Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårdnadshavarna döms för mord

Både hustrun Amani Madi (bilden), 31, morbrodern Rami Ashour, 32 döms för mordet.
Foto: Tomas Leprince

8-åriga Yara misshandlades till döds i sitt hem i Karlskrona, dit hon skickats av sina föräldrar för att undkomma kriget i sitt hemland.

Nu döms både morbrodern Rami Ashour, 32, och hans hustru Amani Madi, 31, för mordet.

Båda vårdnadshavarna har del i flickans död, anser hovrätten. Men hovrätten var oenig om vilket straff morbrodern skulle få.

Idag kom hovrättens dom i det uppmärksammade fallet med 8-åriga Yara som hittades död i sina släktingars lägenhet på valborgsmässoafton förra året.

Hovrätten fastställer domen mot Yaras ingifta moster Amani Madi och dömer henne till livstids fängelse för mord.

Men i fallet med Yaras morbror, Rami Ashour, ändrar hovrätten tingsrättens dom – och dömer även honom för mord, till skillnad från tingsrätten som ansåg att han var skyldig till synnerligen grov misshandel.

Oenig hovrätt

Han får 14 års fängelse, men domen visar också att hovrättspresidenten och en av nämndemännen ville se att också han dömdes till livstid.

– Det betyder att det har hängt på en skör tråd för honom. Nu fick han 14 år och kan komma ut efter två tredjedelar. Hade han fått livstid hade han, liksom kvinnan, inte vetat hur länge han skulle sitta, säger före detta överåklagare Sven-Erik Alhem tills Kvällsposten.

Yara, 8, gjorde under första tiden i Sverige snabbt stora framsteg i skolan.
Foto: Privat
Hon var bland annat duktig i ämnen som matematik och uppfattades som begåvad.
Foto: Privat
Tisdagen den 29 april hade de varit på besök hos släktingar till den tings- och hovrättsdömda Aman Madi, 31. Under natten tvingades hela familjen tillbringa flera timmar på stationen i Kristianstad. Då togs den här bilden av en medresenär. Yara är i mitten i rött.
Foto: Privat
Sista dagen i Yaras liv, den 30 april, var Yara glad när och lekte med de andra barnen. Då togs den här bilden av en lärare. På kvällen samma dag avled Yara.
Foto: Privat
Yara misshandlades och fördes livlös till sjukhus. Då var skadorna på åttaåriga Yaras kropp så omfattande att rättsläkare, ambulanspersonal och polis hade svårt att ta in det.
Foto: Privat
Rami Ashour, 32, dömdes under tisdagen för mordet. Han får 14 års fängelse.
Foto: Polisen
Den här bilden togs av polisen för att visa Amani Madis händer i jakt på bevis. En av händerna var mycket rödflammig. Under tisdagen fastställde hovrätten hennes livstidsdom.
Foto: Polisen
Amani Madi har uppgett att hon är utsatt för allvarliga hot från sin makes familj som tillhör en annan politisk falang i Gaza än hennes egen.
Foto: Polisen
Yaras föräldrar, Madleen och Mohammed Alnajjar samt brodern Ilan, var i Gaza när de fick beskedet om dotterns död. Yara har ytterligare en bror samt en syster.
Foto: SALEH JADALLAH
Polisen spärrade av delar av fastigheten bland annat hissen i familjens hyresfastighet.
Foto: Polisen
Här på en madrass på golvet i lägenheten sov Yara.
Foto: Polisen
Amani Madi har försökt skicka hemliga meddelanden till sin make som hon skrev i Koranen under tiden i häktet. Hon skrev bland annat hur mycket hon älskade honom.
Foto: Polisen
Efter att Yaras kista burits ut från Runda rummet i Kalskrona körde begravningskortegen förbi hennes skola på väg till kyrkogården.
Foto: Ludvig Thunman
Yaras pappa Mohammed Alnajjar i mitten i svart skjorta.
Foto: Ludvig Thunman
Yaras pappa begravde sin dotter med sina egna händer på en vacker kyrkogård utanför Karlskrona.
Foto: Ludvig Thunman
Pappan har berättat att det inte var tänkt att Yara skulle vara kvar i Karlskrona för all framtid utan bara en begränsad period.
Foto: Ludvig Thunman
Ett stort antal människor hade kommit för att ta ett sista farväl av flickan.
Foto: Ludvig Thunman
Här en bild från minnesstunden. Till höger Yaras pappa Mohammed Alnajjar.
Foto: Ludvig Thunman
Yaras begravning i blev en sorgens dag i Karlskrona. Hennes klasskamrater kom dit och lämnade blommor och teckningar.
Foto: Ludvig Thunman
Här på Tullskolan gick Yara.
Foto: Christer Wahlgren
1 / 20

Hindrade inte sin fru

Det som hovrätten framför allt fokuserar på när det gäller domen mot morbrodern, är att han låtit bli att hindra sin fru från att utsätta Yara för den grova misshandeln som ledde fram till hennes död.

Eftersom Rami Ashour befann sig i lägenheten samtidigt som hans fru Amani Madi misshandlade Yara, måste han enligt hovrättens uppfattning ha förstått precis vad som pågick – trots att det inte finns bevis för att han aktivt deltagit i misshandeln.

– Det rör sig om ett omfattande misshandelsfall som har präglats av stor hänsynslöshet mot ett litet barn i en skyddslös situation. När det gäller morbroderns ansvar står det klart att han befunnit sig i lägenheten under hela misshandeln. Han måste ha varit medveten om vad som hände, sade hovrättspresident Lennart Svensäter under den presskonferens som hölls efter att domen offentliggjorts.

Dessutom anser hovrätten det bevisat att han vid flera tillfällen innan mordkvällen måste ha förstått att hans fru misshandlat Yara.

Risk för döden

Enligt hovrätten har morbrodern haft ett så kallat garantansvar, vilket innebär att det har varit hans ansvar som vårdnadshavare att se till att Yara inte kom till skada.

En uppgift han uppenbarligen bortsett från. Hovrätten konstaterar att han vid ett tillfälle under mordkvällen lämnade Amani Madi ensam med Yara – medan han själv satte sig och chattade.

– Om man misshandlar ett litet barn på det viset måste man inse att det kan leda till döden. Eftersom han inte gjort några adekvata åtgärder för att förhindra detta, måste han ha insett att finns en risk för att hon skulle dö, sade Svensäter.

Enligt rättsläkaren som vittnat i rättegången, hade Yaras liv gått att rädda om hon bara fått läkarvård tidigare.

Kom hit från Palestina

Det var på kvällen under valborgsmässoafton förra året som 8-åriga Yara Alnajjar hittades livlös i sina släktingars lägenhet i Karlskrona. Hon hade blivit brutalt misshandlad och förklarades död på sjukhuset.

Yara hade då bott i Sverige i ungefär 15 månader. Hon hade kommit hit från Palestina efter att hennes skola där hade bombats. Föräldrarna skickade henne till släktingarna i Karlskrona, eftersom de hoppades att hon skulle vara tryggare här.

Hennes morbror och hans fru greps ganska omgående och dömdes senare i tingsrätten – morbrodern till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och hans fru Amani Madi till livstids fängelse för mord.

Hovrätten fastställer tingsrättens beslut att Amani Madi och Rami Ashour ska betala 75 000 kronor i skadestånd till både Yaras mamma och hennes pappa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!