Jumjum. Foto: PRIVATJumjum. Foto: PRIVAT
Jumjum. Foto: PRIVAT
Jumjum med blöja. Foto: PRIVATJumjum med blöja. Foto: PRIVAT
Jumjum med blöja. Foto: PRIVAT

Bäää! Får jag bo hemma hos er?

Publicerad

När Jumjum stöttes bort av sin mamma flyttade han in i huset.

Nu lever – tillfälligt – den knapp en vecka gamla lammungen inne hos familjen.

– Han är som en bebis: äter och sover. Sen följer han efter när vi går runt, säger Hilda, 13.

På gården utanför Farhult, Hörby, har Anna Fogelström flera får. Fåren används för att beta på markerna och ullen tar hon själv hand om. 

– Eftersom vi är vegetarianer är det ingen köttproduktion. Hos oss får de leva, säger Anna Fogelström.  

Inte som planerat

Och det är inte första gången deras får fått lamm. 

Men det går inte alltid som planerat.

När tackan inte tog till sig lilla Jumjum kände sig Anna Fogelström tvungen att ta in lammet. 

– Vi gick ut varannan timme för att ge Jumjum den viktiga mjölken. Vi ville vänta in i den längsta innan vi tog in henne. Men tackan tog aldrig honom som sin egen.

– Efter ett dygn hittade vi Jumjum i vattenhinken för första gången. Andra gången kände vi att all doft av henne (mamman) var borta. Vi såg att han for illa och tog då in honom, säger Anna Fogelström.

Hilda, 13 och mamma Anna var lammningsvakter.Foto: Privat

Jumjum bor inne

Och nu har Jumjum bott inne i en knapp vecka. 

Han uppträder som ett sällskapsdjur och trivs bra tillsammans med katten och hunden som bor inne på heltid.

– Det är jättemysigt, gosigt. Han har verkligen en personlighet och har små grejer för sig. Han vill gärna följa med hela tiden. På nätterna sover han i sovrummet. Han verkar förstå skillnaden mellan natt och dag, säger Anna Fogelström.

Hilda, 13:

– Han är så söt och så liten. Och så är han som en hund, fast med långa ben. 

Anna Fogelström.Foto: PRIVAT

Har blöja

Tanken är att lille Jumjum så småningom ska bo med de andra lammen. 

Det är svårt att få ett lamm eller får rumsrent och då är det inte särskilt hygieniskt att ha honom inomhus. 

I dag har han en blöja som fångar upp kiss, men inte bajs. 

– Så det blir en del att torka, kommenterar Anna Fogelström.

Hur länge familjen behåller Jumjum inne i bostaden vet inte Anna ännu. Men redan nu har de börjat anpassa honom till livet utomhus med de andra fåren.

– Det märks på en del rörelsen när han är ute hos fåren att de inte tycker att han är något får. Och då kan han fara illa. Han är fortfarande så liten, så någon behöver vara med honom när han är ute så att de andra djuren beter sig. 

– För hans skull hoppas jag inte han behöver vara inne så länge. Han kommer få börja vara ute mer på dagarna och komma in på kvällarna. Vi vill vänja honom så att han socialiserar med andra. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag