Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidos indrivare dödshotade familjen

INDRIVAREN. Bilden på Bandidos indrivare som misstänks ha hotat 34-åringen och hans gravida sambo togs i smyg i somras.

MALMÖ. Den som gör affärer med kriminella mc- gäng tar stora risker.

Hoten mot den 34-åring som lånade 1,3 miljoner kronor av Bandidos för att starta en klädaffär på nätet, misstänks ha börjat när han inte kunde betala tillbaka lånet. På en smygtagen bild syns en av mc-gängets torpeder som jagat 34-åringen och hotat döda hans gravida sambo, exfrun samt minderåriga dotter.

Bilden finns med i en förundersökning som gjorts av Tullverket i Malmö. Den togs i smyg i somras när två Bandidos-män kom till en stuga i Danmark där en 34-åringen dansk, tidigare bosatt i Malmö, gömt sig med sin gravida sambo.

I måndags var 34-åringen i hovrätten i Malmö efter att ha överklagat en dom på 3,5 års fängelse. Han försökte smuggla cirka 20 kilo cannabis från Köpenhamn till Oslo via tåg över Öresundsbron.

Både tingsrätten och kammaråklagare Magnus Ramebäck tror på att 34-åringen utsatts för hot.

- Det har nog fog för sig, säger Magnes Ramebäck när Kvällsposten träffar honom efter förhandlingen i hovrätten.

- Det är också därför vi har haft säkerhetskontroll här i dag så vi har tagit det på fullaste allvar, säger han.

34-åringens uppgifter känns alltså välgrundade och korrekta?

- Vi ifrågasätter dem inte på något sätt, säger Magnus Ramebäck.

Handlade under hot

34-åringen har hävdat att han handlat under ett sådant hot att han därför ska ha lägre straff. I flera skrivelser från anhöriga bland annat från mamman till hans minderåriga dotter, men också från hans gravida sambo, finns detaljerade skildringar av Bandidos dödshot.

Två veckor innan den smygtagna bilden togs hade 34-åringen och hans sambo övergett ett annat gömställe, en lägenhet i centrala Malmö som de hyrt i andra hand i ett försök att undkomma Bandidos indrivare.

Dit kom flera män varav åtminstone en tillhör danska Bandidos som beväpnade med knivar och pistoler tog dem till fånga och krävde 34-åringen på betalning.

De hade tröttnat på att vänta på hans pengar. Året innan lånade 34-åringen 1,3 miljoner kronor av mc-gänget. Han planerade att använda pengarna för att sälja italienska kläder på internet. Men hans tilltänkta kompanjon försvann med cirka 700 000 kronor till Portugal.

När Bandidos insåg att 34-åringen inte kunde betala tillbaka lånet började de jaga honom.

Levde på flykt

Sambon har i ett brev till Malmö tingsrätt beskrivit det helvete som paret gått igenom. De bodde först på hotell i Danmark i ett försök att gömma sig för Bandidos. Sedan skaffade de en lägenhet i centrala Malmö och trodde att den var trygg.

Tullverkets utredning visar delvis hur det gick till när mc-gänget jagade 34-åringen.

Hans exfru blev ett av de oskyldiga offren. Hon hävdar att en Bandidosman hotade klippa av henne en tå om hon inte avslöjade 34-åringen s gömställe. Hon fick handskrivna lappar på sin bil. Hoten riktades även mot deras gemensamma barn, en minderårig flicka.

Spårade familjen

Till slut hittade Bandidos 34-åringen s gömställe i Malmö.

- En dag när vi gjorde oss i ordning för att gå till snabb-köpet igen överraskades vi av två män, berättar sambon i en skrivelse till Malmö tingsrätt.

Männen lät förstå att de hade vapen men hotade dem också med kniv.

- Vi var gisslan i två timmar i vår lägenhet i Malmö, berättar sambon i samma brev.

En av männen pressade även henne:

- Har ni pengar här, ska han ha frågat.

