Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avstängningen av Yaras rektor får kritik

Yara.
Foto: Privat

Yaras rektor Johan Johansson blev avstängd eftersom kommunledningen ville undvika en journalistisk granskning av fallet med den mördade Karlskronaflickan.

Det hävdar lärarfacket.

Beslutet ledde till att rektorn blev deprimerad och skadade sig själv svårt.

Lärarförbundet och Karlskrona kommun avslutade i går i oenighet en förhandling om beslutet att stänga av rektorn på Tullskolan. Det rapporterar SVT/Blekingenytt.

Förbundet har krävt 50 000 i skadestånd för att kommunen agerade utan att facket fick säga sitt. Men Karlskrona kommun vidhåller att man agerat riktigt och tänker inte betala.

Enligt Lärarförbundets regionchef Steve Nilsson ville kommunen till varje pris undvika en granskning av Yarafallet.

– Jag fick den 13 maj besked av en personalspecialist att avstängningen var nödvändig för att förekomma pressen och undersökande journalistik. Jag blev alldeles paff. Skolchefen Maria Persson satt intill och reagerade inte. Hon hade inga invändningar, säger Steve Nilsson till SVT/Blekingenytt.

"Saknade helt beredskap"

Att rektorn Johan Johansson stängdes av från jobbet drabbade honom hårt. Han kände sig utpekad. Beslutet utlöste en depression och Johansson blev svårt skadad i en självförvållad trafikolycka.

– Kommunen saknade helt beredskap för att hantera ett fall som Yaras. Det blev snabba beslut och Johan blev därför ovarsamt behandlad, uppger Steve Nilsson för Blekingenytt.

Lärarförbundet kan dra ärendet vidare till en central förhandling. Det handlar både om ekonomisk ersättning och personlig upprättelse för rektorn.

Ansvarig på Karlskrona kommuns barn- och ungdomsnämnd har inte gått att nå för en kommentar till lärarfackets uppgifter.

Detta har hänt

Karlskrona kommun stänger av rektorn på Tullskolan efter att Yara, 8, hittats död.

Rektorn Johan Johansson tar beslutet hårt och känner sig uthängd. Djupt deprimerad kör han av vägen och skadas svårt. Hustrun har berättat hur hon förgäves försökte stoppa honom.

Efteråt framkommer att rektorn följt de gällande rutiner som funnits för oroskontakter med socialen.

Ett fackeltåg arrangeras i Karlskrona för att stödja Johan Johansson och hans familj.

Karlskrona kommun har gett en formell ursäkt till rektorn, men hävdar samtidigt att man inte agerat felaktigt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!