I grunden är M-förslaget bra, menar Balqis Khattab: "Jag tycker det låter bra med ett prov. Tester använder man ju i alla system. Men vad händer sedan? Och hur vet man att folk utövar det de lärt sig?" Foto: PRIVATI grunden är M-förslaget bra, menar Balqis Khattab: "Jag tycker det låter bra med ett prov. Tester använder man ju i alla system. Men vad händer sedan? Och hur vet man att folk utövar det de lärt sig?" Foto: PRIVAT
I grunden är M-förslaget bra, menar Balqis Khattab: "Jag tycker det låter bra med ett prov. Tester använder man ju i alla system. Men vad händer sedan? Och hur vet man att folk utövar det de lärt sig?" Foto: PRIVAT
M-förslaget imponerar inte, menar Anders Cnattingius, L, gruppledare. Foto: PRESSBILDM-förslaget imponerar inte, menar Anders Cnattingius, L, gruppledare. Foto: PRESSBILD
M-förslaget imponerar inte, menar Anders Cnattingius, L, gruppledare. Foto: PRESSBILD

Balqis, 24: Kurs i svenska värderingar är en bra idé

Publicerad

Liberalerna i Vellinge sågar Moderaternas förslag om integrationsplikt.

Men Balqis Khattab, 24, som jobbar med integration tycker det är bra.

– Jag tycker det låter bra med ett prov. Tester använder man ju i alla system. Men frågan är vad som händer sedan? säger hon.

Nyanlända som kommer till Vellinge kommun ska tvingas gå en kurs på 60 timmar i svenska värderingar, och därefter göra ett prov för att visa att de förstått. 

Den som uteblir kan inte räkna med någon form av ekonomiska bidrag. 

Det är innebörden i Vellinge-Moderaternas nya förslag om "integrationsplikt", som Kvällsposten berättade om på söndagen.

"Testet ska inte handla om något tyckande", betonade Carina Wutzler, kommunalråd (M), när hon presenterade förslaget för Kvällsposten på söndagen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

M-kommunalrådet Carina Wutzler förklarade att kursen ska informera om demokratiska värderingar, kvinnors och barns rättigheter, skolsystemet och skattesystemet. 

Efter kursen måste alla fylla i ett test, enligt Moderaternas förslag. Testet ska inte bedöma människors värderingar, betonar hon.

– Nej, man ska inte missuppfatta det. Det finns ju lagar och regler, hur vi ser på saker här i Sverige. Det handlar inte om något tyckande. Man kan till exempel fråga: "Vad betyder jämställdhet?" och så finns det olika alternativ att kryssa i, sa Carina Wutzler på söndagen.

 

LÄS MER: M i Vellinge vill införa en "integrationsplikt"

 

Balqis Khattab, 24, i Malmö som jobbar med ungdomar, föräldrar och integration, tycker att förslaget är bra, fast kortsiktigt. 

– Jag tycker det låter bra med ett prov. Tester använder man ju i alla system. Men frågan är vad som händer sedan? Hur vet man att folk utövar det de lärt sig? säger hon.

Balqis Khattab: Systemet i Sverige är svårt att förstå

Hennes erfarenhet är att en del föräldrar med invandrarbakgrund även efter flera år i Sverige kan ha dåliga kunskaper om landet. 

– Systemet i Sverige är svårt att förstå. De demokratiska värderingarna, men även föreningslivet, till exempel. I våra länder är det liksom en chef som bestämmer över sina medarbetare, säger Balqis Khattab.

En del av problemet är att det svenska samhället inte pratar med de vuxna.

– Skolpersonalen går oftast genom barnen. De skickar hem en lapp – "förklara för dina föräldrar". Om skolan hade pratat direkt med de vuxna hade man skapat trygghet, säger hon.

Svårt att förstå Skatteverkets brev

Idealet vore att myndigheter hade en "förmedlare", någon som kunde förklara de svenska kraven. I dag finns ingen i skolorna som hjälper till med undringar från föräldrarnas sida, menar Balqis.

– De här föräldrarna känner sig trygga med mig. Så i stället är det jag som får frågor som: "Nu ska min dotter på utflykt i skolan, vad innebär det?", säger Balqis och fortsätter:

– Och vem hjälper till när det gäller skatter till exempel? Om man inte förstår? Jag är 24 år och född i Sverige men ibland förstår jag inte ett brev från Skatteverket. Språket fattar jag ju, men jag kan inte systemet.

M-förslaget imponerar inte, menar Anders Cnattingius, Liberalernas gruppledare.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Även i partipolitiken har idén med "integrationsplikt" skapat debatt.

Anders Cnattingius, som är gruppledare för Liberalerna i Vellinge, menar att M-förslaget är att "slå in öppna dörrar". 

– Det är en icke-fråga. Det är klart att det finns ett brett stöd för att nyanlända anpassar sig. Jag förstår inte varför man lägger ner så mycket engagemang på det, säger han.

Anders Cnattingius, L: "Det imponerar inte"

I stället efterlyser han svar från M på hur man får nyanlända i jobb.

– Vellinge kommun har fram till nu bara lyckats få in en enda nyanländ i anställning. Då väljer den moderata majoriteten att fokusera förslag på frågor som det redan finns enighet om bland de två borgerliga partierna – samtidigt som man säger nej till Vellingeliberalernas förslag om 100 beredskapsarbeten för nyanlända. 

– Det imponerar inte, skriver han i ett mejl till Kvällsposten. 

Förslaget är en uppdatering av integrationsplanen som redan finns. Det ska tas upp av kommunstyrelsen den 21 november, i fullmäktige i december och om det röstas igenom blir det verklighet i januari.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag