Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Badhytterna flyter i havet: ”Titta på när den välter”

När sanden förs med ut i havet tappar stugorna fäste.
Foto: Privat
En av badhytterna som har vält.
Foto: Privat
”Det blåser på och vattnet står högt, hytterna ligger ner mot vattnet, nästa gång tas de med ut till havs”, säger badhyttsägaren Amanda Cawood.
Foto: Privat
Amanda Cawood vill se en hållbar lösning på problemet.
Foto: Privat
Vid näset har vattennivån höjts, vilket gjort att stora delar av stranden försvunnit.
Foto: Privat

Problemen med badhytterna utanför Skanör i Vellinge kommun är ständiga. 

Flera hytter har vält under de senaste stormiga dagarna och problemen ser ut att fortsätta. 

– Det blåser på och vattnet står högt, hytterna ligger ner mot vattnet, nästa gång tas de med ut till havs, säger Amanda Cawood, vars hytt tidigare vält.

Strandlinjen på den norra kusten av Näset i Vellinge kommun blir smalare och smalare – varför finns olika teorier om. Klart är i alla fall att de senaste dagarna varit tuffa för badhytterna. Flera har vält i havet när sanden under dragits med ut i havet. 

– Strandremsan har försvunnit med nästan 50 meter sedan jag flyttade hit 2014. Och nu när det varit storm har havsnivån varit 90 centimeter högre än vanligt, enligt SMHI, säger Amanda Cawood. 

För två år sedan välte hennes hytt i vattnet och efter det valde de att flytta den tio meter bakåt, men eftersom strandlinjen förflyttats ytterligare kan den vara i riskzonen igen. 

– Vi fick själva pallra upp den och sen flyttade vi den på egen bekostnad. Det kostade över 10 000 kronor i bygglovsavgifter och flytt.

Nu hjälps Amanda Cawood åt tillsammans med andra badhyttsägare att kolla till dem flera gånger om dagen – så att de inte blåser i vattnet. Hon menar att det funkar för dem som bor i närheten, men att alla inte har möjligheten till det. 

– Nu känns det som om vi ska titta på när den välter. Kommunen har vetat om det här i flera år, de fyller på sand på somrarna, men den försvinner ut med havet igen sen.

Kommunen ryckte ut akut 

Tidigare i veckan välte flera av hytterna i vattnet – då fick Vellinge kommun genast åka ut och rädda runt sex stycken. 

– Det blev ett akutläge i måndagskväll och då hade vi beredskapspersonal ute som hjälpte ägarna att flytta hytterna. Då försvann den akuta faran, att hytterna skulle svepas bort av vågorna, säger Ulf Andersson, teknisk chef i Vellinge kommun. 

De menar att de gör återkommande insatser för att hytterna ska kunna stå kvar. 

– Varje år pumpar vi upp sand från havet, det är tusen kubik vi pumpar upp i april. Så då ser det ganska bra ut under sommaren och badsäsongen. Men sen kommer väder och vind som kan ställa till det, säger Ulf Andersson.

Det här anser inte Amanda Cawood är tillräckligt. Hon vill se en långsiktig, bestående lösning.

– Klimatförändringarna blir väldigt tydliga när man har den nära och vi måste ta hand om vår miljö och vår närmiljö förebygga på alla vis vi kan med bra långsiktiga lösningar, säger hon.

Kommunen skickade för flera år sedan in ett förslag till länsstyrelsen om att flytta badhytterna en sträcka, men på grund av att de står i ett naturreservat komplicerar det processen. 

Försvaret: Därför fick dömda våldtäktsmannen 840 000 kronor