Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Axel, 5, föddes med ett allvarligt hjärtfel

Axel föddes med ett halvt hjärta. Foto: Privat
Under den första tiden i Lund fick Joakim en dagbok av sin mamma som senare också blev starten för paret blogg om Axels hjärtproblem. "För mig blev det en slags terapi att sätta ord på det", säger Joakim. Foto: Privat
Via bloggen har de kommit i kontakt med andra familjer med barn med hjärtfel. Foto: Privat
Joakim, Axel, Emma och Inez Fagerberg. Foto: Privat
När Axel föddes hade föräldrarna ingen aning om hans medfödda hjärtfel. Efter förlossningen skickades de därför akut till Lund. "Det var fullständigt kaos och katastrof." Foto: Privat
I dag är Axel en pigg femåring. Foto: Privat

När Axel Fagerberg, 5, föddes i Karlskrona visste ingen att han var ett hjärtebarn.

Bara timmar in i livet fördes han akut till Lund samtidigt som hans ovetande föräldrar sattes i en taxi efter.

– Det var mycket gråt, men vi är också är levande bevis på att man kan klara ett sådant här krisbesked, säger pappa Joakim.

Joakim och Emma Fagerberg väntade sitt första barn. Det hade varit en bra graviditet och inget tydde på deras son skulle skilja sig från andra barn.

Efter den långa och utdragna förlossningen trodde föräldrarna att de äntligen kunde pusta ut. Men i stället upptäckte de att lille Axels hy var alldeles blå.

De flyttades snabbt tillbaka till förlossningen och under tiden deras nyfödde son undersöktes uppmanade läkaren föräldrarna att försöka sova någon timme. När de vaknade nästa gång fick de veta att Axel skulle skickas i ambulans till Lund och att de sedan skulle få åka efter i en taxi.

– Det var fullständigt kaos och katastrof. Man hade inte ens tänkt tanken att man skulle få ett sjukt barn och hjärtfel var absolut inget man hört talas om, säger de.

Sköterskan väntade

I samma stund som de klev ur taxin i Lund stod en sköterska och väntade på dem. Snart fick de också träffa den hjärtläkare som ursäkt Axel och som pedagogiskt förklarade att deras son fötts med ett halvt hjärta. Läkaren berättade att Axel skulle behöva genomgå tre operationer, men att överlevnadschanserna också var goda.

– Han tryckte väldigt hårt på att Axel skulle kunna växa upp och leva ett normalt liv, även om man där och då var väldigt mycket i nuet, säger de.

I det här läget visste varken Joakim och Emma särskilt mycket om hjärtfel.

– Under de första dagarna i Lund var det mycket gråt och funderingar. Jag var också väldigt arg. Det var mitt sätt att hantera det, säger Joakim

Opererades fyra dagar gammal

Fyra dagar gammal opererades Axel för första gången. Efter ett par veckor i Lund fick familjen återvända till Blekinge och sjukhuset i Karlskrona.

– Det pendlade väldigt mycket upp och ner och det blev mycket in och ut på sjukhus, men även det blir ju en vardag, säger Emma.

Mellan den första och andra operationen var Axel också tvungen att få syrgas, något som läkarna trodde att han skulle slippa efter att han opererats.

Ett operationsdatum sattes, men när det väl var dags hade Axel fått en infektion i kroppen och det planerade ingreppet fick senareläggas.

– Det var verkligen ett jättebakslag och det kändes superjobbigt, säger föräldrarna.

Efter den andra operationen kunde familjen leva vad de beskriver som ett relativt normalt familjeliv. I januari 2012 genomfördes också den tredje operationen som även den förflöt utan några komplikationer.

– Allt gick verkligen jättebra och i april kunde Axel börja på förskolan, säger Emma.

I dag pratar Axel aldrig om ärret på magen och på förskolan är det ingen som tycker sig märka att Axel bara har ett halvt hjärta.

– Möjligtvis har han lite mindre ork, men det är ju också svårt för oss att säga om det beror på hans hjärta eller om det är så Axel är, säger Joakim.

Familjen utökades

I vintras utökades familjen med ytterligare en medlem – Axels lillasyster Inez. För föräldrarna var förstås tankarna kring hjärtfel högst närvarande under graviditeten, men den här gången visste Emma och Joakim också vilka frågor de skulle ställa.

– När man ser hur bra det gått för Axel tänker man så klart att man skulle kunna gå igenom det igen bara man visste det innan, säger Emma.

För Joakim och Emma är det viktigt att visa hur bra det kan gå och att det går att leva med ett barn som har hjärtfel.

– Det kan verkligen gå jättebra och det är Axel verkligen ett praktexempel på. Vi vill visa att man trots ett sådant här krisbesked kan fixa det, säger Joakim.

De är också tacksamma för de bemötande de fått från sjukvården.

– Alla har varit så professionella och vi har bara positiva erfarenheter. Sedan är man väldigt tacksam över att vara född i Sverige. Här finns det ett nät att falla i och nio gånger av tio tar någon emot en, säger Joakim.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​