Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidos ex-boss misstänks för rattfylla

Jim Tinndahn, 54, blev under rättegången på måndagen delgiven misstanken om grovt rattfylleri.
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince
Tinndahn var tidigare ledare för mc-gänget Bandidos.
Foto: Stefan Söderström

MALMÖ. Åklagaren vill att Bandidos ex-president Jim Tinndahn, 54, döms till fängelse för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada på numera avlidne Carlos Åkesson.

Jim Tinndahn föll i gråt under rättegången mot honom när hans advokat bad honom berätta om sitt liv.

– Jag har inte längre någon anknytning till Bandidos och är inte aktiv medlem, uppgav Bandidos tidigare Europapresident.

Det var när hans advokat, Sven-Eric Ohlsson, frågade Jim Tinndahn hur han lever i dag som tårarna kom.

– Jag försöker leva ett normalt liv om man nu kan kalla det för ett normalt liv, sa Jim Tinndahn.

När hans advokat tog upp att Jim Tinndahn tidigare varit Europapresident för Bandidos och undrade om han fortfarande var aktiv i mc-gänget fick advokaten detta svar:

– Jag har inte längre någon anknytning till Bandidos och är inte aktiv medlem.

Medan Jim Tinndahn svarade grät han öppet, satt hopsjunken och torkade samtidigt tårarna.

Blodtest visade på droger

Kammaråklagare Ericka Olivares hävdar att ex-presidenten för Bandidos i Europa både rökt hasch och tagit kokain innan olyckan som ledde till att 34-årige Carlos Åkesson fick livshotande skador.

Carlos Åkesson avled 2014 men enligt läkare inte av de svåra skador som gjorde honom handikappad.

Från att tidigare ha hävdat att inte han minns så mycket av olyckan hade Jim Tinndahns hågkomst av kraschen förbättrats när han i går hördes i Malmö tingsrätt.

Numera kommer han ihåg hur han körde in i en rondell i närheten av köpcentrat Emporia i oktober 2012. Klockan var cirka 2 på natten.

Körde som vanligt

– Jag körde som jag brukar köra min bil, bromsade och räknade med att bilen skulle göra som den brukar men det gjorde den inte, berättade Tinndahn för tingsrätten.

– När jag kör upp till rondellen har jag inte kört för fort, påstod han med tillägget att han inte mindes allt.

Det motsades av ett vittne som påstod att han sett bilen komma i en enligt honom alldeles för hög hastighet mot rondellen.

Tidigare på kvällen hade Jim Tinndahn varit på en verkstad i Malmö och bytt däck på sin Audi. Sommardäcken som han bytte mot dubbade vinterdäck var breda och vinterdäcken smala.

På väg till fest

De nya vinterdäcken ska enligt honom vara en bidragande orsak till den våldsamma kraschen i rondellen.

– Jag skulle släppa av Carlos men hann aldrig fram till festen, förklarade Jim Tinndahn.

Han hade i går ingen förklaring till att det fanns spår av både hasch och kokain i hans blod när åklagaren frågade honom.

Jim Tinndahn var i ett tidigt skede misstänkt för drograttfylleri men det brottet är preskriberat. Men under rättegången blev han i dag i stället delgiven misstanke om grovt rattfylleri av åklagaren, ett brott han nekar till.

Hans advokat, Sven-Eric Ohlsson, ansåg att tingsrätten borde ogilla den brottsmisstanken.

– Det går inte att på sittande stjärt väcka åtal för ett grovt rattfylleri när vi inte fått oss någon gärningsbeskrivning eller utredning som har kunnat bemötas eller begära kompletteringar på. Det ska bara bort, hävdade Sven-Eric Ohlsson.

Han anser att varken åklagare eller polisutredning visat att Tinndahn kört för fort eller vårdlöst. Han anser därför att Tinndahn, om denne fälls, ska få villkorlig dom.

Detta har hänt

7 oktober 2012
Jim Tinndahn kraschar med sin Audi vid rondellen intill Emporia. Han är själv omtöcknad och får stesolid och morfin på sjukhus. I bilen finns en 34-årig man som får mycket svåra skallskador. Tinndahn som misstänks för rattfylleri antingen orsakat av droger eller alkohol.


18 december 2014
Den 34-årige mannen som skadades vid olyckan avlider. Skadorna var så allvarliga att han i princip aldrig var kontaktbar efter olyckan och behövde ständig passning. Han avled av hjärtstillestånd, enligt läkarintyget.


24 januari 2015
Malmöpoliserna som utreder dödsolyckan uppger för Kvällsposten att Jim Tinndahn inte går att nå på några av de adresser som polisen tidigare använt. Tinndahn blir efterlyst men hävdar senare själv att polisen hade hans telefonnummer..


12 februari
Jim Tinndahn kommer själv till polisen efter att ha läst Kvällspostens artikel. Tinndah hävdade i går att han gått att nå hela tiden.


15 oktober
Jim Tinndahn åtalas för grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, grovt brott. Men han åtals varken för rattfylleri eller narkotikabrott trots analysresultat som visar på motsatsen.


14 december
Rättegången inleds i Malmö tingsrätt och åklagaren delger oväntat Tinndahn en ny brottsmisstanke, grovt rattfylleri, och yrkar på fängelsestraff. Tinndahn vill bli frikänd eller få villkorligt om han fälls bland annat på grund av den långa tid utredningen tagit.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!