De två männen genomsökte lägenheten, slog sönder saker och ville veta om det fanns några vapen där. 34-åringen och hans sambo kördes sedan i en svart bil över Öresundsbron till ett av Bandidos klubbhus.

Blev knarkkurir

34-åringen gick då med på att bli knarkkurir åt Bandidos. Efter att han ingått den överenskommelsen fick de ta tåget tillbaka till Malmö.

Men 34-åringen gjorde i stället ett nytt försök att bli fri från Bandidos. Han lämnade alla sina möbler till försäljning i Malmö och började planera för att fly till Brasilien med sin sambo.

Tog bild på indrivaren

De övergav lägenheten i Malmö och gömde sig i en stuga i Danmark som ägs av en släkting till honom. Men dit kom också Bandidos som inte gav upp jakten på 34-åringen.

Medan en av männen satt inne i stuga och pratade med 34-åringen stod den andre på vakt vid ytterdörren.

Utan att det märktes tog en släkting till 34-åringen en smygbild av mannen vid dörren. Den bilden har senare lämnats till både dansk polis, svenska tullverket och även till hovrätten i Malmö.

- Vi ska inte döda honom den här gången, förklarade en av männen för sambon innan de på nytt tog med sig 34-åringen.

När han kom tillbaka hade 34-åringen lovat att transportera knarket till Oslo.

Avslöjades av tullare

Några dagar innan han greps av tullen på Öresundståget fick han en svart resväska med 20 kilo cannabis.

Samma väska som gjorde att han avslöjades i höjd med brofästet av en tullare som blev misstänksam.

Hans utsikter att få strafflindring på grund av hoten är små. I varje fall enligt åklagaren.

Magnus Ramebäck menar att 34-åringen s förklaring att han handlat i nöd när han försökt smuggla knarket inte räcker tillräckligt långt.

- Det har inte varit den akuta fara som krävs där och då när gärningen utförs, säger Magnus Ramebäck.

Kvällsposten har sökt 34-åringens försvarare men inte fått kontakt med honom.

Hovrätten meddelar dom den 18 december.

DETTA HAR HÄNT:

2012: 34-åringen lånar 1,3 miljoner kronor av bandidos
I början av året lånar 34-åringen 1,3 miljoner kronor av Bandidos. Pengarna överlämnas i en plastpåse på en parkeringsplats i Köpenhamn. Mc-gänget skulle enligt överenskommelsen få 100 000 kronor i ränta som ersättning för lånet.
AUGUSTI 2012: Krävs på straffavgift
I augusti/september börjar Bandidos förstå att han inte kan betala tillbaka lånet. 34-åringen fick veta att han därför ska betala ytterligare 400 000 kronor i straffavgift. 34-åringen börjar hålla sig undan.
JANUARI 2013: Flyr med flickvännen
34-åringen flyr med sin flickvän till Malmö och hyr en lägenhet i andra hand i ett försök att undkomma Bandidos. Samtidigt misstänks hans exfru och minderåriga dotter ha utsats för nya hot. En man hotar klippa av en av exfruns tår om hon inte talar om var 34-åringen finns.
JUNI 2013: Tvingas smuggla
I juni tränger två eller tre män från danska Bandidos in i parets lägenhet. 34-åringen lämnar Malmö och gömmer sig med sambon i en sommarstuga. Två veckor senare hittar Bandidos paret. 34-åringen går med på att smuggla cannabis åt mc-gänget från Danmark till Norge via Malmö.
26 juli 2013: Han grips med knarket
Klockan 10.15 kontrollerar tullen 34-åringen på Öresundståget när han är på väg till Malmö och hittar 20 kilo cannabis som kostat 250 000 kronor.
Oktober: Han döms till 3,5 års fängelse
34-åringen döms till 3,5 års fängelse. Han överklagar och vill att straffet ska mildras då han tvingats genomföra smugglingen under dödshot.
10 December 2013: Hans Överklagan tas upp
I går hölls förhandlingen i hovrätten efter en extra säkerhetskontroll av alla besökande. Ingen från Bandidos kom till rättegången.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!