Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bad om hjälp – höggs med kniv i bröstkorgen

Här på Propellergatan i Västra hamnen blev en man från Svedala knivhuggen efter att ha gått vilse på väg till en efterfest. Foto: Google
Den knivhuggne mannen hade varit på Malmöfestivalen när han sent en natt mötte en 42-årig rullstolsburen man som gav honom ett knivhugg som var livshotande.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
42-åringen är tidigare dömd för att ha skjutit med pistol mot en grupp personer som var ute på firmafest i stadsdelen Limhamn i Malmö.

En man från Svedala gick vilse efter Malmöfestivalen. Sent på natten mötte han en rullstolsburen 42-årig man och bad om råd.

– Det ska du skita i, ska 42-åringen svarat och sedan gett honom ett livshotande knivhugg.

42-åringen döms nu för grov misshandel. Han har tidigare dömts för att ha skjutit med pistol mot kroggäster.

Förutom det grova våldet med ett knivhugg är åtalet mot 42-åringen anmärkningsvärt med tanke på hur lång tid det tagit att utreda den grova misshandeln. Tingsrätten riktar i domen skarp kritik mot Malmöpolisen för den långsamma utredningstiden och skriver även att få initiala utredningsåtgärder som normalt ska göras i samband med grova brott gjordes av på poliserna på platsen.

42-åringen är sedan tidigare känd av polisen efter att ha dömts när han 2011 sittandes i sin rullstol sköt med pistol mot en grupp personer i Limhamn som var på firmafest.

Bad om hjälp

Det var i augusti 2016 som Svedalamannen stötte på 42-åringen cirka klockan 1 på natten efter att han varit på Malmöfestivalen. Mannen från Svedala var egentligen på väg till en efterfest i Västra hamnen men hittade inte och beslöt att åka hem. Men för att kunna göra det behövde han råd om närmaste väg till Malmö C.

LÄS MER: Man i rullstol sköt mot kroggäster 

Det var då han mötte den 42-årige mannen som kom i sin rullstol och med sin hund. Han frågade och ska då ha fått svaret.

– Det ska du skita i.

Det finns en hel del oklarheter och två olika versioner om vad som hände. Men en sak anser tingsrätten vara ställd utom all tvivel.

Svedalamannen hade inga skador av knivhugg innan han stötte på 42-åringen. Efteråt hade han en 2,5 centimeter lång sårskada vid nedersta revbenet på bröstkorgens vänstra sida. 

Livshotande hugg

Hugget var livshotande, enligt den rättsläkare som skrivit rättsintyget. Svedalamannen sökte hjälpt genom att knacka på hos en person i Västra hamnen och kördes till sjukhus.

42-åringen har påstått att han blev rånad och har nekat till grov misshandel men i andra han hävdat att han använt sig av sin rätt till nödvärn. 

Tingsrätten tror varken på att han blivit rånad eller att han haft rätt att använda nödvärn. Men eftersom polisutredningen tagit så lång tid drar man av knappt två månader på hans straff. Han dömdes till fängelse i två år och tre månader.

42-åringen ska också betala ett skadestånd på 53 360 kronor.