Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Backar: Ska vänta med att släppa ut bajsvatten

Marinbiologen Peter Göransson kritisk till danska utsläppen i Öresund.
Isabella Lövin (MP).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Orenat avloppsvatten ska släppas ut i Öresund.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Beslutet att pumpa ut avloppsvatten i Öresund har fått massiv kritik – och fördömts av både svenska och danska politiker.

Nu meddelar avloppsföretaget Hofor att utsläppet skjuts fram ett dygn.

Nu ställer sig även den danska miljöministern Lea Wemelin (S) till kritikerna. Enligt danska medier vill ministern att kommunerna ska hitta andra sätt att hantera sitt avloppsvatten.

Även Isabella Lövin har, genom sin statssekreterare Gunvor G Ericson, kommenterat utsläppet.

”Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande”, säger Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar, enligt TT. 

Nu verkar dock avloppsföretaget Hofor backa – åtminstone tillfälligt. Enligt Danmarks Radio skjuter man nu fram utsläppet.

Planen var att vattnet skulle börja pumpas mellan 8 och 9 i morgon. Det är Hofors själv som uppger för Danmarks Radio att utsläppet inte kommer att ske som planerat under söndagen. Men under hur lång tid det skjuts fram framgår inte. 

Avloppsvatten

Det var tidigare i veckan som danska medier rapporterade om att Gentofte och Köpenhamns kommun skulle börja släppa ut orenat avloppsvatten i Öresund. Planen är att 290 000 kubikmeter ska dumpas under fem dagar.

Experter, politiker och allmänhet har reagerade med bestörtning på utsläppet. Kritiken har bland annat legat i att Öresunds djurliv kan ta skada. 

Just nu sprids en protestlista mot utsläppet på sociala medier.

– Det här är ett fullständigt vansinnigt beslut. Vi har ju i många år kämpat för att vi ska hålla Öresund rent, att de då inte kunnat hitta någon annan lösning, säger Susanne Resmark, 52, som skrivit på listan. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!