Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Babul schemaläggs att sitta sysslolös efter bråk

Babul Alam tvingas sitta timme efter timme utanför sin arbetsplats Wok Kitchen i Väla centrum i Helsingborg. Restaurangchefen har gett personalen stränga order att inte låta Babul passera kassalinjen. Anledningen: Han kontaktade facket.
Foto: ANDERS GRONLUND
”Människan som jag hjälpte vänder mig så snabbt ryggen”, säger Monjurul Hassan om konflikten med sin anställde Shahidul Alam.
Foto: ANDERS GRONLUND

HELSINGBORG. Efter kontakt med facket om misstänkt pengatvätt på jobbet straffas Shahidul ”Babul” Alam, 49, med en ovanlig metod.

Han schemaläggs att sitta sysslolös i ett shoppingcenter.

– Han ska sitta utanför och få betalt. Det har jag bestämt, säger arbetsgivaren Monjurul Hassan.

Stolsraderna i serveringen i Väla centrum – en gång i tiden Nordens största köpcentrum, i dag på plats fyra – står tomma.

Babul har precis stämplat in.

Han slår sig ner på samma plats som vanligt, tar upp sin Iphone, dödar tid.

Han jobb är att sitta här på en stol i ett köpcentrum och göra ingenting.

Schemat varierar. Han får det sms:at till sig från vecka till vecka. ”Your schedule: Friday 10–13, Saturday 10–14, Sunday 10–14”, stod det den här veckan.

Timmarna sprids ut på två eller tre dagar. Vilka dagar som gäller varierar vilket gör det svårt att kombinera med ett nytt restaurangjobb. För det hoppande schemat som stillasittande i shoppingcentret pendlar Babul tre timmar på morgonen och tre timmar tillbaka hem. Med två tåg och en buss från Trelleborg till Helsingborg.

Hans kolleger i serveringen ger honom grillspett, nudlar och kaffe. Restaurangchefen har gett dem stränga order att inte låta Babul passera kassalinjen. Han måste sitta på stolen.

Några minuter från Väla centrum – mellan kontoret för lokalt grundade Securitas och en högljudd pistolskytteförening – tar chefen emot.

Monjurul Hassan är inte vem som helst. Nyss hemkommen från ett möte med Bangladesh energiminister och den svenska motsvarigheten Ibrahim Baylan förbereder han sig för det stora besöket i mitten på juni då premiärminister Sheikh Hasina besöker Stockholm. Däremellan hinner han med snabba resor till Spanien och till Bangladesh, där han driver flera företag och också har en politisk roll.

Monjurul Hassans svenska krogimperium är inte heller det likt andra nätverk av asiatiska restauranger. Inne på Helsingborgskontoret visar han upp en förteckning av tio dotterbolag till det moderbolag som sköter Välaserveringen. De får ett stort antal restauranger, från Karlstad i norr till Malmö i söder, att snurra runt. Många av restaurangerna ligger i köpcentrum. Wok Kitchen på Väla AB, som är Väla centrums mest populära servering, omsätter 11 miljoner.

Både Ängelholms och Helsingborgs kommuner är stora kunder genom att köpa utbildningsplatser så att personer långt från arbetsplatsen kan få traineejobb i serveringen.

Det finns en misstanke att han kan utföra ett sabotage, säger Monjurul Hassan.
Foto: ANDERS GRONLUND

”Jag kan inte riskera klorin i såsen”

Det är utanför Wok Kitchen som Babul sitter – schemalagd – på en stol.

– Låt mig ge lite bakgrund på den här killen, förklarar Monjurul Hassan bakom kontorets största skrivbord.

– Han ska sitta utanför och få betalt. Det har jag bestämt från företagets sida för att minimera risken för sabotage. Det finns risk för företagssabotage. Det finns en misstanke att han kan utföra ett sabotage i köket. Jag serverar mat till hundratals människor! Jag kan inte riskera klorin i såsen!

Jag avbryter Monjurul Hassan. Den anställde Babul har jobbat i två år i Wok Kitchens kök innan han fick plats på stolen utanför. Misstänker Monjurul Hassan verkligen att Babul skulle göra något sådant?

– Nej, det var ett exempel, jag misstänker psykologiskt sabotage, svarar han.

– Jag har folk utomlands som kunnat kolla upp honom och han har en kriminell bakgrund. Babuls bild var så här, kom in till Sverige från Italien.

Jag misstänker psykologiskt sabotage

Här avbryter jag Monjurul Hassan igen. Babul kom inte alls från Italien utan från Grekland där han har permanent uppehållstillstånd. Monjurul Hassan vill inte heller svara på vilken sorts kriminalitet han menar att Babul gjort sig skyldig till och om det var i Grekland eller Italien.

– Okej, han kom från något EU-land! Han hade inget arbete. Vi var inte i behov av arbetskraft. Men han behövde en anställning på sjuttiofem procent för sitt tillstånd. Vi hjälpte honom med det. Det är mänskligt. Han jobbade bra, jag var väldigt nöjd. Plötsligt fick jag ett brev från facket! Då blev jag förvånad. Han pratade inte med mig först, det var det första felet. Då bad jag restaurangchefen att prata med honom. Att direkt hota med att gå till facket, det är företagssabotage.

I en vacker tvårummare mitt i Trelleborg, med 6 500 kronor i hyra, ligger två tunna madrasser på parkettgolvet. Här sover Babul och en rumskompis, som är kock på en annan, liknande restaurang.

Det är till indiska restauranger Babul brukar gå runt när han behöver en ny rumskamrat. Där hittar han lätt bangladeshiska arbetskraftsinvandrare, studenter eller bangladeshier med EU-visum som åker runt och jobbar i olika länder, precis som han själv.

Utöver de två orangefärgade madrasserna är lägenheten omöblerad. Känslan påminner lite om när Lisbeth Salander i Milleniumtriologin sover i tomma bostadsrätter. Men en sak finns och det är högar med papper. Det här är Babuls arkiv.

Se ett inslag om Johanna Karlssons reportage om Babul Alam på Expressen TV.
Foto: ANDERS GRONLUND

Har sparat varenda löneavi, kontoutdrag och papper från Skatteverket

Han har sparat varenda löneavi, kontoutdrag, papper från Skatteverket och andra myndigheter. Viktiga svenska samtal spelar han in på mobilen. Han har letat upp ett fackförbund att bli medlem i och betalat avgift varje månad. Så har han gjort sedan en konflikt för tjugo år sedan.

Han var 16 år och hade fått anställning i en medicinfabrik i den bangladeshiska staden Bogra med 6 000 anställda arbetare. Där paketerade Babul värktabletter. Han fick höra att han var en av de snabbaste nyanställda killar fabriken haft. Det var när ett fackförbund lyckades rekrytera honom som medlem som det vände. Som straff för sina fackliga kontakter blev han plötsligt omplacerad till Dhaka, 30 mil bort.

I Sverige får han höra: bråka inte, spara alla papper.

Det ska vara den svenska metoden.

Därför är garderoben full av anteckningar och papper.

– Jag har kartlagt min chefs system. Alla mina löneavier är på exakt 15 000 kronor före skatt oavsett månad, men då ingår det att sätta tillbaka mellan tusen och tretusen av dem i en privat insättning till honom varje månad, säger han.

Jag har kartlagt min chefs system

Babul visar upp kontoutdrag där insättningarna syns.

Monjurul Hassan förnekar att insättningarna skett, men säger att det generellt finns många arbetare som sätter in pengar till honom för att föra vidare dem till sina familjer i Bangladesh. Enligt Babul är det däremot ett sätt att tvätta pengar som alla anställda som är bangladeshier följer och måste följa.

– Alla gör som han säger. Särskilt eftersom han har politisk makt i hemlandet. Han tror att han äger sin personal och kan säga åt dem att följa med hem och städa hans privata hus, säger han.

När Babul samlat bevis i två år tar han kontakt med Hotell- och restaurangfacket. När Monjurul Hassan nås av beskedet bryter ett bråk ut mellan Wok Kitchens restaurangchef och Babul. Babul anmäler restaurangchefen för olaga hot, han anmäler i sin tur Babul för samma sak. Båda anmälningarna är i dag nedlagda.

Babul har sparat varenda löneavi, kontoutdrag, papper från Skatteverket och andra myndigheter.
Foto: ANDERS GRONLUND

Besviken på den fackliga processen

Två månader senare börjar de nya instruktionerna för jobbet. Ner i tid till 25 procent och bara komma för att sitta utanför serveringen på en stol.

Babul är besviken på den fackliga processen som han förväntat sig skulle innebära Arbetsdomstolen snarare än förhandlingar där arbetsgivaren i stället vill dra in hans tjänst. Bland kollegerna i Monjurul Hassans nätverk av serveringar är Babul inte den första som gått till facket och då blivit erbjuden uppsägning med några månadslöner i kompensation.

– Det är inte vad jag vill. Jag vill att han inte ska kunna fortsätta med nästa person. Jag vill att alla ska få hela lönen utan att betala tillbaks något och med semesterpengar och övertid. Mitt kontrakt sa 75 procent men jag stannade alltid runt 200 timmar i månaden, då blir den verkliga lönen 60 kronor i timmen. säger Babul.

Jag vill att han inte ska kunna fortsätta med nästa person

Han önskar sig ett system som ligger närmre lagstadgad minimilön än förhandlingar med en arbetsgivare som han och kollegerna upplever har övertaget. Kompisen Akram Hossain, 39, som också jobbat för Monjurul Hassan, återger kompiskretsens skämt på svengelska.

– You can go to facket, but then don’t come crying when you get pregnant! Facket will fuck you and ask your arbetsgivare to provide a condom.

Hotell- och restaurangfacket i Syd säger att de inte kan kommentera pågående ärenden. Tio tidigare arbetare i olika svenska städer bekräftar Babul och Akrams beskrivning av Monjurul Hassans ekonomiska system där en del av lönen betalas tillbaka kontant. Ett par av dem har varit i kontakt med facket som i flera fall lyckats förhandla fram ersättningar för den enskilda arbetaren.

Svenska fackförbund har den senaste tiden försökt komma åt företeelser de inte rår på genom att anmäla arbetsplatser till Skatteverket i stället för att enbart förhandla när de misstänker arbetsplatsfusk.

I garderoben i den tomma tvåan ligger Babuls pappershögar.

Strax efter sju på morgonen går första tåget till Helsingborg.

Babul pendlar tre timmar på morgonen och tre timmar tillbaka hem. Med två tåg och en buss från Trelleborg till Helsingborg.
Foto: ANDERS GRONLUND

”Det svider här inne”

Monjurul Hassan är politiskt betydelsefull för svenskbangladeshiska kontakter.

Han är ledare för svenska avdelningen av bangladeshiska partiet Awami League, det styrande partiet. Men titeln har inneburit konflikter. Andra svenska medborgare har velat ta ledarrollen och flera grupperingar av svenska Awami League har bildats. Grupperna kommer inte alltid överens. I juni kommer de allihop till Stockholm. Protester väntas från oppositionspartier som även de har många aktiva medlemmar i Sverige. Det gäller framför allt partierna Bangladeshs Nationalistparti, bnp, som tidigare styrde landet, och Jamaat-e-Islami, som står turkiska AKP och egyptiska Muslimska brödraskapet nära.

Men en officiell Awami League-sida ger stöd åt att Monjurul Hassan är Awami Leagues riktiga svenska representant. Babul och Akram, vars släktingar tillhör samma parti, tror att Monjurul Hassans politiska ställning skrämmer flera arbetare.

– Det betyder att han har riktig makt, hävdar Babul.

Monjurul Hassan är också medlem i Socialdemokraterna, men en passiv sådan.

Flera personer som står långt från arbetsmarknaden gör praktik i hans restauranger.

– I hela Sverige vet folk om mig därför att jag utvecklar icke-yrkeskunnigt folk till yrkeskunnigt. Skicka en handikappad kock och jag lär upp honom och jag anställer honom livet ut!

Människan som jag hjälpte vänder mig så snabbt ryggen

Däremot är Monjurul Hassan emot arbetskraftsinvandring.

– Det är ett budskap jag vill framföra: jag vill stoppa arbetskraftsinvandringen. Det blir dyrare för arbetsgivare. Jag beräknar att det kostar två miljoner för de fyra åren en arbetare hämtas hit. Jag använde arbetskraftsinvandrare förut, men nu tror jag inte att utländsk arbetskraft är bra för Sverige. Många flyktingar och många unga behöver jobben först.

Och bolaget bakom serveringen i Väla centrum har minst sagt gått bra.

– När jag började på Väla gick jag från att ha varit i personlig konkurs. Jag tog över en restaurang med förlust på femhundratusen, jag fördubblade omsättningen och vände resultatet till vinst, säger Monjurul Hassan.

Konflikten med arbetaren som gick till facket, men nu sitter sysslolös på en stol tror han kommer fortsätta tills han kan acceptera en uppsägning via förhandlingar med facket. Han vill inte kalla det för någon större konflikt dem emellan, men vidhåller att det är arbete på stolen utanför restaurangen som gäller i nuläget.

– Det svider här inne. Människan som jag hjälpte vänder mig så snabbt ryggen, säger Monjurul Hassan.

Shahidul ”Babul” Alam sitter fortfarande av sina timmar på Väla centrum.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!