Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Badförbudet trotsas: "Kan inte stoppa dem"

Badvakterna Ida Lindén och Siri Nordén avråder Tony Ljungström från att gå i vattnet. Foto: Sara Strandlund

Efter larm om tarmbakterier i vattnet är badbryggorna i Västra hamnen avstängda. Men värmerekordet gör att många Malmöbor struntar i badförbudet.

– Vi har varnat, men vi kan inte stoppa dem, säger Ida Lindén, badvakt på Scaniabadet.

Varken röd flagg, varningsskyltar eller avspärrade bryggor hindrade solbadarna i Västra hamnen från att kasta sig i vattnet. Larmet om E coli-bakterier både vid Scaniabadet och Sundspromenaden, som utlystes just när extremhettan svepte in över Sydsverige, hade inte den avskräckande effekt som man räknat med.

– Vi avråder folk från att bada, men vi kan inte stoppa dem. De får göra det på egen risk, säger badvakten Ida Lindén.

Enligt mätningar som Malmö gatukontor har gjort ligger halten av E coli och intestinala enterokocker, vilket är avföringsbakterier, långt över gränsvärdena och man beslutade därför att avråda från bad i Västra hamnen från och med i går.

Badade ändå

Bland dem som trots allt avstod från att gå ner i vattnet vid Scaniabadet var besvikelsen stor.

– Jag hade sett fram emot att bada, men det känns ju inte så fräscht. Det får bli en kall dusch i stället, säger Tony Ljungström till Malmö.

Men många valde att svalka sig i vattnet och simma i det drabbade området. En av dem som trots varningar tog sig ett dopp vid Scaniabadet är studerande Lovisa Ingborg Sundsgård, 24. Hon känner sig inte orolig.

– Jag läste på skylten men valde att bada ändå för att det är så varmt. Och det var ju så många andra som badade, säger hon till Kvällsposten.

"Kan inte stoppa"

Det räcker med att råka svälja lite av vattnet för att bli sjuk – diarré, magsmärtor och illamående är de vanligaste åkommorna, berättar

Jerker Nilsson på Cityjour som är ansvarig för bevakning av badvattnet i Malmö.

– Det är ett stående problem att människor trotsar badförbud. Det händer ofta att våra vakter som varnar badarna får okvädesord tillbaka, och vi kan ju inte stoppa någon. Det är upp till var och en om den vill utsätta sig för fara, säger Jerker Nilsson till Kvällsposten.

Oklart när badplatserna öppnar

Däremot tycker han att det är viktigt att föräldrar ansvarar för sina barns välmående och inte låter dem bada i vattnet.

– Som förälder har man ett ansvar att förhindra att barnen blir sjuka, barn kan ju få kallsupar i större utsträckning, varnar han.

Hur länge badplatserna kommer att vara avspärrade kan han inte svara på.

– Vi måste först och främst ta reda på varifrån bakterierna kommer och först när vi får provsvar som visar att vattnet är tjänligt kommer vi att öppna upp dem igen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!