Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Babben prisad för sitt babbel

MALMÖ. - Jag får nog beställa ett nytt plan hem till Stockholm, sa Babben Larsson och kramade ömt sin rejält tunga Edvardstatyett.
Babben får alltså Kvällspostens anrika och prestigefyllda nöjespris för 2007.

FAKTA

Juryns motivering:
* 2007 års Edvard tilldelas Babben Larsson, som under en lång följd av år etablerat sig som en av Sveriges roligaste underhållare. Med sin folkliga och vardagsnära humor, som överbryggar generationsgränserna, och sin mycket personliga stil och framtoning är hon en välgörande avvikare i sin genre, ståuppkomiken.
* Under hösten 2007 demonstrerade hon nya sidor av sitt mångfacetterade artisteri genom att med stor säkerhet agera värd i en framgångsrik pratshow i TV.
Edvardjuryn har bestått av Kvällspostens chefredaktör Staffan Erfors samt medarbetarna på tidningens nöjesredaktion.

Ett beslut, som möttes med stormande applåder och stående ovationer, när chefredaktör Staffan Erfors avslöjade vinnaren på Kvällspostens 60-årsfest i går. Och det var en påtagligt glad och rörd Babben, som tog emot priset. Trots sin popularitet är Babben nämligen inte precis överöst med utmärkelser:
– Nej, det är rätt tomt i prisskåpet hemma i Solna. Det har blivit några stipendier från olika fackförbund. Och så har jag fått Bröderna Sluts humorstöd på humorfestivalen i Surahammar.

Sitter bra

– Edvardpriset sitter verkligen bra. Det känns litet som ett erkännande från branschen, att man ser vad jag gör.
Och det är alltid kul med litet uppmärksamhet.
Babben tror att exponeringen på bästa sändningstid i egna pratshowen i tv verksamt bidragit till att såväl juryn som Kvällspostens läsare ville ge Edvardpriset till henne:
– Men jag vill understryka att Babben & Co är ett grupparbete, där jag är front. Jag har bästa tänkbara stöd från min redaktion. Ingen människa är en ö, även om man som jag kommer från en ö.
Hon ser också priset som en jubileumsgåva till ståuppkomiken i Sverige, som fyller 20 år i år.

Ingen komik

Och berättade en drastisk historia om hur hon och Lennie Norman började en gång på Hotell Diplomat i Åre.
Annars hade hon inga som helst planer på att bli komiker och skådespelerska, när hon växte upp på Gotland:
– Nej, jag skulle bli inseminatör. Dom var mina hjältar.
Hon var bara ett år gammal när Edvard Persson dog, 1957:
– Men jag såg hans filmer på tv som barn, och tyckte mycket om dem. Men det kom som en överraskning för mig att han var född i Malmö. Han gick ju alltid omkring i träskor, så jag trodde att han kom från landet.

Ska turnera med Adde

I vår ska hon återuppta turnerandet tillsammans med kompisarna Adde Malmberg och Lennie Norman i showen Gammal är äldst. Och till hösten hoppas hon på en ny omgång av Babben & Co, även om ingenting är klart:
– Min drömgäst är Zlatan. Jag tog tillfället i akt och uppvaktade honom på fotbollsgalan, och han verkade inte helt ovillig. Annars är det ju helt hopplöst att överhuvudtaget få kontakt med honom…