Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Baltiska värmen rör sig mot Sydsverige

Johan Groth, meteorolog vid StormGeo, spår regn följt av sol. Foto: YLWA YNGVESSON
Det kan bli riktigt varmt i början på nästa vecka. Foto: KVP

Vi har några ruggiga dagar bakom oss och några ruggiga dagar på väg. 

Men snart vänder det och lagom till Sveriges nationaldag förväntas ett högtryck från Baltikum bringa med sig solsken och värme.

– Än finns det hopp, säger Johan Groth, meteorolog vid StormGeo.

Det har varit ett par mulna och gråa dagar för södra Sveriges del sista veckan, och det sämre vädret håller i sig några dagar till.

– Vi har det ostadigt just nu och det ostadiga vädret består nästa vecka ut, säger Johan Groth.

Det är ett vandrande lågtryck som ligger över södra Sverige, vilket innebär en del skurar, på vissa håll kraftigare, och ganska sval temperatur. 

För soldyrkare gäller det att hålla ut till efter helgen. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Tittar man längre framåt finns det mer hopp om sommarkänsla enligt prognoserna. Danskarna har redan börjat fira ankomsten från det ”det baltiska högtrycket”, enligt Danmark Radio och slår det till i Danmark – så slår det till i södra Sverige.

– Det är ett högtryck som börjar etablera sig över Balkan och Vitryssland. Det ser ut som att det vinner lite kraft och då innebär det att det väcker upp hör över Baltikum och får med sig varmluft och sydliga vindar, säger Johan Groth.

”Runt 20 grader”

Det innebär att vändningen börjar redan efter helgen för att sedan hinna gå upp i riktigt fina dagar framåt Sveriges nationaldag den 6 juni. Chansen är god att högtrycket dessutom innebär starten på det efterlängtade sommarvädret med sol och varme.

– Då kan det nog bli runt 20 grader redan första veckan i juni. Nu är det ju en långtidsprognos så det är lite osäkrare. Men än finns det hopp och så ser det ut att bli och man kan tänka sig att det borde fortsätta så, säger Johan Groth.

Runt 20 grader är att vänta på flera håll i Sydsverige efter helgen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det står dock säkert att kommande vecka kommer fortsätta i samma ostadiga läge som nu – så det gäller att hålla ut och låta shortsen vila några dagar till.

– Vi har ju haft relativt låga temperaturer. Det är en blandad kompott med sval temperatur och lite regnskurar lokalt, säger Johan Groth.

Skurar på väg

Det handlar om klassiska sommarskurar som kan kännas rejäla när de väl faller från himlen, men de är också snabbt förbi. 

– Det kommer vara lite solsken emellanåt också, säger Johan Groth. 

Även om högtrycket inte är här ännu så kan den ökande värmen börja märkas ganska snart för Sydsveriges del. Till skillnad från övriga Sverige som får vänta lite till.

– Det ser ut som att den varma luften redan börjar komma tillbaka redan i slutet på nästa vecka, till helgen, i Sydsverige. Veckan därpå vandrar det upp mot mellersta Sverige och sedan upp mot norra Sverige, säger Johan Groth.

 

LÄS MER: Här kan du följa väderläget 

SKÅNE: 10-dygnsprognos

Malmö:

Runt 15 grader är att räkna med större delen av veckan som kommer. Någon dag kan det gå upp mot 17 grader någon dag nedåt 13 grader. Himlen kommer vara ganska grå och på torsdagen kan det komma en del regn. På fredagen däremot finns det chans till strålande sol. I början på juni kommer temperaturen ha ökat och solen börja titta fram igen.

 

Helsingborg:

En ganska gråmulen och ostadig vecka är att vänta med temperaturer mellan 11 och 17 grader. Någon dag blir det en dipp med kyla och 11 grader. En hel del regn kan väntas komma under torsdagen men fredagen däremot väntas solen stråla. Under helgen kommer molnen återigen hopa sig men sedan trillar värmen in lagom till måndagen.

 

Lund:

Inte riktigt lika ostadigt som resten av Skåne. Det finns en hel del chanser till solglimtar. Speciellt under onsdagen och fredagen som ser ut att bli fina. På torsdagen kommer dock en del regn att falla under dagen. Temperaturerna väntas ligga på mellan 13 och 17 grader under veckan. Efter helgen blir det nystart med sol och strax under 20 grader.

 

Trelleborg:

Början av veckan ser ut att bli fint med ganska mycket sol och mellan 12 och 15 grader. Speciellt onsdagen och fredagen ser ut att få klar himmel men däremot på torsdagen väntas det bli en del regn. Helgen blir molnig men något regn är inte i sikte. Efter det blir det återigen soligare och runt 16 grader som startar juni.

 

Hässleholm:

En ganska molnig och grå vecka är att vänta men temperaturen ser ut att hålla sig på runt femton grader. På onsdagen finns chans för en del sol men i samband med det går också temperaturen ner mot 13 grader. Även fredagen ser ut att bli soligare även om molnen kommer tillbaka under helgen. Början på nästa vecka ser det ut att kunna bli 19 grader och på tisdagen sol.

 

Ystad:

En ganska fin vecka med en hel del solsken. Molnen kommer dock hälsa på både på torsdagen och under helgen. Temperaturen kommer dock vara något längre än övriga Skåne. Runt 12 till 14 grader är att räkna med. Under torsdagen finns det risk för någon regnskur. Helgen ser ut att bjuda på varmare temperatur som går upp mot 16 grader under måndagen och tisdagen.

BLEKINGE: 10-dygnsprognos

Karlskrona:

Vecka börjar med ganska mulet väder och runt 15 grader. På måndagen finns det även risk för någon mindre skur. På onsdagen ser det ut att bli soligt och fint med runt 15 grader. På torsdagen kommer återigen en del moln dyka upp på himlen, med risk för någon skur på torsdagen och framför allt på fredagen. Under helgen luckras det upp och nästa vecka ser ut att börja med runt 17 grader och en hel del sol.

 

Karlshamn:

Runt 13 till 16 grader är att vänta. I början på veckan lär det bli ganska gråmulet för att på onsdagen, och kanske eventuellt fredagen bli strålande sol. Däremellan, under torsdagen, verkar det som att en hel del regn är på väg. Till helgen blir det återigen en del gråa moln på himlen men temperaturen håller sig på runt 15 grader. Efter helgen går värmen upp mot 16 grader och molnen luckras upp.

SMÅLAND: 10-dygnsprognos

Växjö:

Ostadigt väder är att räkna med. Måndagen väntas bli grå med någon mindre regnskur. Även tisdagen blir molntyngd medan onsdagen ser ut att få en hel del sol. Torsdagen ser det ut att kunna bli riktigt regning men sedan kommer solen tillbaka mot fredagen. Temperaturen ökar sedan under helgen och från måndagen kan det bli strax under 20 grader och en del solglimtar.

 

Kalmar:

Temperaturen väntas ligga på runt 15 grader stora delar av veckan.  Början av veckan ser ut att bli ganska molntyngd medan det luckras upp fram mot helgen och solen kommer tillbaka. Onsdagen ser ut att kunna bli riktigt fin med strålande sol. Något regnväder ser det inte heller ut att bli för Kalmars del. Efter helgen luckras de gråa molnen upp men temperaturen fortsätter ligga på runt 15 grader. 

 

Värnamo: 

Veckan inleds med ganska sval temperatur, runt 11 grader för att sedan gå upp mot 14 till 15 grader mot vitten av veckan. Både tisdagen och framför allt torsdagen kan det se ut att komma en hel del regn för att sedan lugna ner sig mot fredagen. Helgen väntas molnen återigen täcka himlen men från början av nästa vecka ökar temperaturen upp mot 19 grader och solskenet letar sig fram.

 

Älmhult: 

En mulen start på veckan med någon enstaka regnskur på måndagen går över till en fin onsdag med solsken. Regnet kommer dock tillbaka med besked på torsdagen och då väntas temperaturen ligga på runt 15 grader. Efter det väntas en helg med växlande molnighet och framåt början på nästa vecka kan temperaturen ha gått upp mot strax under 20 grader.

HALLAND: 10-dygnsprognos

Halmstad: 

Veckan inleds med ganska goda solchanser även om måndagen även får regnskurar emellanåt. Temperaturen ligger på runt 11 till 13 grader största delen av veckan. På torsdagen väntas ganska mycket regn falla över Halmstad, egentligen under större delen av dagen. Det vänder dock mot helgen och sedan inleds juni med ganska fint väder och upp mot 17 grader. 


Laholm:

Runt 14 grader och ganska mycket gråa moln är att vänta större delen av veckan. På tisdagen och fredagen kan det luckras upp med en del sol. Både måndagen, tisdagen och framför allt torsdagen ser dock ut att bjuda på en hel del regnskurar. Framåt helgen går temperaturen upp mot 16 grader för att sedan öka till 18 grader under måndagen och tisdagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!