hanslev.

Hot om krossat huvud

Ett annat offer krävdes på 40 000 kronor, betalade han inte skulle han få huvudet krossat. Han tvingades till att sälja amfetamin för medlemmarnas räkning.

Skulle få huvudet uppsprättat

Den 51-årige Bandidosmedlemmen är åtalad för utpressning mot ett offer som flera gånger betalade pengar till honom i tro att medlemmen skulle betala vidare pengarna till Hells Angels. I stället behöll 51-åringen pengarna själv och fortsatte utpressningen. Offret fortsatte att betala och tros ha betalat minst 50 000 kronor under hot om att han skulle få huvudet uppsprättat om han inte betalde.

Offrade sin bil

En man som var skyldig 2 500 kronor blev till slut tvungen att ge sin bil, en Fiat Punto, tillsammans med registreringsbevis till Bandidosmedlemmarna som sålde bilen och stoppade pengarna i fickan.

Misshandel

Ett offer hade betalningskrav på sig om 10 000 kronor i månaden. De tre männen misshandlade till sig 14 000 kronor.

Blev uppsökt i hemmet

Ett offer betalade 30 000 kronor kontant sedan han blivit uppsökt i hemmet, där också hans familj bodde. Mannen blev medtagen av fyra Bandidos-medlemmar som hotade med att "fullständigt kvadda honom" om han inte betalade.

Droghandel

Männen är också tilltalade för omfattande amfetaminhandel i Nykøbing Falster. Den äldste är ensam åtalad för handel med minst två kilo amfetamin.

Källa: Ekstrabladet

De ovan nämnda anklagelserna är en av många som nämns i anmälan mot tre danska Bandidosmedlemmar 51, 23 och 27 år gamla.

När de på tisdag ställs inför rätta är de åtalade för 55 kriminella företeelser, däribland tio fall av ekonomisk utpressning, frihetsberövande, rån, olovligt tvång, flera våldsbrott samt narkotikahandel.

Bandidosmedlemmarna nekar skuld samtidigt som rätten har avsatt 17 dagar för att behandla fallen.

Måste vända sig till polisen

Rättsexperten, den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem, har själv varit med om en liknande händelse då en företagare kontaktade honom i hopp om hjälp.

- Han var i en liknande situation med kriminella organisationer. Han hade blivit "försäkrad" om att han skulle få bättre beskydd än polisen någonsin skulle kunna ge. Han var med om en mycket plågsam tid. Nu bad han mig om råd kring hur han skulle ta sig ur situationen. Min uppfattning är att det inte finns någon annan väg än att vända sig till polisen, säger Alhem.

Gav ifrån sig allt

Den aktuella restaurangen som ligger i Nykøbing Falster blev ursprungligen krävd på 50 000 kronor som skulle delbetalas med 3 000 kronor i månaden. Men när restaurangen den 14 februari 2013 inte kunde betala fick man reda på att en straffavgift skulle läggas till skulden - en straffavgift om 5 000 kronor om dagen.

"Ska jag komma ut och förklara för dig, är det så du vill ha det?", ska 23-åringen enligt anmälan ha hotat över telefon när restaurangägaren berättat att han inte hade råd att betala.

När restaurangägaren trots allt inte kunde betala blev det i stället så att den 23-årige medlemmen tillsammans med en 51-årig medlemskollega i stället accepterade hela restaurangen med inventarier som betalning.

Sven-Erik Alhem beskriver situationen utpressningsoffren står inför som något som påminner om kidnappning.

- Det är ett oerhört dilemma man ställs inför. Men gör man något annat än går till polisen så gynnar man kriminaliteten och bygger på den farlighetsstämpel de här organisationerna vill ha.

- De här personerna är inte heller dumma i huvudet. De vill helst inte riskera att begå våldsamma brott som riskerar att de hamnar i klistret.

Varför är de så effektiva?

- De är listiga i sitt utförande och det är svårt att ta på det de gör. De kan ringa och säga att "det är ju väldigt trevligt att din dotter trivs så bra på sin skola och att hon slutar klockan 14 på fredagar". Det är ju inte ett direkt hot, men det kan inte uppfattas som något annat.

Verksamheten är även utbredd i Sverige och det har rapporterats om den regelbundet i medierna de senaste åren. Sven-Erik Alhem är orolig över situationen.

- Jag kan bli väldigt skraj över deras inflytande och betydelse.

Dom väntas i september

I Sverige etablerades Bandidos när Helsingborgsklubben Morbids MC 1994 utsågs till ett så kallat "hangaround chapter" till Bandidos och sedan blev fullvärdig medlem 1995. I dag har klubben verksamheter i Helsingborg, Karlstad, Halmstad, Göteborg, Stockholm, Västerås, Örebro Borås, Säffle, Borlänge och Fagersta.

Bandidos har kopplats samman med otaliga våldsdåd. Ofta utförs grovjobbet av så kallade supporterklubbar.

De tre danska Bandidosmännen väntas få sin dom i september.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!