Hells Angels-ledaren ställs inför rätta i dag. Han nekar till utpressningsförsöket. Foto: PrivatHells Angels-ledaren ställs inför rätta i dag. Han nekar till utpressningsförsöket. Foto: Privat
Hells Angels-ledaren ställs inför rätta i dag. Han nekar till utpressningsförsöket. Foto: Privat
Åklagaren hävdar att den åtalade mannen använt sitt medlemskap i Hells Angels för att understryka hoten. Foto: ArkivbildÅklagaren hävdar att den åtalade mannen använt sitt medlemskap i Hells Angels för att understryka hoten. Foto: Arkivbild
Åklagaren hävdar att den åtalade mannen använt sitt medlemskap i Hells Angels för att understryka hoten. Foto: Arkivbild
Den misstänkte på plats i rättsalen. Foto: Jens ChristianDen misstänkte på plats i rättsalen. Foto: Jens Christian
Den misstänkte på plats i rättsalen.  Foto: Jens Christian

HA-ledare släpps fri efter rättegångsdagen

Publicerad
Uppdaterad

I dag har rättegången inletts mot en Hells Angels-ledare som misstänks ha hotat misshandla en man så han blev invalid.

När rättegången avslutades i dag försattes Hells Angels ledaren på fri fot i avvaktan på domen.

– Han har utsatts för en otillåten brottsprovokation, säger försvarsadvokaten Lars Kruse.

Mannen som är i 45-årsåldern är ledare för en Hells Angels-avdelning i Skåne. Han är känd sedan tidigare av polisen men enbart för trafikbrott. Vid ett tillfälle åtalades han för grovt vapenbrott men målet avskrevs eftersom det visade sig vara preskriberat.

Tingsrättens beslut innebär att Hells Angels-ledaren sannolikt frias från misstanken för grov utpressning.

– Min klient har lämnat en utförlig berättelse. När han fick veta omfattningen av sin tidigare bäste väns svek, att man då ringer och säger ett sanningens ord är kanske inte så konstigt, säger Lars Kruse.

Lars Kruses invändning att Hells Angels-ledaren utsatts för en otillåten brottsprovokation bygger bland annat på att poliser ska ha styrt samtalen mellan mannen och Hells Angels-ledaren. 

– Målsägaren berättade själv att han fått ett manus av polisen, säger Lars Kruse.

Det ska enligt Lars Kruse ha lett till att det framstod som att Hells Angels-ledaren försökte genomföra en utpressning.

- Det här betyder bara att tingsrätten en helt korrekt bedömning i häktningsfrågan. Jag vill inte ta ut något i försökt, säger Lars Kruse.

Hotbild inför rättegången

Han har suttit häktad misstänkt för försök till grov utpressning sedan den 1 december förra året. Han har åtalats i Hässleholms tingsrätt och i normalfallet hade rättegången också hållits där. Men eftersom han tillhör Hells Angels har tingsrätten beslutat att rättegången ska hållas i säkerhetssalen som finns på Rättscentrum i Malmö.

Polisen vet av erfarenhet att ett större antal medlemmar i Hells Angels alltid kommer till rättegångar mot medlemmar och då kan bland annat vittnen uppleva det som ett indirekt hot.

Åtminstone femton personer som är bekanta till den misstänkte är på plats under rättegången. 

Hells Angels-ledaren ska enligt åklagaren under ett par dagar i november förra året ringt till en man som han hotat på olika sätt. Hoten har gått ut på att mannen ska betala honom 100 000 kronor, enligt vice chefsåklagare Eva Norberg. 

Han ska också ha använt sitt medlemskap i Hells Angels för att understryka allvaret i hoten.

Under rättegången förnekade HA-ledaren. 

– Inga hot har gjorts och jag har inte hotat honom, säger han i förhör 

 

LÄS OCKSÅ: Här är de hemliga reglerna i Hells Angels 

 

Rättegången mot Hells Angels-ledaren hålls i säkerhetssalen i Rättscentrum i Malmö.Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Hotade bränna ned hus

Om han inte fick pengarna ska Hells Angels-ledaren ha hotat med att han själv eller andra skulle göra följande:

Bränna ner hans hus

Skada honom så att han blev invalidiserad

– Jag upplevde skräck när jag pratade med honom (HA-ledaren) i november, berättar offret i rätten.

– Vad kommer hända med min familj och son?

Mannen ska också ha utsatts för dödshot. I förhör har han haft en egen teori till varför han under sju dagar i november utsattes för utpressningsförsök. Hans förklaring går ut på att det handlar om svartsjuka och händelser som ligger långt tillbaka i tiden.

 

LÄS OCKSÅ: Stor spricka inom Hells Angels – president är häktad 

 

Bandade samtal

Mannen som ska ha hotats hävdar att han redan 2009 tog ett banklån på 50 000 kronor och gav till Hells Angels-ledaren.

När denne återkom i november förra året med nya krav valde mannen att kontakta polisen. Han ska då ha bandat samtal med Hells Angels-ledaren som åklagaren ska spela upp i tingsrätten.

I samband med att han greps i sin bostad gjorde polisen flera beslag av dopingpreparat samt av läkemedel som innehåller narkotika. 

Källor till Kvällsposten har tidigare uppgett att Hells Angels-ledarens misstänkta utpressningsförsök lett till sprickor inom lokalavdelningen. 

Domen faller den 16 januari.   

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag