Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Balqis, 24: Kurs i svenska värderingar är en bra idé

I grunden är M-förslaget bra, menar Balqis Khattab: "Jag tycker det låter bra med ett prov. Tester använder man ju i alla system. Men vad händer sedan? Och hur vet man att folk utövar det de lärt sig?" Foto: PRIVAT
M-förslaget imponerar inte, menar Anders Cnattingius, L, gruppledare. Foto: PRESSBILD

Liberalerna i Vellinge sågar Moderaternas förslag om integrationsplikt.

Men Balqis Khattab, 24, som jobbar med integration tycker det är bra.

– Jag tycker det låter bra med ett prov. Tester använder man ju i alla system. Men frågan är vad som händer sedan? säger hon.

Nyanlända som kommer till Vellinge kommun ska tvingas gå en kurs på 60 timmar i svenska värderingar, och därefter göra ett prov för att visa att de förstått. 

Den som uteblir kan inte räkna med någon form av ekonomiska bidrag. 

Det är innebörden i Vellinge-Moderaternas nya förslag om "integrationsplikt", som Kvällsposten berättade om på söndagen.

"Testet ska inte handla om något tyckande", betonade Carina Wutzler, kommunalråd (M), när hon presenterade förslaget för Kvällsposten på söndagen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

M-kommunalrådet Carina Wutzler förklarade att kursen ska informera om demokratiska värderingar, kvinnors och barns rättigheter, skolsystemet och skattesystemet. 

Efter kursen måste alla fylla i ett test, enligt Moderaternas förslag. Testet ska inte bedöma människors värderingar, betonar hon.

– Nej, man ska inte missuppfatta det. Det finns ju lagar och regler, hur vi ser på saker här i Sverige. Det handlar inte om något tyckande. Man kan till exempel fråga: "Vad betyder jämställdhet?" och så finns det olika alternativ att kryssa i, sa Carina Wutzler på söndagen.

 

LÄS MER: M i Vellinge vill införa en "integrationsplikt"

 

Balqis Khattab, 24, i Malmö som jobbar med ungdomar, föräldrar och integration, tycker att förslaget är bra, fast kortsiktigt. 

– Jag tycker det låter bra med ett prov. Tester använder man ju i alla system. Men frågan är vad som händer sedan? Hur vet man att folk utövar det de lärt sig? säger hon.

Balqis Khattab: Systemet i Sverige är svårt att förstå

Hennes erfarenhet är att en del föräldrar med invandrarbakgrund även efter flera år i Sverige kan ha dåliga kunskaper om landet. 

– Systemet i Sverige är svårt att förstå. De demokratiska värderingarna, men även föreningslivet, till exempel. I våra länder är det liksom en chef som bestämmer över sina medarbetare, säger Balqis Khattab.

En del av problemet är att det svenska samhället inte pratar med de vuxna.

– Skolpersonalen går oftast genom barnen. De skickar hem en lapp – "förklara för dina föräldrar". Om skolan hade pratat direkt med de vuxna hade man skapat trygghet, säger hon.

Svårt att förstå Skatteverkets brev

Idealet vore att myndigheter hade en "förmedlare", någon som kunde förklara de svenska kraven. I dag finns ingen i skolorna som hjälper till med undringar från föräldrarnas sida, menar Balqis.

– De här föräldrarna känner sig trygga med mig. Så i stället är det jag som får frågor som: "Nu ska min dotter på utflykt i skolan, vad innebär det?", säger Balqis och fortsätter:

– Och vem hjälper till när det gäller skatter till exempel? Om man inte förstår? Jag är 24 år och född i Sverige men ibland förstår jag inte ett brev från Skatteverket. Språket fattar jag ju, men jag kan inte systemet.

M-förslaget imponerar inte, menar Anders Cnattingius, Liberalernas gruppledare. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Även i partipolitiken har idén med "integrationsplikt" skapat debatt.

Anders Cnattingius, som är gruppledare för Liberalerna i Vellinge, menar att M-förslaget är att "slå in öppna dörrar". 

– Det är en icke-fråga. Det är klart att det finns ett brett stöd för att nyanlända anpassar sig. Jag förstår inte varför man lägger ner så mycket engagemang på det, säger han.

Anders Cnattingius, L: "Det imponerar inte"

I stället efterlyser han svar från M på hur man får nyanlända i jobb.

– Vellinge kommun har fram till nu bara lyckats få in en enda nyanländ i anställning. Då väljer den moderata majoriteten att fokusera förslag på frågor som det redan finns enighet om bland de två borgerliga partierna – samtidigt som man säger nej till Vellingeliberalernas förslag om 100 beredskapsarbeten för nyanlända. 

– Det imponerar inte, skriver han i ett mejl till Kvällsposten. 

Förslaget är en uppdatering av integrationsplanen som redan finns. Det ska tas upp av kommunstyrelsen den 21 november, i fullmäktige i december och om det röstas igenom blir det verklighet i januari.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!