Azamjon Shokirov utsågs av många som hjälte när han räddade en ung kvinna undan en trolig gruppvåldtäkt. Nu har han prisats av Länsförsäkringar för rådigt ingripande. Foto: PrivatAzamjon Shokirov utsågs av många som hjälte när han räddade en ung kvinna undan en trolig gruppvåldtäkt. Nu har han prisats av Länsförsäkringar för rådigt ingripande. Foto: Privat
Azamjon Shokirov utsågs av många som hjälte när han räddade en ung kvinna undan en trolig gruppvåldtäkt. Nu har han prisats av Länsförsäkringar för rådigt ingripande. Foto: Privat
Flera av kvinnorna som överfölls i Kalmar under nyårsnatten har berättat att övergreppen skedde runt Larmtorget i centrala Kalmar. Foto: Nils Petter NilssonFlera av kvinnorna som överfölls i Kalmar under nyårsnatten har berättat att övergreppen skedde runt Larmtorget i centrala Kalmar. Foto: Nils Petter Nilsson
Flera av kvinnorna som överfölls i Kalmar under nyårsnatten har berättat att övergreppen skedde runt Larmtorget i centrala Kalmar. Foto: Nils Petter Nilsson

Azamjon, 23, räddade utsatt kvinna – prisas

Publicerad

23-årige Azamjon Shokirov utsågs av många till hjälte efter att ha gripit in när en kvinna blev trakasserad av ett killgäng under nyårsnatten i Kalmar.

Nu tilldelas han ett pris för Rådigt ingripande.

– Jag är jättetacksam för uppmärksamheten. Men behöver inte pengarna, utan skänker dem till Barncancerfonden, säger Azamjon.

23-årige Azamjon Shokirov blev från många håll hyllad som hjälte efter sin insats under den stökiga nyårsnatten i Kalmar då flera kvinnor blev sexuellt antastade.

Och under tisdagen tilldelades han Länsförsäkringars pris Rådigt ingripande. Förutom äran får Azamjon också 5 000 kronor.

Det var vid 15-tiden som en delegation från försäkringsbolaget plötsligt kom till 23-åringens arbetsplats Bilkompaniet för att överraska honom.

– Jag var ute och provkörde en bil när de plötsligt stod i bilhallen med blommor och allt. Jag blev mycket överväldigad och glad, säger han.

Blev vittne

Under nyårsnatten blev Azamjon vittne till hur 7-8 killar stod och drog i en ensam berusad tjej på Södra Långgatan. Han känd sig till slut nödgad att gripa in.

– Jag tänkte, det där ser inte bra ut och att det var bäst att stanna och hjälpa till om det behövs, säger han.

När han såg att killarna blev närgångna gick han fram mot tjejen. Han lyckades få bort henne från platsen och Amzjon hittade numret till den berusade tjejens mamma och skjutsade sedan hem henne.

Tjejen som är i 19-20-årsåldern, har tidigare berättat för tidningen Barometern att Azamjon räddade henne, och om han inte hade kommit hade hon kanske blivit våldtagen.

Skänker pengarna

Under nyårskvällen skedde en rad sexuella ofredanden på och omkring Larmtorget i Kalmar. 38 personer har polisanmält ofredanden, utredningarna har dock lagts ner.

Priset på 5 000 kronor tänker Azamjon skänka till Barncancerfonden.

– Jag har själv fått uppehållstillstånd och blivit väl mottagen i Sverige. Jag är mycket tacksam för den hjälpen. Nu har jag fått ett arbete också och har egna pengar, därför skänker jag summan till andra behövande ändamål, säger han.

Azamjon påpekar att det är viktigt att visa civilkurage i samhället.

– Jag gjorde bara min plikt när någon var på väg att råka illa ut. Nästa gång kan det vara jag eller någon annan som har det svårt, säger han.

Malin Forsberg
Malin Forsberg
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag