Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidos ex-boss i rätten: "Minns inget"

Förre Bandidospresidenten Jim Tinndahn, 54, körde rakt fram i en rondell nära Emporias varuhus i Malmö och voltade med sin stora Audi.
Foto: Stefan Söderström
Passageraren fick svåra skallskador och avled senare. Nu ställs expresidenten inför rätta, men slipper åtal i flera delar.
Jim Tinndahn på plats i rätten.
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince

Polisen misstänker att den förre Bandidosledaren Jim Tinndahn, 54, var drogpåverkad och körde i 179 kilometers hastighet vid den våldsamma krocken i Malmö.

Händelsen ledde till att en 34-årig passagerare blev invalid och senare avled.

Men trots blodproven slipper Tinndahn åtal för narkotikabrott, eftersom polisutredningen tog så lång tid att brottet blivit preskriberat. Han slipper också åtal för grovt vållande till annans död.

Själv säger han inte minnas olyckan. Idag börjar rättegången i Malmö tingsrätt.

Jim Tinndahn, 54, ledde Bandidos i det omtalade mc-kriget i Sverige och Danmark under 90-talet. Totalt dödades tolv personer innan ett historisk handslag mellan Tinndahn och HA-presidenten Bent Nielsen satte stopp för kriget den 25 september 1997.

Tinndahn är dansk, men bodde under många år från mitten av 90-talet i Helsingborg.

Rättegången mot Tinndahn inleds på måndagen i Malmö tingsrätt. Efter att polis kommit till olycksplatsen, som ligger alldeles intill Malmö Arena och köpcentrat Emporia i Malmö, strax före klockan två på natten i december 2012 blev den förre Bandidospresidenten misstänkt för en rad brott.

Ett av brotten gällde misstanken att han tagit kokain och använt hasch, och att han därmed gjort sig skyldig till drograttfylleri. Men det är inget Jim Tinndahn själv vill prata om när Kvällsposten når honom på telefon i Danmark.

Du hade ju kokain i blodet?

– Jag har ingen kommentar till det förrän rättegången är klar, säger Jim Tinndahn.

Skulle åt samma håll

Olyckan inträffade efter att Tinndahn hade besökt en stor fest i Bandidos klubblokaler i Bunkeflostrand i södra Malmö, och var på väg hem till Helsingborg.

I polisförhören har Tinndahn berättat att han inte kände passageraren Carlos Åkesson, men att han lät honom åka med i bilen eftersom de skulle åt samma håll.

På vägen in mot Malmö körde expresidenten fel och voltade med bilen. Två taxichaufförer blev chockade vittnen till den våldsamma olyckan. Båda stannade sina bilar och rusade fram till det fullständigt kraschade fordonet.

I stämningsansökan skriver åklagaren att Tinndahn misstänks ha kört sin bil "långt överstigande de tillåtna 70 km/h". Data som polisen begärt ut från kommunen visar att en bil passerat platsen i 179 km/h klockan 02.02 samma natt. Bilen misstänks ha varit Tinndahns Audi Q7.

När Tinndahn själv fick ta del av uppgiften i polisförhör sa han:

– Jag minns inte vilken hastighet jag höll.

Klämdes fast i bilen

34-årige Carlos Åkesson klämdes fast i vraket och fördes med svåra skallskador till sjukhuset. Tinndahn hade tur och klarade sig med smärtor i ena armen.

Bara några dagar efter olyckan pratade Kvällsposten med expresidenten.

– Jag minns inte mycket av olyckan, bara att bakändan sladdade och att vi välte. Sedan krockade vi med vägräcket, sa han då.

Körde du för fort?

– Jag vet inte. Jag minns ingenting, sa Tinndahn.

Han berättade också att alla airbags utlöstes samtidigt.

– Jag har haft körkort i många år men aldrig krockat tidigare. Jag minns inget av olyckan, men jag hoppas att min kompis klarar sig.

Tinndahn greps av polis på platsen och vid ett drogtest upptäcktes spår av både cannabis och kokain i kroppen. Han delgavs så småningom misstanke om både grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och narkotikabrott.

Grovt vållande till annans död

När han kommenterade olyckan i Kvällsposten förnekade han helt berusning.

- Nej, jag var inte påverkad. Jag tar en medicin, men man får köra bil på den, sa han då.

