Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidos president utblottad och jagad

Jim Tinndahn misstänks bland annat för att kört bil påverkad av droger när hans passagerare fick livshotande skallskador vid den våldsamma kraschen i Malmö förra året.
Foto: Lars-Olof Strömberg

MALMÖ. Polisutredningen om misstänkt drograttfylleri mot Bandidos förre Europapresident, Jim Tinndahn, är snart klar.

Han blev misstänkt för att ha tagit droger och kört bil efter en allvarlig bilolycka i Malmö där en man fick livshotande skallskador.

Samtidigt jagas den förre Bandidosledaren av kronofogden som konstaterat att Tinndahn är utfattig.

Under många år var den 51-årige Jim Tinndahn en av mc-gänget Bandidos ledande personer. Han har bland annat varit så kallad Europapresident.

Den maktpositionen han hade då har försvunnit samtidigt som han varit föremål för ett flertal polisutredningar.

Den senaste är på väg mot sitt slut och handlar om bland annat drograttfylleri i Malmö och misstänkt vårdslöshet i trafik

Olyckan inträffade den 9 oktober förra året. Jim Tinndahn satt vid rätten när en Audi Q7, 2006 års modell, körde av vägen vid Annetorpsleden i Malmö.

Livshotande skallskador

Kraschen inträffade samtidigt som Bandidos hade en fest i sin lokal i Bunkeflostrand. Mannen som åkte i bilen har ingen känd anknytning till mc-gänget.

Bilen körde rakt in i räcket till en rondell. Den voltade och for ut i naturen. Alla krockkuddar utlöstes.

Tinndahns passagerare låg länge i koma med livshotande skallskador men har enligt uppgift delvis vaknat upp. Hans skador bedöms fortfarande som mycket svåra med risk för bestående hjärnskador.

Jim Tinndahn själv fick enbart lättare skador.

Polispatrullen som kom till platsen upprättade efteråt en anmälan om bland annat misstänkt drograttfylleri mot Tinndahn.

- Utredningen börjar komma in i sitt slutskede, säger förundersökningsledaren Mats Johansson vid Malmöpolisens trafikgrupp.

Jim Tinndahn har varit på förhör i sällskap sin advokat, Sven-Eric Olsson. Denne är fåordig med sina kommentarer.

- Vi avvaktar besked om hur det blir med åtalsfrågan, säger Sven-Eric Ohlsson till Kvällsposten.

Utredningen har dragit ut på tiden men alla prover och analysresultat är färdiga.

Ett eventuellt åtal mot Jim Tinndahn kan komma inom kort och kan också sammanfalla med att kronofogden fattar ett nytt beslut att delge den förre Europapresidenten nya utmätningskrav.

Han jagas sedan länge av kronofogden för obetalda skulder främst avgifter till Norra hamnen i Helsingborg.

Brott mot knivlagen

Det för närvarande aktuella kravet är på cirka 25 000 kronor och kronofogden har inte kommit någonstans i sina försök att få betalt av Tinndahn.

En utredning av kronofogdemyndigheten visar att han saknar utmätningsbara tillgångar. På papperet är han med andra ord utfattig. Tinndahns enda kända inkomster är 9 000 kronor i pension från Danmark. Enligt honom själv ska han sakna andra inkomster. Det har han i varje fall uppgett för polis i ett förhör förra året.

Det kravet på obetalda avgifter är under uppsegling och kommer även det från Norra hamnen, och handlar även det om obetalda avgifter. Det kravet har inte delgetts Tinndahn som saknar känd adress. Kronofogden har i varje fall inte lyckats hitta någon sådan till honom, enligt de uppgifter som finns i myndighetens register.

Men kronofogden, och staten, jagar Tinndahn också för andra obetalda krav.

Lite mer än en månad innan den våldsamma kraschen i Malmö dömdes han för brott mot knivlagen. En polispatrull hade stoppat Tinndahn på Båthusgatan i Helsingborg och upptäckte då att han hade en fällkniv på sig, en så kallad Swat special tactical.

Tinndahn uppgav för polispatrullen att han var på väg till sin båt i Norra hamnen och att han behövde kniven för att kunna skära loss sig om han till exempel fastnade i en lina.

Tingsrätten accepterade inte den förklaringen och dömde honom för brott mot knivlagen. Tinndahn skulle också betala 2 000 kronor i böter och 500 kronor till brottsofferfonden men har inte gjort det, enligt kronofogdens register.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!