Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Badgästerna blockerar vägen ner till stranden

Det är många besökare som tar sig en stros genom huvudgatan i den pittoreska Knäbäcksbyn.Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Badet vid Knäbäckshusen har av besökare liknats vid thailändska stränder.Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Thomas Ohlsson och Maureen Ohlsson bor i Knäbäcksbyn sedan tio år tillbaka.Foto: Thomas Ohlsson/Privat
När det är som mest bilar är det så trångt att det bara finns ett körfält, vilket begränsar framkomligheten för räddningstjänst.Foto: Thomas Ohlsson/Privat
Risken för brand är stor när bilarna ställer sig i den torra vägrenen. Foto: Thomas Ohlsson/Privat

Den minst sagt ansträngda parkeringssituationen vid populära Knäbäckshusen är en långdragen historia.

På varma dagar skapar hundratals felparkerade bilar en stor risk för både de boende och besökarna.

– En gnista från en bil i vägrenen skulle kunna få hela byn att brinna ner, säger Thomas Ohlsson boende i byn. 

När det är badväder och semestertider fylls den lilla asfalterade vägen, mellan riksväg 9 och Knäbäckshusen, till bredden av bilar, vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om.

I takt med att stranden ökat i popularitet har problemet med parkering blivit reellt, både för de boende i Knäbäckshusen och för badgästerna.

Maureen och Thomas Ohlsson är bofasta i Knäbäckshusen sedan tio år tillbaka, och de menar att det här problemet går långt tillbaka i tiden.

– Det finns knappt ett hundratal parkeringsplatser, vars mark kommunen äger. Det är en slags halvofficiell parkering på en gräsremsa, men resten av marken är privat, berättar Thomas Ohlsson.

Struntar i skyltarna

Alla de bilar som inte får plats på kommunens parkering ställer sig längs vägens båda sidor, trots att det finns skyltar om parkeringsförbud. Thomas Ohlsson har vissa dagar räknat till uppemot 300 felparkerade bilar.

En gång när det var som värst var vägen packad med bilar i över en kilometer, vilket gjorde att det bara fanns ett körfält öppet i mitten.

– Jag och min fru satt fast i över en timme och höll på att missa ett flyg, säger Thomas Ohlsson.

I år har vägföreningen, som äger den enskilda vägen, låtit Securitas kliva in och bötfälla alla bilar som går emot förbudet.

– Förra veckan blev 80 bilar lappade en dag, men det är att betrakta som relativt lite, fortsätter han.

– Det räcker att en bil bryter mot förbudet, så följer alla andra efter, säger Maureen Ohlsson.Foto: Thomas Ohlsson/Privat
På riktigt fina dagar är det totalt kaos längs den lilla vägen.Foto: Thomas Ohlsson/Privat

Utgör livsfara

Varken Maureen eller Thomas Ohlsson har något emot att folk kommer och besöker deras pittoreska by och badar vid stranden. Däremot är de oroliga för felparkeringarnas konsekvenser.

– Om man blockerar trafiken kommer inte räddningstjänsten fram. Det har varit folk som har drunknat och ett barn som var försvunnet härom året. Och då kommer räddningsfordonen inte ner. Det är farligt för alla, säger Thomas.

Brandrisken är en annan fara. På båda sidor om vägen finns tallskog och man har nyligen fällt träd. Marken är därför fnösktorr och lättantändlig. 

– Om man kör ut där eller släpper en fimp, och särskilt om det är västlig vind skulle det kunna bli så att allt som ligger ner mot sjön antänds. Där ligger de nitton husen i Knäbäcksbyn, säger han.

När byn nästan var färdigställd, 1959, brann alla hus ner. Thomas var själv där och vet hur fort det kan gå.

Behövs andra lösningar

Simrishamns kommun planerar att till hösten bygga ut och grusa den parkering de äger. Totalt kommer de kunna erbjuda 110 parkeringsplatser. Men Thomas Ohlsson tror att de måste planera mer långsiktigt.

– En pendelbuss för badgäster mellan Rörum och Knäbäckshusen vore en bra idé. Jag vet att kommunen har pratat om att bygga ut cykelbanan hit också, men det ligger långt fram i tiden, säger Thomas. 

Även Maureen Ohlsson tycker att kommunen måste ha en tydlig plan för parkering om kommunen ska fortsätta skylta med badplatsen på sin hemsida.

– Det borde finnas en app på något sätt som visar var det finns lediga parkeringsplatser, säger Maureen.