Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två bomber detonerade i Hässleholmsskolans källare

En bomb exploderade på Hässleholms tekniska skola under torsdagsmorgonen.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Några minuter efter detonationen var polis på plats.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
En man i 20-årsåldern har anhållits, misstänkt för dådet.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Två bomber detonerade i källaren på Hässleholms tekniska skola.

På torsdagen anhölls en man i 20-årsåldern, som under fredagen begärdes häktad.

– Han ville få uppmärksamhet och gripas av polis för att få hjälp, säger mannens advokat Torgny Dahlberg till Kvällsposten. 

Det var två bomber, placerade en bit i från varandra i källaren på Hässleholms tekniska skola, som detonerade på torsdagsmorgonen.

– Bomberna låg en bit i från varandra, det var i källaren som det small. Hässleholms tekniska skola är en gymnasieskola med 950 elever, det är en stor källare som går under alla byggnader, säger Pernilla Tallinger, åklagare vid åklagarkammaren i Kristianstad.

Polisen anlände till Hässleholms tekniska skola bara några minuter efter explosionen. Byggnaden spärrades av och både tungt beväpnad polis och nationella bombskyddet kallades till platsen. Händelsen hanterades först som ett terrorbrott, men rubricerades senare som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Två bomber detonerade i gymnasieskolans källare.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

En man i 20-årsåldern greps runt en timme senare i närheten av skolan. Han anhölls på torsdagskvällen, misstänkt på sannolika skäl. Knappt ett dygn efter, vid 15.30 på fredagen, begärdes mannen häktad.

– Jag begärde honom häktad för allmänfarlig ödeläggelse. Det finns risk för att han ska förstöra bevisningen eller påverka utredningen, och det finns risk för att han fortsätter begå brott. Straffet för brottet han misstänks för är minst två års fängelse, vilket innebär obligatorisk häktning, säger Pernilla Tallinger.

– Det är en stor utredning som vi har framför oss. Vi går nu vidare med en mängd förhör, både med den man som är misstänkt för brottet, samt med vittnen, målsägande och andra som kan tänkas ha någonting att berätta. Sedan ska vi göra en teknisk analys av vad som detonerade och hur det kunde ske.

”Ville bli gripen av polis”

Enligt den misstänkte mannens advokat Torgny Dahlberg har klienten velat bli gripen. Han menar att det inte ska ha funnits någon avsikt att skada någon och att valet av plats för explosionen enbart var en ren tillfällighet.

– Han vidgår att han varit på platsen och är orsaken till smällarna. Det han själv berättar om hur det gått till är att han förnekar gärningen på det sättet den har presenterats av åklagaren. 

Du menar att han förnekar uppsåt?

– Ja. Hans åsikt var att han ville bli gripen polis. Han ville få uppmärksamhet och gripas av polis för att få hjälp av polisen. 

Förstår han att de här smällarna gjort människor väldigt rädda?

– Vi har inte pratat om den frågan, men det skulle jag tro. 

Torgny Dahlberg vill inte gå in på varför hans klient ville få hjälp av polisen eller hur hans liv sett ut innan händelsen, men svarar ja på att mannen haft problem i livet.

– Det kan man väl säga. Jag vill inte kommentera hans privatliv, det har jag inte mandat att göra, men han har velat få hjälp.

– Man mår inte så bra när man sitter i arresten, det är ingen bra plats att vara på, men han har varit lugn i dag.

Bildörren slets upp av polis

Just när skolan utrymdes satt eleven Axel Rosén, 19, utanför i sin bil och åt frukost.  Han laddade upp med en lussebulle inför ett prov och skulle så småningom traska in i skolan. Ovetandes om vad som pågick inne i byggnaden drack han sitt kaffe och lyssnade på musik. Sedan avbröts lugnet abrupt.

– Plötsligt öppnades dörren av en vrålande polis, som gormade ”ut ur bilen!”. Jag kände mig väldigt frågande och undrade vad det var som hände. Runt mig stod tre poliser, de skrek ”ha händerna där vi kan se dem”. Jag tänkte lägga bort mina vantar, men det verkade inte vara så populärt, då sa de åt mig att ta upp händerna igen, säger Axel.

Axel Rosén, 19, satt i sin bil och åt frukost utanför skolan – när tre poliser kom och avbröt.Foto: Privat
Tungt beväpnad polis och nationella bombskyddet kallades in till Hässleholms tekniska skola.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

”Började känna mig rädd”

Axel Rosén hade anlänt till skolan precis när brandlarmet gick av, men ville inte stå i vägen för de människor som utrymde byggnaden.

– Jag befann mig visserligen inte på samlingsplatsen när brandlarmet gick, men jag hade inte förväntat mig sådana här konsekvenser. ”Hur hamnade jag egentligen i den här situationen?” var en tanke som ekade i huvudet. Jag blev väldigt förvirrad av händelsen. Jag stod fem minuter med händerna i luften. Till slut började jag känna mig rädd, jag började förstå vad som hade hänt.

Under ungefär sju minuter var Axel fast hos poliserna, därefter släpptes han fri. Axel Rosén fick då reda på vad som hade hänt inne i skolan – en händelse som han inte trodde skulle ske på hemorten.

– Det är chockerande. Sådant här hör man om på nyheterna, men jag trodde inte att något sådant här skulle hända i lilla Hässleholm.