Från luften kunde en läsare se hur det brinner kraftigt i lokalerna. Foto: LäsarbildFrån luften kunde en läsare se hur det brinner kraftigt i lokalerna. Foto: Läsarbild
Från luften kunde en läsare se hur det brinner kraftigt i lokalerna. Foto: Läsarbild
Strax efter 12 utbröt en kraftig brand i mc-klubben Bandidos lokaler i Malmö. Rökutvecklingen är just nu enorm och inifrån byggnaden hörs kraftiga smällar från gasflaskor som exploderar. Foto: Mikael NilssonStrax efter 12 utbröt en kraftig brand i mc-klubben Bandidos lokaler i Malmö. Rökutvecklingen är just nu enorm och inifrån byggnaden hörs kraftiga smällar från gasflaskor som exploderar. Foto: Mikael Nilsson
Strax efter 12 utbröt en kraftig brand i mc-klubben Bandidos lokaler i Malmö.

Rökutvecklingen är just nu enorm och inifrån byggnaden hörs kraftiga smällar från gasflaskor som exploderar.

 Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael NilssonFoto: Mikael Nilsson
 Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael NilssonFoto: Mikael Nilsson
 Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael NilssonFoto: Mikael Nilsson
 Foto: Mikael Nilsson
Platsen spärras av på Fortunavägen i 150 meter i båda riktningar, och på samma sätt på Tullstorpsvägen. Boende på båda dessa gator har evakuerats. Foto: Mikael NilssonPlatsen spärras av på Fortunavägen i 150 meter i båda riktningar, och på samma sätt på Tullstorpsvägen. Boende på båda dessa gator har evakuerats. Foto: Mikael Nilsson
Platsen spärras av på Fortunavägen i 150 meter i båda riktningar, och på samma sätt på Tullstorpsvägen. Boende på båda dessa gator har evakuerats. Foto: Mikael Nilsson

Bandidos lokaler
i Malmö brinner

Publicerad

Tjock, svart rök spred sig över Malmö på lördagen. En storbrand utbröt på mc-klubben Bandidos gård på Fortunavägen, och rökutvecklingen var enorm.

20 personer fick evakueras från sina hem på grund av explosionsrisken från flera gasflaskor i lokalen.

– Vi utreder det som mordbrand, säger Kim Hild vid Skånepolisen.

Larmet om den omfattande branden kom till polis och räddningstjänst klockan 12.12. Rökutvecklingen från branden var mycket kraftig och brandröken spred sig över intilliggande byggnader.

Inne i Bandidos lokaler fanns ett flertal gasflaskor. Samtidigt som branden rasade under eftermiddagen, exploderade och det hördes upprepade smällar inifrån den kraftigt brinnande byggnaden.

Explosionerna gjorde att polis och räddningstjänst spärrade av ett betydligt större område än vad som brukar göras vid en vanlig brand. Det avspärrade området var ungefär 500 meter, och boende innanför det tvingades lämnade sina hem.

– Åtta-tio bostäder evakuerades. Runt 20 personer fick lämna platsen. De flesta tog hjälp av vänner av bekanta för att hitta husrum, säger Mattias Tengwall, polisens yttre befäl på plats.

"Kom bara mer och mer rök"

Branden var vid 18-tiden under kontroll men när det brann som värst var spridningsrisken stor.

– De närmast byggnaderna hade förhöjd temperatur på väggarna, så det var det absolut, säger Torbjörn Krokström, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

När de boende kan återvända till sina hem var på lördagskvällen fortfarande oklart.

– Det är räddningstjänstens sak att avgöra men polisens bedömning är att det kan ske tidigast i morgon bitti.

48-åriga Susanne Nielsen hälsade på hos sin mamma i hennes stuga när hon lade märke till brandröken. Mammans bostad ligger i ett stugområde ett hundratal meter från brandplatsen.

– Jag var i trädgården och räfsade när såg att det brann. Klockan var runt 12 då. Det kom bara mer och mer rök, och jag sprang närmare för att kolla vad det var.

Tvingades evakuera

Polis uppmanade Susanne och hennes mamma att evakuera stugan.

– Då gick vi hem till mig och fikade. Men efter två timmar kunde vi komma tillbaka. Vi var aldrig oroliga för att något skulle hända huset för det blåste åt andra hållet.

På grund av explosionsrisken från gasflaskorna valde räddningstjänsten att låta elden brinna ut, i stället för aktivt försöka släcka den.

– Vi gjorde ett försök i början men när vi upptäckte flaskorna insåg vi att det var säkrare att hålla oss på avstånd, säger Henrik Greiff, räddningstjänstens insatschef.

Branden höll i sig i flera timmar, först vid 19-tiden hade röken lagt sig och var inte lika tjock längre.

Åkarpsbon Fredrik Svensson såg under eftermiddagen röken ända från Spillepengen. På kvällen ville han ta sig närmare för att se hur det såg ut på plats.

– Jag undrade vad det var för något. Man är ju nyfiken.

Men Johan Lindquist, boende på Fortunavägen, stördes av att branden drog till sig så många privatpersoner.

– Det har varit som en turistattraktion här, helt sjukt. Brandkåren hade svårt att ta sig fram i början, vägen är ju så smal.

Rubriceras som mordbrand

Brandorsaken är fortfarande oklar, men den ska ha börjat i taket. Polisen rubricerar i nuläget händelsen som mordbrand.

– Ja, vi rubricerar det som mordbrand, men det finns ingen gripen eller frihetsberövad, säger Michael Carlzon, inre befäl vid Malmöpolisen.

Tror ni att den misstänkta mordbranden är en del av ett mc-krig?

– Jag vill inte spekulera i det. Man får jobba förutsättningslöst till en början så klart, säger Michael Carlzon.

Men tar ni inte hänsyn till att klubben är kända för att ha fiender?

– Det gör vi säkert. Men det är inget jag kommenterar nu. Men visst är de kända där ute. Så det är så klart att det spelar in.

Bedriver ni redan nu någon form av inre spaning?

– Det kommenterar jag inte. Man kommenterar inte sådana delar av en förundersökning, säger Michael Carlzon.

Experten: Inget mc-krig

Sune Fischer, dansk journalist och gängexpert, tror inte att den misstänkta mordbranden ska tolkas som ett uppblossande mc-krig, även om det visar sig att det är en anlagd brand.

– Som jag ser det är det bara i Tyskland det finns något slags mc-krig. I Danmark är de goda vänner som aldrig förr, säger han och fortsätter:

– Södra Sverige ligger så nära Danmark, så ifall det är frågan om ett angrepp tror jag inte det är Hells Angels. I så fall är det sannolikt någon annan kriminell.

Räddningstjänst och polis var på lördagskvällen fortfarande kvar på platsen och planerade att vara det hela natten.

Rebecka Sjöberg
Rebecka Sjöberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag