Både kvinnor och män misstänkta efter upplopp

Bilden av vem eller vilka som ligger bakom fredagens upplopp i Malmö har under de senaste dagarna blivit föremål för intensiv debatt.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Olvmyr är åklagaren som leder förundersökningen om våldsamt upplopp, och på onsdagseftermiddagen har han uppgifter om ett tiotal misstänkta personer.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Religiösa fanatiker eller bråkmakare utifrån? 

Bilden av vem eller vilka som ligger bakom fredagens upplopp i Malmö har under de senaste dagarna blivit föremål för intensiv debatt.

Detta vet vi i nuläget.

Han hade egentligen inga planer på att gå in på detaljer om de misstänkta. Men efter att obekräftade rykten spridits vind för våg på sociala medier kände han sig ändå tvungen, när han väl fick frågan. Tomas Olvmyr är åklagaren som leder förundersökningen om våldsamt upplopp, och på onsdagseftermiddagen har han uppgifter om ett tiotal misstänkta personer. 

– Det är en flytande situation så jag vill inte ge ett exakt antal. Det där kan förändras väldigt snabbt, säger han. 

Bland de misstänkta finns både män och kvinnor. Ungefär hälften av dessa är under 18 år, och nästan alla är skrivna i Malmö. 

Det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar hävdade i ett inlägg på sin Facebooksida i helgen att ett antal av de gripna var ensamkommande ungdomar, och att många av dessa över huvud taget inte skulle befinna sig i Malmö med Moderaternas migrationspolitik. 

Åklagaren: Delar inte bilden

Åklagare Tomas Olvmyr dementerar Tegnhammars påståenden om att det skulle finnas ensamkommande bland de gripna.

– Den bilden delar inte jag utifrån den information vi har, säger han. 

När Kvällsposten når Tegnhammar under onsdagen står han fast vid det han skrivit. Uppgiften om att det bland de gripna skulle finnas ett antal ensamkommande baserar han på ett samtal han hade i lördags med en ”högt uppsatt polis”. 

– Jag har under dagen kontrollerat uppgifterna igen med min poliskälla och då verifieras det återigen att det var många ensamkommande som deltog i upploppen.

Men det är ju inte samma sak som att många ensamkommande greps?

– Nej. Och det är inte så många som blivit gripna. För mig blir detta en lite märklig diskussion, eftersom det är väldigt många ensamkommande som deltagit i upploppen.

I samma inlägg påstår Torbjörn Tegnhammar att de ungdomar som deltog i upploppen inte är troende muslimer eller religiöst aktiva. ”Om de överhuvudtaget kan läsa så läser de inte Koranen”, skriver han.

Det var ju 300 personer där, vad har du för belägg för att ingen av dem var troende muslimer?

– En praktiserande muslim vet vad koranen säger om våld. Att man inte ska bruka våld. Är du praktiserande muslim så brukar du inte våld på det sättet mot polisen.

Strax efter intervjun är inlägget på Torbjörn Tegnhammars sida borttaget. 

Som Kvällsposten tidigare rapporterat så har personer som var på plats i Rosengård under fredagskvällen vittnat om att det fanns islamister och IS-anhängare bland deltagarna i upploppen. ”Allahu akbar” - ”Gud är större” på arabiska, var också en mening som skanderades av många personer vid upprepade tillfällen under kvällen. 

”Vi är helt klara över att det kom dit folk utifrån som inte är boende på Rosengård och som kom för att ställa till oreda”, säger polisens kommunikatör Ewa-Gun Westford.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samir Muric, en av imamerna som fanns på plats vid händelserna, berättar att praktiserande muslimer kom dit för att visa sin frustration.

– Utan tvekan ja. De religiösa var där, men de startade inte kravallerna. Jag såg ju själv hur det plötsligt kom folk med däck och pallar och grejer, säger han. 

Och det var inga du kände igen?

– Nej, absolut inte. Jag är på Rosengård ofta och har mycket vänner där. Ingen känner igen de personerna, vi hade aldrig sett dem på Rosengård förut.

Icke-verifierade filmer har cirkulerat på sociala medier sedan i fredags, och på tisdagen  bekräftade ett vittne för Kvällsposten att hat mot judar förekom i samband med upploppet – med kraftiga motreaktioner på plats.

– En kille blev upprörd och sa att ”det här är inte min manifestation längre, utan nu vill de döda judar”, säger Victor Pressfeldt som själv blev vittne till de antisemitiska inslagen.  

Att det var personer utifrån som kom dit för att hetsa upp stämningen är det flera som vittnar om. Det bekräftas även av polisens presstalesperson, Ewa-Gun Westford.

– Vi har inte arbetat färdigt än med vem som startade upploppen, men vi är helt klara över att det kom dit folk utifrån som inte är boende på Rosengård och som kom för att ställa till oreda, säger hon.

Se filmen – antisemitiska slagord i Malmö-upploppet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!