Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Badgäst simmade rakt in i granat – vid badplats

En badgäst hittade en granat på lördagen.
Foto: LARS PALMBORG / KVP

En man som var ute och simmade hittade på lördagsmorgonen en granat i vatten. 

Det är tredje gången i år som granater hittas längs Nordsjällands kust. 

Nu varnas badgästerna av danska kustvakter för att röra vid granaterna. 

Det var på lördagsmorgonen som en man var ute och simmade vid Lille Kulgab på norra Själland, några kilometer från den skånska västkusten. 

Men simturen blev nog inte vad mannen hade tänkt sig. 

För tredje gången i år hittades nämligen en granat i vattnet, rapporterar danska BT. John Mogensen, vid danska kust- och livräddningstjänsten, uppmanar alla badgäster att vara mycket försiktiga om de stöter på en granat. 

– Några av granaterna är skarpa och kan vara potentiellt farliga. Därför vill jag å det kraftigaste uppmana folk till att inte röra vid granaterna om de hittar dem, säger Mogensen till BT. 

Den aktuella stranden ligger enligt tidningen i närheten av Melbylägret som har använts av det danska Försvaret i 100 år – ända fram till 2003. 

Kan sprängas – intill stranden

Området var bland annat skjutterräng vid andra världskriget. Granaten som hittades under lördagen ska fraktas bort och säkras. Det kan också bli så att granaten sprängs intill stranden. 

– Vi skulle helst undvika att spränga på platsen på grund av badgästernas närvaro. Men i slutändan är det en bedömning av huruvida föremålet är farligt at transportera eller inte, säger Lars Møller, chef för marinens minröjningstjänst, till Frederiksborgs läns tidning. 

Området där granaterna har hittats har tidigare finkammats flera gånger. Senast 2013 efter stormen Bodil fann man omkring 40 granater från krigstiden – men ännu finns det alltså granater kvar i vattnet. 

Mannen som hittade granaten på sin simtur ska ha klarat sig oskadd. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!