I efterhand har kammaråklagare Ericka Olivares tvingats konstatera att det misstänkta narkotikabrottet blivit preskriberat. Tinndahn slipper alltså åtal i den delen.

Det samma gäller brottsmisstanken om grovt vållande till annans död.

Två år efter den våldsamma kraschen avled Carlos Åkesson. Han fick svåra skallskador och låg medvetslös under lång tid. Till sist fick han hjärtstillestånd och dog.

Mamman: Orkar inte

Men åklagaren har inte funnit det ställt bortom allt rimligt tvivel att olyckan haft med 34-åringens död att göra.

– Jag har inte haft tillräckliga skäl att väcka åtal för det brottet, säger åklagaren Ericka Olivares.

Carlos Åkessons mamma Lena Nihlgård Åkesson har tidigare sagt till Kvällsposten att familjen inte orkar möta bilföraren i rätten.

– Vår son mötte ett värre straff än om han dödats direkt. Han blev ett kolli och pinades i två år innan han dog. Att åklagaren inte åtalar för vållande till annans död är för oss en gåta.

Rättegången börjar under måndagsförmiddagen i Malmö tingsrätt. Beräknad tidsåtgång är en dag.

Detta har hänt

Tre år efter dödsolyckan vid Emporia i Malmö ställs förre Bandidosledaren Jim Tinndahn inför rätta.

7 oktober 2012

Jim Tinndahn kraschar med sin Audi vid rondellen intill Emporia. Han är själv omtöcknad och får stesolid och morfin på sjukhus. I bilen finns en 34-årig man som får mycket svåra skallskador.

Tidigt på morgonen tas två blodprover på Tinndahn som misstänks för rattfylleri antingen orsakat av droger eller alkohol.

Han förhörs cirka kl 8 men är då omtöcknad men nekar till vårdslöshet i trafik.

12 oktober 2012

Rättsmedicinalverket skickar resultatet av blodproverna till polisen. Analysen visar att Jim Tinndahn hade en så kallad metabolit till kokain och spår av hasch i kroppen.

21 augusti 2013

Jim Tinndahn infinner sig hos polisen i Malmö och blir delgiven misstanke om drograttfylleri, narkotikabrott eget bruk samt vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Han förnekar samtliga misstankar.

8 oktober 2013

Misstanken om ringa narkotikabrott avskrivs eftersom preskriptionstiden är ett år.

18 december 2014

Den 34-årige mannen som skadades vid olyckan avlider. Skadorna var så allvarliga att han i princip aldrig var kontaktbar och behövde ständig passning. Han avled av hjärtstillestånd, enligt läkarintyget.

24 januari 2015

Malmöpoliserna som utreder dödsolyckan uppger för Kvällsposten att Jim Tinndahn inte går att nå på några av de adresser som polisen tidigare använt. Polisen överväger att försöka få honom internationellt efterlyst.

12 februari 2015

Jim Tinndahn kommer själv till polisen efter att ha läst Kvällspostens artikel. Han får då veta att 34-åringen avlidit. Jim Tinndahn nekar på nytt till brott men medger att han kan ha kört för fort men vet inte hur mycket för fort.

September 2015

Polisutredningen överlämnas till åklagare

15 oktober 2015

Jim Tinndahn åtalas för grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, grovt brott. Men han åtals varken för rattfylleri eller narkotikabrott trots analysresultat som visar på motsatsen.

11 december 2015

Rättegång i Malmö tingsrätt.

Jim Tinndahn

■ Jim Tinndahn var Bandidos Europapresident fram till 2012. Han är dansk, men bodde under många år från mitten av 90-talet i Helsingborg.

Jim Tinndahn är 54 år. Han ledde Bandidos styrkor under 90-talets brinnande mc-krig mot Hells Angels. Mest känd för allmänheten är han från den historiska fredsuppgörelsen med Hells Angels, som direktsändes i dansk tv 25 september 1997. Handslaget mellan honom och HA-presidenten Bent Nielsen var slutpunkten på ett skoningslöst mc-krig som krävt totalt tolv liv.

■ När Tinndahn slutade som president fick han status som hedersmedlem, av samma dignitet som Thomas Möller åtnjuter i Hells Angels efter ledarskapet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!