Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Axel, 13, sålde Kvällsposten och uppfyllde sin dröm

13-årige Axel Boye i Kristianstad började sälja Kvällsposten i oktober. Han är väldigt nöjd med hur det har gått. Foto: PRIVAT
Varje lördag och söndag säljer Axel Kvällsposten. Han klarar av sin runda på mindre än en timme. Foto: PRIVAT

13-årige Axel Boye i Kristianstad började sälja Kvällsposten i oktober förra året. Det tog bara några månader för honom att tjäna ihop till sin efterlängtade elskoter.

– Nu kör jag min tidningsrunda på den. Jag säljer slut på under en timme, berättar han.

Axel Boye bor med mamma, pappa och fyra syskon i Öllsjöområdet väster om Kristianstad. Storebror Anton har sålt Kvällsposten tidigare och Axel har hängt på.

– Han sålde när jag var mindre. Jag fick följa med honom och se hur han gjorde, säger lillebror.

I höstas, precis när Axel och hans pappa hade pratat om att han blivit gammal nog att själv bli KvP-säljare, kom ett erbjudande i brevlådan.

– Där stod att det fanns ett distrikt ledigt där jag bor om jag ville börja. Det är mitt kvarter och några kvarter till.

Lärde sig sin kundkrets

Under oktober, november och december jobbade Axel Boye upp en kundkrets i Öllsjö och lärde sig hur han kunde sälja bättre genom att anpassa sig till kunderna.

– Det handlar lite om hur man ser ut. Man kan inte komma i en trasig jacka eller så. Jag har fina kläder för att visa att jag tar det på allvar, säger Axel.

Vill du också sälja Kvällsposten? Så här gör du

• För att anmäla dig går först du in på saljtidningar.se och fyller i ett intresseformulär. Sedan kontaktas du av tidningen och får mer information.

• Försäljningen sker lördagar och/eller söndagar samt röda dagar. Tidningar och magasin levereras till bestämd avlämningsplats i närheten av där du bor och du får ett eget område att sälja i. 

• Lönen är provisionsbaserad, vilket också gör jobbet flexibelt. 

• När du är klar för dagen rapporterar du digitalt hur mycket du har sålt för dagen. Du behåller alla pengar själv och sen kommer det en faktura varje månad med den delen som ska betalas in till tidningen.

Det går att ta betalt via både kontant och Swish – och du väljer själv hur mycket du vill jobba. Dessutom anordnas säljtävlingar där du kan vinna fina priser.

Varje säljare har en egen säljledare som ger all hjälp som behövs för att komma i gång. 

Ni är alla välkomna att sätta i gång. Lycka till med säljandet!

Men att vara snygg och prydlig är inte det enda han har lärt sig.

– Man ska vara trevlig, det tycker alla om. Och man ska komma i rätt tid – inte för tidigt innan folk stigit upp och inte för sent när de hunnit gå hemifrån.

– Det gäller att ta det lugnt också. Inte stressa upp sig och få ångest om det går dåligt.

Många fasta kunder

Varje lördag och söndag gör han sin runda. Många är fasta kunder som köper Kvällsposten av honom alla dagar. En del betalar till och med i förväg.

Axel berättar att han tjänar omkring 300 kronor en bra helg – då räknar även med dricksen, som de flesta ger.

Vid juletid hade han tjänat tillräckligt för att köpa en elskoter. Eller nästan.

– Jag använde julklappspengarna också. Och så var det mellandagsrea. Den var 500 kronor billigare.

Sedan dess kör Axel Boye elskoter till sina kunde på tidningsrundan.

Uppe tidigt på morgonen

– Jag är uppe tidigt på morgnarna och hämtar Kvällsposten på Coop i Vä. Sedan kör jag hem och dricker kaffe och pratar med mina föräldrar, säger han.

– Vid niotiden kör jag ut och säljer. Det går riktigt bra. Jag säljer slut på under en timme. Det är 13–14 tidningar på lördagen och över 20 på söndagen om det går bra.

Axel har tjänat så bra på sitt helgarbete att han nu bett sin mamma att sätta in hans månadspeng direkt på ett bankkonto. Han behöver inte röra de slantarna.

– Jag tänker att de kan vara bra att ha, kanske till sommaren, säger Axel Boye.